Retro World

Mon
11
Jan

Εις Υγείαν

Όταν εύχομαι σε κάποιον, το πρώτο που μου έρχεται στο μυαλό είναι το «Υγεία».  Μπορεί  να  ακολουθούν  κι  άλλες  ευχές,  αλλά  πώς  να  το  κάνουμε;  Η Υγεία  είναι  η  βάση  και  η  προϋπόθεση  όλων  των  υπόλοιπων  ευχών. Πάμε να δούμε λοιπόν μερικά ωφέλη που μπορούμε να σερβίρουμε  στην κουζίνα μας καθημερινά για τον εαυτό μας και για όσους αγαπάμε να φροντίζουμε.

Wed
28
Oct

Άκης Πλέσσας: Οδοιπορικό ενός πολεμιστή - Οι Πατρινοί αγωνιστές στην Αλβανία

Κεντρική Φωτογραφία: Το 12ο Σύνταγμα Πεζικού μετά την κατάληψη της Χειμάρας (αρχείο ΕΡΤ) 

17η Δεκεμβρίου 1940. Το 12ο Σύνταγμα Πατρών στή Χειμάρα 15,16,17/12/1940

Fri
16
Oct

Το νόημα της τροφής

Τροφή. Τι σημαίνει και τι συμβολίζει άραγε; Σε μια πρώτη αναζήτηση στο λεξικό βρίσκω οτι η λέξη «τροφή» προέρχεται ετυμολογικά από το ρήμα «τρέφω» και είναι γένους θηλυκού. Κυριολεκτικά σημαίνει «ουσία που καταναλώνεται από έναν οργανισμό για να διατηρηθεί στη ζωή» και μεταφορικά σημαίνει «οτιδήποτε συντελεί στην ανάπτυξη κάποιου πράγματος». Η πρώτη σκέψη μου είναι οτι ο δεύτερος ορισμός, ο μεταφορικός, είναι εξαιρετικά γενικός και αόριστος.

Sat
06
Jun

Ο Άγνωστος Στρατιώτης ήρωας της D-DAY ήταν Ελληνας και έγινε το σύμβολο μιας ολόκληρης γενιάς Αμερικανών

Είναι ίσως η διασημότερη φωτογραφία του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου, τραβηγμένη από τον σπουδαίο W.Eugene Smith (30  Δεκέμβρη του 1918 - 15 Οκτωβρίου 1978 ένας από τους καλύτερους φωτορεπόρτερ που έζησαν ποτέ ).Δείχνει καλύτερα από κάθε άλλη, τη γενναιότητα και το θάρρος του ανώνυμου Αμερικάνου φαντάρου που πολέμησε για την ελευθερία. Με το τσιγάρο να κρέμεται μάγκικα στα χείλη, και με ένα βλέμμα που τσακίζει κόκαλα, αυτός ο στρατιώτης έγινε το σύμβολο της Μεγαλύτερης Γενιάς των Αμερικάνων. Αυτός ο στρατιώτης, όμως, δεν είναι Αμερικανός.

Tue
19
May

Save From Extinction: Mια ομάδα καλλιτεχνών προωθούν την ιδέα της προστασίας των ζώων

Αβέβαια βήματα στο μέλλον

Mon
29
Dec

Fun Video: O Hipster Άι Βασίλης!

Τι θα γινόταν αν ο Άι Βασίλης συμβάδιζε με την εποχή και υιοθετούσε συνήθειες των hipster;

Τι δώρα θα έφερνε και τι συμπεριφορά θα είχε; (What's an Arcade Fire αναρωτιέται ένα παιδάκι, ενώ ένα άλλο τον πιάνει στα πράσα να καπνίζει...)

Πολλές από τις συνήθειες ενός hipster προσαρμοσμένες στον Άι Βασίλη σε ένα απολαυστικό βίντεο!

Εσείς τι δώρο θα πάρετε;

Tue
11
Nov
Εικόνα Poulia Voukelatou

Η ιστορία του Underground Τύπου: Μέρος 2ο

Συνεχίζοντας το αφιέρωμα στον Τύπο του Underground μεταφερόμαστε στη Νέα Υόρκη και στο Other Scenes του John Wilcock που τυπώνεται τον Μάρτη του 1968.

Mon
29
Sep
Εικόνα Poulia Voukelatou

Η ιστορία του Underground Τύπου Μέρος 1ο

Ο Τύπος του underground εμφανίστηκε στην Αμερική με την έναρξη της δεκαετίας του ’60 και τα θεμέλια να χτίζονται  με το κίνημα της Beat γενιάς. Νέοι που προτίμησαν τη φυγή μέσα από την ποίηση, τον έρωτα, τις καταχρήσεις και τους δρόμους ενώνονται ενάντια σε οτιδήποτε  περιορίζει την ελευθερία τους. Η αρχή έγινε από τον συγγραφέα Norman Mailer με την έκδοση του The Village Voice της Νέας Υόρκης, χωρίς περικοπές, λογοκρισίες και συντομεύσεις. Ακολούθησε ο Paul Krassner με το The Realist τον Ιούλιο του 1958 όπου τα 600 αντίτυπα  μέσα σε 10 χρόνια γίνονται 100.000.

Fri
10
Jan

Gina Lollobrigida: Η Ωραία των Ωραίων

Όλοι γεννηθήκαμε για να πεθάνουμε – τη διαφορά την κάνει η ένταση με την οποία επιλέγουμε να ζήσουμε… 

Της Εύης Γκοτσοπούλου

Fri
20
Sep

Ray Johnson : Famously Unknown

Ο Ray Johnson θεωρείται ο πατέρας της Mail Art καθώς προσπάθησε να περάσει στο κοινό την ιδέα ότι ένα γράμμα που μεταφέρει τις προσωπικές σου σκέψεις μπορεί ταυτόχρονα να είναι ένα έργο τέχνης, ένα δώρο, προς τον αποδέκτη. Το ξεκίνημα του όμως ήταν λίγο διαφορετικό με αφετηρία ένα από τα πιο πρωτοποριακά κολέγια στην Αμερική των 40's, το Black Mountain της North Carolina. Ως φοιτητής καλών τεχνών, ερχόμενος σε επαφή με ανθρώπους όπως o John Cage, o Merce Cunningham και ο Josef Albers αρχίζει ζωγραφίζοντας να αποκτά μια κλίση στην αφηρημένη τέχνη.

Σελίδες

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon
Εγγραφή στο Retro World