Η ιστορία του Underground Τύπου: Μέρος 2ο

Εικόνα Poulia Voukelatou

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στον Τύπο του Underground μεταφερόμαστε στη Νέα Υόρκη και στο Other Scenes του John Wilcock που τυπώνεται τον Μάρτη του 1968. Βασική δουλειά του John Wilcock ήταν να φτιάχνει οδηγούς ταξιδιών με αποτέλεσμα να ταξιδεύει  πάνω από 30.000 μίλια το χρόνο και το Other Scenes να κυκλοφορεί από Νέα Υόρκη, Λονδίνο, Άμστερνταμ, Τόκιο, Αθήνα. Μάλιστα σε ένα από τα ταξίδια του στην Ιαπωνία γνώρισε δύο νεαρούς που τους ‘’μύησε’’ στο underground με αποτέλεσμα να βγάλουν την πρώτη underground εφημερίδα στην Ιαπωνία, την Shinjuku Sutra.

Τον Αύγουστο του 1966 κυκλοφορεί το Psychedelic Oracle Frisco χτυπημένο σε γραφομηχανή που οι εκδότες του Ron Thelin και Allen Cohen περιγράφουν σαν ‘’ένα πολύχρωμο ρεπορτάζ από το εσωτερικό μάτι της ανθρώπινης ύπαρξης’’. Η πρώτη έκδοση ήταν απογοητευτική μιας και ο κόσμος της κοινότητας απελπίστηκε εξαιτίας κάποιων κειμένων για τις βλαβερές συνέπειες του αυνανισμού κ.α. Ο Allen Cohen εκμεταλλεύτηκε την ΄΄κρίση΄΄ και κατέλαβε τη θέση του εκδότη. Αλλάζει το όνομα σε San Francisco Oracle και κυκλοφορεί στους δρόμους… ’’Είμαστε η ορθάνοιχτη πόρτα της ψυχεδελικής αναζήτησης, εκφρασμένης μέσα από μια ηλεκτρική γραφή γραφομηχανής και χρωματισμένης με χρώματα και αρώματα που οι πιο πολλοί εκδότες ίσως να μην ήξεραν ποτέ μέχρι σήμερα αν υπάρχουν’’. Το S.F.Oracle φιλοξενεί πρώτο το Drop Out μανιφέστο του Timothy Leary και τους ποιητές Allen Ginsberg , Gary Schneider κ.α.

Στη Βοστώνη ο Mel Lyman βγάζει το Avatar με το παρακάτω σημείωμα: ‘’Για όσους δεν με ξέρουν ακόμα θα συστηθώ λέγοντας τα εξής… Είμαι η μοναδική αλήθεια και λέω την παντοτινή αλήθεια…. στο όνομα της ανθρωπότητας σας δηλώνω πως είμαι ο σπουδαιότερος άνθρωπος του κόσμου και στο κάτω κάτω δε με πολυενοχλεί…’’. Την άνοιξη του 1969 βγάζει ένα τεύχος με φωτογραφίες του οι οποίες πλαισιώνονται από κείμενα όπως: ‘’Είμαι ο Χριστός, το ορκίζομαι στο όνομα του Θεού, εγώ Προσωπικά, ναι είμαι έτοιμος μέσα σε τούτο τον πανηλίθιο κόσμο να τα κάνω όλα λαμπόγιαλο… Σας στέλνω την Αγάπη Μου. Χριστός’’.

Οι Good Times εμφανίστηκαν το 1968 ως ‘’η πιο καλή underground εφημερίδα των ΗΠΑ΄΄ με ένα φύλλο κάνναβης στην πρώτη σελίδα ενώ ιδρύεται και το Συνδικάτο Υπόγειου Τύπου από τους Allen Katzman, John Wilcock και Walter Bowart. Το πρώτο meeting έγινε το 1967 στην Καλιφόρνια όπου αποφάσισαν την ελεύθερη ανταλλαγή του υλικού( κειμένων, σχεδίων, φωτογραφιών) και τη δωρεάν συνδρομή κάθε μέλους-εντύπου σε όλα τα υπόλοιπα. Το αναγνωστικό κοινό των εντύπων έφτασε τα δύο εκατομμύρια μόνο στις ΗΠΑ ενώ πάνω από 200 περιοδικά είχαν προσχωρήσει στο Συνδικάτο. Καταργήθηκε κάθε ανταγωνισμός αφού τα τεύχη καθιερώθηκε να ανταλλάσσονται ανάμεσα σε συμμετέχοντες εκδότες εντελώς δωρεάν ενώ σε κάθε έκδοση κάθε περιοδικό είχε καθιερώσει στήλη με διευθύνσεις άλλων περιοδικών. Παράλληλα δημιουργείται το High School Independent Press με ‘’πέντε cents για μαθητές και δεκαπέντε για τους δασκάλους’’. Στο πρώτο τεύχος του H.I.P., σε μια προσπάθεια να δείξουν ποιοι είναι, παρουσίασαν στο εξώφυλλο μια φωτογραφία ενός γυμνού μαύρου μωρού που βαστούσε τη σημαία της επανάστασης. ‘’Αυτή είναι η Ούρσουλα επτά μηνών πράγμα, και ήδη εξεγερμένη του κερατά…’’

Συνεχίζεται…

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon