Franz Ferdinand - Right Thoughts, Right Words, Right Action

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

To ''Right Thoughts, Right Words, Right Action'' αποτελεί τον τέταρτο δίσκο για την μπάντα που προέρχεται από την Γλασκώβη. Οι Franz Ferdinand είχαν ταράξει τα λιμνάζοντα νερά του βρετανικού rock το 2004 με την  κυκλοφορία του ομώνυμου ντεμπούτου τους. Το groovy post punk που περιείχε δεν άφησε κανέναν ασυγκίνητο και εκτόξευσε στα ύψη την δημοτικότητα του συγκροτήματος. Sold out περιοδείες (πέρασαν και από τα μέρη μας τότε), μουσικά βραβεία και συνεχόμενα εξώφυλλα στον τύπο αποτελούσαν την καθημερινότητα του Alex Κapranos και της παρέας του. Οι Franz Ferdinand αντιμετωπίστηκαν ως Μεσσίες για την ασθμάνουσα Βρετανική σκηνή και η αλήθεια είναι ότι όντως της πρόσφεραν μία γερή δόση αδρεναλίνης σε αντιδιαστολή με την μιζέρια που κυριαρχούσε εκείνη την περίοδο. Γρήγορα οι Franz Ferdinand γίνονται μπροστάρηδες μίας σκηνής που είναι σαφέστατα επηρεασμένη είτε από το punk των late 70ς είτε από το post punk και new wave των early 80ς. Μαζί με τους Bloc Party, Libertines, Maximo Park, τους τεράστιους Art Brut και μερικούς ακόμα που ευτύχησαν να δουν τις φάτσες τους εξώφυλλο στο Ν.Μ.Ε., αποτέλεσαν τις ναυαρχίδες της βρετανικής μουσικής για την πρώτη δεκαετία της νέας χιλιετίας. Με κεκτημένη ταχύτητα λοιπόν, το follow up του ντεμπούντου κυκλοφορεί το 2005 και συμβάλλει με την σειρά του στο να διατηρηθεί το συγκρότημα στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Μπορεί οι γωνίες του πρώτου δίσκου να είχαν αμβλυνθεί ελαφρώς, αλλά ο ήχος τους είχε γίνει πιο πλουραλιστικός και το κυριότερο υπήρχαν τραγούδια ικανά να καθηλώσουν για άλλη μία φορά τους φανς του συγκροτήματος. Αντίθετα ο τρίτος δίσκος ''Tonight: Franz Ferdinand'' στέκονταν αμήχανος, έχοντας δύο-τρία γερά κομμάτια και αρκετά γεμίσματα, μπροστά στην γενικότερη παρακμή της σκηνής που ηγούνταν οι Franz Ferdinand. Και ερχόμαστε στο τώρα και την κυκλοφορία του ''Right Thoughts, Right Words, Right Action''. Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τον δίσκο είναι η λέξη χαλαρότητα. Χαλαρότητα που πηγάζει από την έλλειψη άγχους από την πλευρά της μπάντας στο να αποδείξει ότι είναι το σπουδαιότερο όνομα στο Νησί. Κατα κάποιο τρόπο ο δίσκος κινείται παράλληλα με τον φετινό δίσκο των Strokes, μπάντα που επίσης έστρεψε όλα τα φώτα πάνω του με το ντεμπούτο του.

Το σχεδόν ομόνυμό εναρκτήριο ''Rigth Action'', βάζει κατευθείαν τον ακροατή στο κλίμα του δίσκου. Έχοντας στον πυρήνα του ένα κιθαριστικό groove, αξιώνει μία θέση σε όλα τα rock dancefloors, όπως και αρκετά άλλα κομμάτια του δίσκου. Το ''Love Illumination'' παραπέμπει στον δεύτερο δίσκο των Franz Ferdinand, κυρίως στα φωνητικά του Kapranos, με λίγα πλήκτρα παραπάνω. Με το ''Stand of the Horizon'' πάμε μία βόλτα πίσω στα 80ς, ενώ το το ''Fresh Strawberries'' μας θυμίζει την ικανότητα των Franz Ferdinand να γράφουν πιασάρικα pop singles. Το ''Bullet'' είναι ένα pop punk χιτάκι σαν αυτά που βάζει ο Graham Coxon στους δίσκους του. Το θέμα στα πλήκτρα του ''Treason! Animals'' είναι ιδιαίτερα εθιστικό κάνοντας το κομμάτι να είναι από τα πιο ενδιαφέροντα του δίσκου. Με το ''The Universe Expanded'' και   ρίχνουν τους τόνους προβάλλοντας την ρομαντική πλευρά τους και ο δίσκος κλείνει με το ''Goodbye Lovers & Friends'' που μοιάζει σαν αποχαιρετισμός (οριστικός;).

Οι Franz Ferdinand μπορεί νε μοιάζουν σαν παλαίμαχοι πριν την ώρα τους, όμως φαίνονται να απολαμβάνουν ακόμα το παιχνίδι παρόλο που δεν παίζουν στα υψηλά standards που είχε η αρχή της καριέρας τους. Πάντως το ''Right Thoughts, Right Words, Right Action'' είναι ένας ευχάριστος δίσκος που κουβαλάει μία καλοκαιρινή αίσθηση και η κυκλοφορία του μας έρχεται την κατάλληλη περίοδο, τώρα που το καλοκαίρι μας αποχαιρετά, ώστε να αναπολούμε τις διακοπές μας ακούγοντας τον. Οι Franz Ferdinand, έστω και αν δεν ξαναέχουμε νέα τους στο μέλλον, έχουν ήδη συμβάλλει στην διαμόρφωση της pop κουλτούρας του σήμερα και ο φετινός τους δίσκος θα μπορούσε να είναι το ιδανικό αντίο.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon