Future Islands – Singles [4AD, 2014]

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Οι Future Islands είναι ένα synthpop σχήμα από την Βαλτιμόρη και για την πρώτη τους εμφάνιση θα πρέπει να ανατρέξουμε πίσω στο 2008, όταν και κυκλοφόρησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους Wave Like Home. Η αλήθεια είναι ότι εως τώρα δεν είχαν σπουδαία πράγματα να επιδείξουν, με την μέχρι τώρα πορεία τους να μην μας εμπνέει για κάτι περισσότερο από απλή ανακύκλωση της synthpop και new wave της δεκαετίας του ’80.

Το φετινό τους τέταρτο άλμπουμ ήρθε για να το αλλάξει αυτό. Ίσως να έπαιξε ρόλο και η μεταπήδηση από την Thrill Jockey σε μια δισκογραφική εταιρεία με την ιστορία της 4AD. Το σίγουρο είναι όμως ότι το Singles αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εκπλήξεις για την τρέχουσα χρονιά. Εδώ οι επιρροές από τα 80’s και η ρετρό ατμόσφαιρα εξακολουθούν να είναι τα βασικά συστατικά, αλλά αυτήν την φορά έχουν μαγειρευτεί με ένα τρόπο που η γεύση που σου αφήνουν μένει χαραγμένη στο μυαλό σου. Υπάρχουν στιγμές που θα σου θυμίσουν New Order (ο William Cashion έχει μελετήσει πολύ καλά το μπάσο του Peter Hook) ή Roxy Music αλλά στο Singles θα βρείς δέκα στιβαρά ποπ τραγούδια που έχουν γραφτεί στο σήμερα και αναβλύζουν μια φρεσκάδα, μη αναμενόμενη για το συγκεκριμένο ήχο.

Από το εναρκτήριο Seasons, που ήταν και το πρώτο single που ακούστηκε ευρέως, οι Future Islands έχουν κεντρίσει μυαλό και συναίσθημα. Εξωστρεφείς αλλά παράλληλα και έντονα συναισθηματικοί, ατμοσφαιρικοί αλλά και με χορευτική διάθεση καταφέρνουν να σε συγκινούν με όλους τους πιθανούς τρόπους. Ένα πλήρες άλμπουμ εκλεπτυσμένης και καλοφτιαγμένης ποπ (με τις δέουσες κιθαριστικές πινελιές) που θα σε συγκινήσει, θα σε ταξιδέψει και θα σε σηκώσει από την καρέκλα σου, είναι το Singles. Γιατί περιέχει διαμαντάκια σαν το Doves, το Light House και το A Dream of You and Me. Κοινώς εκεί που το Singles κάνει την διαφορά είναι οι συνθέσεις, τα εξαιρετικά τραγούδια που το απαρτίζουν, το αυτονόητο άλλωστε νόημα ενός δίσκου. Πέρα από τις δεδομένες επιρροές και την κληρονομιά που κουβαλάνε αυτά τα τραγούδια, σίγουρα δεν τα χαρακτηρίζει  η ανέμπνευστη επαναχρησιμοποίηση φορμών που έχουμε ξανακούσει. Όλα αυτά φυσικά θα ήταν ένα επίπεδο χαμηλότερα αν δεν υπήρχε η ερμηνεία του Samuel Herring. Μεστά δραματικός, σίγουρα παθιασμένος και κατά βάθος συναισθηματικός ο τραγουδιστής και frontman των Future Islands απογειώνει τα κομμάτια με λιτή επικότητα, κρατώντας το ύφος σε γήινα επίπεδα και αποφεύγοντας τις υπερβολές. Singles σημαίνει δέκα μοναδικά κομμάτια που απαρτίζουν ένα υπέροχο ποπ δίσκο, που από το όνομα και μόνο θα μπορούσε να εκληφθεί ως ανθολογία. Μια ανθολογία από πράγματα που φαντάζουν ήδη οικεία και θα χαραχθούν ανεξήτιλα στην μνήμη μας.

www.future-islands.com

Μίμης Πλέσσας - Στήλη "Ακούω" Τέταρτο #114

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon