Brian Jones, Βουτώντας Στο Κενό

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Λίγοι ίσως ξέρουν ότι οι Rolling Stones δημιουργήθηκαν από τον Brian Jones και όχι από τον Mick Jagger ή τον Keith Richards. Και όμως ο Jones ήταν αυτός που είχε βάλει μία αγγελία και καλούσε νέους μουσικούς για την δημιουργία ενός νέου συγκροτήματος. Η αγγελία δημοσιεύτηκε το 1962 και σε αυτήν ανταποκρίθηκαν νεαροί μουσικοί από το Λονδίνο που στην συνέχεια αποτέλεσαν τα μέλη ενός από τα θρυλικότερα συγκροτήματα της rock. Το συγκρότημα ξεκίνησε τις εμφανίσεις σε μικρά clubs παίζοντας διασκευές rhythm 'n' blues και ο Brian Jones αποτελούσε την ηγετική φυσιογνωμία του συγκροτήματος σε αυτήν αρχική του περίοδο. Ο Jones ήταν πολυτάλαντος μουσικός παίζοντας πλειάδα μουσικών οργάνων και θεωρείται ότι αυτός ήταν που εισήγαγε ανατολίτικα στοιχεία στην μουσική Βρετανικών συγκροτημάτων καθώς χρησιμοποιούσε sitar στις ηχογραφήσεις των Stones. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Jones σε αυτήν την φάση κρατούσε για τον εαυτό του περισσότερα χρήματα, χωρίς να το γνωρίζουν οι υπόλοιποι, διέμενε σε ξεχωριστά ξενοδοχεία και γενικότερα είχε μία συμπεριφορά μεγαλύτερου star από τα άλλα μέλη της μπάντας. Αυτό ήταν κάτι που τον αποξένωσε από τους υπόλοιπους και σε συνδυασμό με το πέρασμα της μπάντας στην δεύτερη περίοδο της, όπου πλέον παρουσίαζαν δικές τους συνθέσεις, δημιουργίες των Jagger/Richards, ο ρόλος του υποβαθμίστηκε αισθητά και η παρουσία του δεν ήταν πλεόν απαραίτητη. Οι Rolling Stones πλεόν έχουν κυκλοφορήσει κομμάτια σαν το Satisfaction και το Paint It Black, έχουν γίνει αστέρες παγκόσμιας εμβέλειας, έχοντας κατακτήσει και την αχανή αμερικάνικη αγορά και ο Brian Jones έχοντας φτωχή συνθετική συνεισφορά στο συγκρότημα και διαταραγμένες σχέσεις με τα υπόλοιπα μέλη απλώς συμμετέχει στις δραστηριότητες της μπάντας. Παράλληλα η ζωή του rock star και τα πολλά χρήματα που την συνοδεύουν τον καθιστούν εθισμένο σε κάθε είδος διαθέσιμου ναρκωτικού της εποχής και εθισμένου σε καθημερινής χρήσης τεράστιων ποσοτήτων alcohol. Η υγεία του επιβαρύνεται σε σύντομο διάστημα και ταυτόχρονα αποτελεί θαμώνα των δικαστικών αιθουσών αντιμετοπίζοντας κατηγορίες που σχετίζονται με την χρήση ναρκωτικών ουσιών. Μπορεί ο Brian Jones να έχει δευτερεύοντα ρόλο στο συγκρότημα, ομώς έχει πρωτεύοντα ρόλο στην δημιουργία της φήμης των Stones ως τα κακά παιδιά του rock, σε αντιδιαστολή με τα καλά παιδιά, τους Beatles, που ήταν και το έτερο μεγάλο συγκρότημα της εποχής. Τα μπλεξίματα με τον νόμο, οι συνεχόμενες καταχρήσεις και η γενικότερα εκκεντρική συμπεριφορά του τον φέρνουν κάθε τόσο στα πρωτοσέλιδα του τύπου. Τελικά τον Ιούνιο του 1969 ο Jones αποχωρεί/εκδιώχνεται από το συγκρότημα που ο ίδιος είχε δημιουργήσει και έναν μήνα μετά βρίσκεται νεκρός στην πισίνα του σπιτιού του στο Σάσσεξ σε ηλικία 27 ετών, αποτελώντας έναν ακόμα rock star που απεβίωσε σε αυτήν την ηλικία (Hendrix, Morrison,Cobain κτλ.). Στην κηδεία του δεν παρεβρέθηκε ούτε ο Mick Jagger, ούτε ο Keith Richards.

Ο Brian Jones μπορεί να μην ευθύνεται για κάποιες από τις σπουδαιότερες συνθέσεις των Rolling Stones, αλλά με την επιβλητική του παρουσία στιγμάτισε τα πρώτα χρόνια λειτουργίας της μπάντας δίνοντας έναν πιο pop και groovy χαρακτήρα στο συγκρότημα. Αυτό αποδεικνύεται και από την αλλαγή ύφους του συγκροτήματος μετά την αποχώρησή του και την έλευση αρχικά του Mick Taylor και στη συνέχεια του Ronnie Wood στη θέση του. Σίγουρα ο Jones αποτέλεσε έναν αυτοκαταστροφικό μουσικό της πρώιμης εποχής του rock, μην αντέχοντας την τεράστια δημοσιότητα. Παρόλα αυτά η υστεροφημία του είναι εξασφαλισμένη και η εμβληματική του περσόνα θα παραπέμπει στα χρόνια της αθωότητας και των μεγάλων αλλαγών σε κάθε επίπεδο. Εξάλλου προς τιμήν του ο τεράστιος Anton Newcombe αποφάσισε να ονομάσει την δικιά του μπάντα The Brian Jonestown Massacre δείχνοντας την επίδραση που ασκεί πολλά χρόνια μετά τον θάνατό του.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon