Robert Doisneau : Ασπρόμαυρη περιπλάνηση στα προάστια του Παρισιού

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ο Robert Doisneau υπήρξε ένας από τους σπουδαιότερους φωτογράφους του 20ου αιώνα και όχι μόνο. Γεννήθηκε το 1912 στο Παρίσι όμως πολύ σύντομα, σε παιδική ηλικία, έχασε και τους δύο γονείς του και μεγάλωσε με τη θεία του. Στα 13 του μόλις χρόνια πήρε μεταγραφή σε επαγγελματικό σχολείο (École Estienne) στο οποίο για πρώτη φορά ήρθε σε επαφή με τις τέχνες σπουδάζοντας χαρακτική και λιθογραφία, ενώ παράλληλα τα βράδια παρακολουθούσε μαθήματα ζωγραφικής.

Στις αρχές της δεκαετίας του ’30 εκδήλωσε πλέον ανοιχτά το ενδιαφέρον του για τη φωτογραφία, ξεκίνησε επαγγελματική καριέρα στον τομέα αυτό και κάποια χρόνια αργότερα πήρε την απόφαση να εργαστεί σαν ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ. Το 1949 υπέγραψε συμβόλαιο με το περιοδικό Vogue ενώ από το 1952 και μέχρι και το θάνατό του το 1994 συνέχισε να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας.

Με μια λάικα στο χέρι  τριγύριζε στους δρόμους του Παρισιού, στα προάστια, και τα γαλλικά bistro αναζητώντας τα θέματα που τον εξέφραζαν. Οι φωτογραφίες του απεικονίζουν απλούς ανθρώπους και μας καλούν να δούμε από μία άλλη οπτική γωνία διάφορες σκηνές της καθημερινότητας αλλά και να βιώσουμε τους ρυθμούς της ζωής που βρίσκεται μονίμως σε μία κίνηση. Νοσταλγία για μια περασμένη εποχή  που αποτυπώνεται άριστα μέσα από το άσπρο και το μαύρο. 

Ο ίδιος είχε δηλώσει πως είναι πολύ καλύτερο να ρίξει κανείς και λίγο φως σε όλους εκείνους που δεν βρίσκονται ποτέ στο φως της δημοσιότητας, τους αφανείς ήρωες της καθημερινότητας με άλλα λόγια.

Η πιο διάσημη φωτογραφία του Doisneau εξακολουθεί να είναι μέχρι και σήμερα το «Φιλί στο Ξενοδοχείο της πόλης» (Le baiser de l’hôtel de ville) στην οποία ένα τυχαίο ζευγάρι φιλιέται στους δρόμους του Παρισιού με φόντο ένα ξενοδοχείο της πόλης.

Pablo Picasso και Francoise Gilot (1952)

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon