Foxygen - We Are The 21st Century Ambassadors of Peace & Magic

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι Foxygen  είναι ένα ντουέτο που αποτελείται από τους Sam France και Jonathan Rado. Και οι δύο μεγάλωσαν στο Λος Άντζελες και γνωρίζονταν από τα μαθητικά τους χρόνια, παίζοντας μάλιστα μαζί μουσική. Τελειώνοντας  το σχολείο βρέθηκαν σε διαφορετικά μέρη, όπου και συνέχισαν να ασχολούνται ενεργά με τη μουσική συμμετέχοντας σε διάφορες μπάντες. Προφανώς αυτές δεν κάλυπταν τις μουσικές ανησυχίες τους, με αποτέλεσμα να αποφασίσουν , ως ενήλικοι πλέον , να συνεργαστούν και πάλι ως Foxygen. Οι δύο νεαροί Καλιφορνέζοι φτιάχνουν μουσική που είναι εμπνευσμένη ταυτόχρονα από την ψυχεδελική σκηνή της περιοχής τους, την συμφωνική soul και την βρεττανική pop των 60ς. Κάπως έτσι, άνετα μπορούν να ενταχθούν σε μία νεοψυχεδελική σκηνή που έχει έντονη παρουσία τα τελευταία χρόνια. Το ''We Are The 21st Century Ambassadors Of  Peace &  Magic'' αποτελεί τον διάδοχο του ''Kick The Kids Off Broadway'' που είχαν κυκλοφορήσει πέρυσι και με την πρώτη ακρόαση μας κάνει αντιληπτή την σημαντική πρόοδο του συγκροτήματος στο σύντομο διάστημα που μεσολάβησε. Πλέον οι Foxygen ακούγονται πιο κατασταλλαγμένοι, έχοντας απορροφήσει πλήρως τις επιρρροές τους και με σπουδαία δουλειά σε συνθετικό και εκτελεστικό επίπεδο.

 Αν διαλέγαμε ένα τραγούδι που από μόνο του να καλύπτει όσο το δυνατόν περισσότερο το πνεύμα  των Foxygen, αυτό είναι το  ''On Blue Mountain''. Ξεκινά  ως ένα χαμένο ψυχεδελικό διαμαντάκι  των 60ς , βουτηγμένο στον κουβά με τις ψυχοτροπικές ουσίες που χαρακτήρισαν την δεκαετία νεότητας των γονιών των σημερινών thirty-something , συνεχίζει με μία βόλτα από το swinging London και καταλήγει με έναν φόρο τιμής στο ''Suspicious Minds'' του βασιλιά  Elvis. Απλά έπος. Αν το ''On Blue Mountain'' καθηλώνει με την πολυπλοκότητά του , το  ''San Francisco'' που ακολουθεί γοητεύει με την υπερβολική του απλότητα. Κάτι μεταξύ των κλασσικών μελωδιών των Love και των πιο ευαίσθητων στιγμών των Kinks. Φωνητικά που παραπέμπουν σε πιο αθώες εποχές, παιχνιδιάρικα πλήκτρα και ένας βασικός ρυθμός στα τύμπανα συνοδεύουν τους απλοϊκούς στίχους των Foxygen. Στο αργόσυρτο ''Shuggie'' τα πνευστά συνδράμουν στην δημιουργία ατμόσφαιρας και το χοροδιακό refrain δίνει μία επικότητα στο κομμάτι. Οι Foxygen με το  ''Oh Yeah'' μας δείχνουν ότι κινούνται στα ίδια χωράφια με τους Tame Impala , ενώ το ομόνυμο κομμάτι του δίσκου κινείται σε πιο boogie μονοπάτια με τον ρυθμό και τα φωνητικά του να  είναι ευθεία παραπομπή στους Doors της εποχής του ''L.A. Woman''. Το εναρκτήριο ''In The Darkness'' θυμίζει πολύ τους MGMT  του δεύτερου δίσκου τους. Μπορούμε να πούμε ότι οι Foxygen και οι MGMT μοιράζονται πολλά κοινά στοιχεία και η μουσική τους αποπνέει παρεμφερή ατμόσφαιρα. Στο μόνο που διαφοροποιούνται είναι η άρνηση των πρώτων να χρησιμοποιήσουν ηλεκτρονικά στη μουσική τους. Στο ''Oh No 2'' που κλείνει τον δίσκο κυριαρχούν τα πλήκτρα , τα οποία και προσδίδουν μία μακαριότητα στο τραγούδι και ταυτόχρονα αποτελεί ένα ένδοξο φινάλε από το ηχητικό σύμπαν των Foxygen.

Το ''We Are The 21st Century Ambassadors Of  Peace & Magic'' είναι από τους ωραιότερους δίσκους που ακούσαμε τους πρώτους μήνες του 2013 και αξίζει να ξοδευτεί χρόνος για την ακρόαση του. Οι πολλαπλές ακροάσεις είναι αυτές που θα αποκαλύψουν τις αρετές του σε όλο τους το φάσμα. Ειδικά αυτοί που αρέσκονται σε παλαιότερα ακούσματα , έχουν μάλλον ήδη βρει το δίσκο της χρονιάς. Retro is the new modern, είναι το προφανές τσιτάτο που καλύπτει μπάντες σαν τους Foxygen.   

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon