Σινεμά-TV

Mon
28
Mar

The Square

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Ο Σουηδός δημιουργός Ruben Östlund, για τους περισσότερους από εμάς, έγινε γνωστός και έδωσε τα διαπιστευτήριά του με τη σπουδαία «Ανωτέρα Βία» του 2014. Εντούτοις, η καθολική αποδοχή και αναγνώριση επήλθε το 2017 με το, βραβευμένο με Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ Καννών και υποψήφιο για Oscar καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας την επόμενη χρονιά, «The Square».   

Wed
26
Jan

Le Havre

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Ο Φινλανδός πολυπράγμων δημιουργός Aki Kaurismäki μετρά ήδη σαράντα περίπου έτη στον ευρύτερο κινηματογραφικό χώρο, έχοντας επιτύχει να διαμορφώσει μία ιδιαίτερη αισθητική και ιδεολογική ταυτότητα, η οποία έχει καταστεί πλέον πλήρως αναγνωρίσιμη και αγαπητή στους απανταχού σινεφίλ του πλανήτη.

Fri
19
Nov

Burning

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Βασισμένο σε διήγημα του Ιάπωνα συγγραφέα Haruki Murakami, το «Burning» του Νοτιοκορεάτη δημιουργού Lee Chang-Dong («Το παιχνίδι με τη Φωτιά» η ελληνική μετάφραση) αποτελεί ένα υψηλής αξίας κινηματογραφικό διαμάντι, το οποίο θα διοχετεύσει ανοιχτόκαρδα την υποβλητική του γοητεία στους θεατές που θα έχουν την τύχη και το προνόμιο να το ανακαλύψουν.  

Thu
16
Sep

Nomadland

Του Σταμάτη Τζιώλα

Το Nomadland ξεκίνησε το μακρύ, αρχικά αθόρυβο, ταξίδι του στα απανταχού κινηματογραφικά φεστιβάλ του 2020, έκλεψε αβίαστα τις καρδιές κριτικής και κοινού, και κατέστησε εξαρχής εμφανές ότι αποτελεί ένα εναλλακτικό διαμάντι σπάνιου σινεμά, υψηλής καλλιτεχνικής, αισθητικής και πολιτιστικής αξίας.  

Fri
16
Jul

Dead Man Walking

Του Σταμάτη Τζιώλα

Dead man walking. Ο νεκρός περπατάει. Η μικρή φράση που ακούγεται στις πτέρυγες θανατοποινιτών, όταν ο μελλοθάνατος κρατούμενος οδεύει προς τον χώρο εκτέλεσης της μακάβριας τιμωρίας. Αυτήν τη φράση επέλεξε ο Tim Robbins για να τιτλοφορήσει τη δεύτερη μεγάλου μήκους σκηνοθετική του δουλειά, πίσω στο 1995, με την οποία απέδειξε εμφατικά ότι, πέραν από ξεχωριστός ηθοποιός εγνωσμένης αξίας, μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ένας στιβαρός, συνειδητοποιημένος δημιουργός.     

Wed
14
Apr

Pieces Of A Woman

Του Σταμάτη Τζιώλα

Wed
27
Jan

I 'm Thinking Of Ending Things

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Ο νεοϋορκέζος Charlie Kaufman σπανίως περνά πίσω από την κάμερα, στον ρόλο του σκηνοθέτη. Ειδικεύεται κυρίως στη συγγραφή ιδιόρρυθμων σεναρίων, αρκεί ενδεικτικά να θυμηθεί κανείς, μεταξύ άλλων, την εξαιρετική του δουλειά στα «Eternal Sunshine of the Spotless Mind» (βραβευμένο με Oscar), «Being John Malkovich», «Confessions of a Dangerous Mind» και το πλήρως φευγάτο «Synecdoche, New York».

Fri
13
Nov

Dolor Y Gloria

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Ο πολυαγαπημένος μας Pedro Almodovar δεν θα σταματήσει ποτέ να εξωραΐζει την ασχήμια και να αμβλύνει τη σκληρότητα του κυνικού αυτού κόσμου. Δεν θα σταματήσει ποτέ να εξυφαίνει πανέξυπνες ανθρωποκεντρικές ιστορίες. Δεν θα σταματήσει ποτέ να μας εκπλήσσει με την ευρηματικότητα, την αισθητική και το ταπεραμέντο του. Απόδειξη αποτελεί και το τελευταίο του φιλμ («Pain and Glory» ο τίτλος στα αγγλικά), το οποίο αγγίζει το εκτόπισμα παλαιότερων αριστουργηματικών δημιουργιών του - ποια να πρωτοαναφέρει κανείς. 

Tue
08
Sep

12 Angry Men

Από τον Σταμάτη Τζιώλα

Σε μία εποχή εύκολων και γρήγορων απολαύσεων σαν τη σημερινή, υπό την ευρύτερη αύρα της οποίας ευνοείται η «ανώδυνη» προσέγγιση σε διάφορες πτυχές της ζωής, ιδιαίτερη αξία αποκτούν καλλιτεχνικές δημιουργίες με ισχυρό εκτόπισμα και σημαντικό ειδικό βάρος που καθίστανται εν τέλει απαιτητικές για τον εκάστοτε δέκτη. Η ιστορία του κινηματογράφου έχει να επιδείξει πλήθος ταινιών που ανήκουν στην προαναφερόμενη κατηγορία, σκηνοθέτες δε σαν τον αξιοσέβαστο Sidney Lumet (1924-2011) υπήρξαν πιστοί και συνεπείς εκπρόσωποί της.

Thu
18
Jun

The Wrestler

Του Σταμάτη Τζιώλα

Σελίδες

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon
Εγγραφή στο Σινεμά-TV