Οι Ρεαλιστικές Επιδράσεις στον Κόσμο των Comics και η Απομυθοποίηση των Super Ηρώων

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Τα comics πλέον έχουν αποκτήσει περισσότερη δημοτικότητα από ποτέ και ο λόγος είναι ότι οι κινηματογραφικοί παραγωγοί είναι φαν και τα έχουν κάνει αποδεκτά στο Hollywood

Αν και για πολλά χρόνια αποτελούσαν απειλή για την παιδεία και την διαπαιδαγώγηση των νέων προβάλλοντας αρνητικά πρότυπα, πλέον έχουν αναδειχθεί ως η 9η τέχνη ενώ οι  υποκειμενικοί μύθοι και οι ιστορίες που εξιστορούν τείνουν να γίνουν ένα κομμάτι της mainstream κουλτούρας.

Τα comics θέλοντας να κρατήσουν όσο γίνεται ένα ρεαλιστικό υπόβαθρο στις ιστορίες τους επιστράτευσαν θέματα που απασχολούν κάθε κοινωνία. Εθισμός στα ναρκωτικά και το αλκοόλ, προσωπικά και επαγγελματικά προβλήματα, θέματα σεξουαλικότητας, ρατσισμού, αλλά και πολέμου, ήταν μόνο κάποια από αυτά. Έτσι όταν ο Iron-man απέκτησε πρόβλημα αλκοολισμού, ο  Spiderman αντιμετώπιζε προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι περισσότεροι έφηβοι και η ανεξέλεγκτη οργή του Hulk που τον μεταμόρφωνε από “δόκτωρ Τζέκυλ” σε “mr Hyde” αποδείχτηκε αποτέλεσμα ενδοοικογενειακής βίας, οι αναγνώστες είδαν τους ήρωες με άλλη ματιά. Κατά καιρούς ασχολήθηκαν με πολύ σημαντικά θέματα που συγκλόνισαν τον πλανήτη, όπως την τρομοκρατική επίθεση στις 11/9 το 2001.

Ένα από τα πλέον αναγνωρίσιμα σύμβολα σε όλο τον κόσμο, ο Superman, αποκύημα της φαντασίας δύο εφήβων εβραϊκής καταγωγής, σύμφωνα με πολλές διαλέξεις και συγγράμματα, μπορεί να συσχετιστεί με την Ιουδαϊκή ιστορία. Ξεκινώντας από το όνομα που του δόθηκε «Kal-El» βλέπουμε τον συσχετισμό που οι δημιουργοί του θέλησαν να δώσουν με τον Μεσσία «Emanu-El». Στην Βίβλο το όνομα “El” έχει να κάνει με τον Θεό και η σωστή μετάφραση του ονόματος «Kal-El» είναι «όλα όσα είναι ο Θεός». Συνεπώς αποτελεί μια πιο μοντέρνα εκδοχή του «μεσσία» αλλά και μιας άλλης βιβλικής φιγούρας του Μωυσή . Ένα παιδί διωγμένο από τη πατρίδα του, κυνηγημένο, με δυνάμεις που αγγίζουν τα όρια του θείου, αποτελεί άβαταρ της ελπίδας και όλων των θετικών ιδεωδών . Όμως παραβλέποντας την θρησκεία, διάσημοι ήρωες έχουν ασκήσει μεγάλη επιρροή και μπορούν να παρομοιαστούν με άλλες φιγούρες της τέχνης και της σκέψης όπως ο Leonardo Da Vinci, ο Thomas Edison και ο Albert Einstein.

Η ιστορία και η συνεχώς μεταβαλλόμενη κοινωνία έως τώρα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι και τα επόμενα χρόνια η ιδέα των super-ηρώων, σε ένα κόσμο που διατηρεί αέναη την ανάγκη για σωτηρία, δεν θα ξεπεραστεί ποτέ.

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon