City Lights: 60 χρόνια the Beats...go on!

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

“Είδα τά καλύτερα μυαλά τής γενιάς μου χαλασμένα απ' την  τρέλα, λιμασμένα υστερικά γυμνά, νά σέρνονται μέσ' απ' τούς νέγρικους δρόμους τήν αυγή γυρεύοντας μιά φλογισμένη δόση, χίπστερς αγγελοκέφαλοι πού καίγονταν γιά τόν αρχαίο επουράνιο δεσμό μέ τό αστρικό δυναμό στή μηχανή τής νύχτας, φτωχοί καί κουρελήδες μέ βαθουλωμένα μάτια, πού φτιαγμένοι ξενυχτούσαν καπνίζοντας στό υπερφυσικό σκοτάδι παγωμένων διαμερισμάτων, αρμενίζοντας πάνω από τίς κορ φές τών πόλεων αφοσιωμένοι στήν τζάζ...”  

Οι πρώτες στροφές του Howl του Allen Ginsberg σε μετάφραση Άρη Μπερλή.

Πηγαίνοντας αρκετά πίσω στην εφηβική μου ηλικία, όταν και άρχισα να έρχομαι σε επαφή με την Beat Generation και την Αμερικάνικη λογοτεχνία, το βιβλιοπωλείο City Lights αποκτούσε μυθικές διαστάσεις. Φανταζόμουν τον μεγάλο ταξιδευτή Jack Kerouac να διασχίζει από άκρη σε άκρη την Αμερική, να φτάνει στην δυτική ακτή και το San Francisco για να συναντήσει τους φίλους του και τον William S Burroughs με την βαριά σκιά του να περνάει την πόρτα του City Lights, για να ακούσει το ουρλιαχτό του Allen Ginsberg. Ένα ουρλιαχτό που έκανε το City Lights να ακουστεί σε όλη την Αμερική των 50΄s καθώς ο Lawrence Ferlinghetti - επίσης Beat συγγραφέας και ιδιοκτήτης του βιβλιοπωλείου - δύο χρόνια μετά την δημιουργία του City Lights το 1953 εξέδωσε το Howl (ουρλιαχτό) του Ginsberg.

Η γροθιά που έδωσε στον συντηρητισμό η έκδοση του βιβλίου, σε συνδυασμό με το κίνημα των Βeat δημιουργών που απέκτησε τεράστια δύναμη εκείνη την εποχή, έκανε το  City Lights το επίκεντρο του λογοτεχνικού χώρου με επισκέπτες από όλο τον κόσμο. Η αίθουσα εκδηλώσεων πολύ μικρή -με χωρητικότητα μόνο μερικές δεκάδες ανθρώπους- όπως λίγο ήταν και το προσωπικό, αλλά η αφοσίωση όλων στο βιβλίο τεράστια. Η αντικομφορμιστική διάθεση ,οι προοδευτικές απόψεις του και οι συνεχείς μέχρι και σήμερα εκδόσεις βιβλίων, το διατηρούν στα καλύτερα και πιο αγαπημένα βιβλιοπωλεία. Τον Ιούνιο γιόρτασε την επέτειο 60 χρόνων από την δημιουργία του με συνεχείς εκδηλώσεις, που θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος του χρόνου, με την ευχή να συνεχίσει να αποτελεί ορόσημο για την Αμερικάνικη και όχι μόνο λογοτεχνία.

Ο Lawrence Ferlinghetti μπροστά από την βιτρίνα του City Lights το 1955....

...και το 2013

Το δρομάκι που βρίσκεται δίπλα στο βιβλιοπωλείο έχει πάρει το όνομα του από τον θρυλικό Jack Kerouac 

Lawrence Ferlinghetti και William S Burroughs 

Michael McClure, Bob Dylan και Allen Ginsberg

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon