Syd Barrett, Τα Διαμάντια Είναι Παντοτινά

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ο Syd Barrett ήταν ιδρυτικό μέλος των Pink Floyd, ο οποίος μάλιστα ήταν αυτός που είχε δώσει το όνομα στο συγκρότημα. Λάτρης των blues, ονόμασε το συγκρότημα Pink Floyd χρησιμοποιώντας τα μικρά ονόματα των blues μουσικών Pink Anderson και Floyd Council. Ο Barrett ήταν φοιτητής Καλών Τεχνών όταν δημιουργήθηκαν οι Pink Floyd, ενώ οι υπόλοιποι τρεις σπούδαζαν αρχιτεκτονική. Αρχικά το συγκρότημα έπαιζε blues διασκευές σε μικρά clubs του Λονδίνου στα μέσα των 60ς, αλλά πολύ γρήγορα προχώρησαν στην δημιουργία δικού τους πρωτότυπου υλικού. Συνθέτης αυτών των κομματιών ήταν ο Syd Barrett, τα οποία και αποτέλεσαν το υλικό για τις πρώτες κυκλοφορίες των Pink Floyd σε μορφή single. Τα τραγούδια See Emily Play και Arnold Layne ξεχωρίζουν σε αυτήν την πρώιμη φάση των Floyd και έτσι αρχίζει να δημιουργείται μία κινητικότητα γύρω από το όνομα του συγκροτήματος. Τρίλεπτα ψυχεδελικά pop διαμάντια και τα δύο, συστήνουν τον Syd Barrett ως έναν από τους πλέον χαρισματικούς δημιουργούς της γενιάς του.Το 1967 κυκλοφορεί η πρώτη ολοκληρωμένη δουλειά των Pink Floyd με τίτλο The Piper At The Gates Of Dawn βασισμένη κυρίως σε συνθέσεις του Syd Barrett. Είναι η εποχή που κυριαρχεί ο ψυχεδελικός ήχος και οι Pink Floyd βρίσκονται στην καρδιά αυτού. Χαοτικά κομμάτια με πολλούς αυτοσχεδιασμούς αλλά πάνω από όλα στιβαρές συνθέσεις χαρακτηρίζουν τον δίσκο. Η αγάπη του Barrett για τα blues εξακολουθεί να υπάρχει, αλλά είναι δοσμένη μέσα από το ψυχεδελικό πρίσμα της εποχής. Ο δίσκος θριαμβεύει στις κριτικές, ας μην ξεχνάμε ότι πολλοί τον θεωρούν τον καλύτερο του συγκροτήματος, ανώτερο και από τις μετέπειτα κυκλοφορίες τους, που έχουν πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως. Οι Pink Floyd δίνουν συναυλίες σε όλον τον κόσμο και θεωρούνται πλέον από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου.

Δυστυχώς η πορεία του Barrett είναι αντιστρόφως ανάλογη από αυτήν των Pink Floyd. Αναζητώντας εμπειρίες καταναλώνει τεράστιες ποσότητες LSD και άλλων παραισθησιογόνων ουσιών, με συνέπεια να προκαλεί συνεχόμενες βλάβες στην πνευματική του υγεία. Σύντομα είναι ανήμπορος να εκτελέσει τα καθήκοντά του ως κιθαρίστας και τραγουδιστής των Pink Floyd, οπότε η μπάντα αναγκάζεται να προσλάβει τον David Gilmour, παλιό τους γνώριμο από τα χρόνια της αρχιτεκτονικής, ως νέο μέλος. Ο Barrett εξακολουθεί και στη νέα αυτή κατάσταση να εμφνίζεται στις συναυλίες, συνήθως γρατσουνώντας άσκοπα την κιθάρα του ή μένοντας ακίνητος στη σκηνή, μοιάζοντας πραγματικά χαμένος σε ένα παράλληλο σύμπαν. Σύντομα αποχωρεί από το συγκρότημα μην έχοντας κάτι άλλο να προσφέρει. Προσπαθεί να παραμείνει ενεργός στο μουσικό γίγνεσθαι, με συνέπεια να ξεκινήσει προσωπική πορεία. Το 1970 κυκλοφορεί και τους δύο του δίσκους, ηχογραφώντας τους κάτω από αντίξοες συνθήκες, αφού η κατάστασή του δεν του επέτρεπε να εργάζεται φυσιολογικά. Αυτές είναι και οι τελευταίες του κυκλοφορίες ως ενεργός μουσικός.

Στη συνέχεια ο Syd Barrett αποσύρθηκε από το προσκήνιο συνεχίζοντας να ζει με την μητέρα του, κάνοντας αγροτικές δουλειές στον κήπο του, ως το τέλος της ζωής του το 2006 σε ηλικία 60 ετών. Το 1974 ο David Bowie, ο οποίος ήταν μεγάλος θαυμαστής του, επιχείρησε να τον βάλει σε studio ηχογραφήσεων με ασήμαντα αποτελέσματα όμως, αφού ο Barrett δεν είχε πλέον καμία δυνατότητα δημιουργίας. Η παλιά του μπάντα, οι Pink Floyd, έγραψε για αυτόν ένα από τα πλέον γνωστά τους κομμάτια το Shine On You Crazy Diamond, ενώ οι ίδιοι διηγούνται ότι ο Barrett είχε έρθει στο studio κατά τη διάρκεια των ηχογραφήσεων του Wish You Were Here, αλλαγμένος τελείως εμφανισιακά, με πολλά κιλά παραπάνω και ξυρισμένο κεφάλι, με συνέπεια να μην τον γνωρίσουν αρχικά. Αρκετά χρόνια αργότερα, Γάλλος δημοσιογράφος κατάφερε να τον εντοπίσει στην επαρχία που ζούσε και στα λίγα λεπτά που μίλησε μαζί του διαπίστωσε ότι ο Syd Barrett δεν είχε επίγνωση για το ποιος ήταν. Την συνάντηση αυτήν την διέκοψε η μητέρα του, προσφωνώντας τον Roger (το πραγματικό του όνομα) και καλώντας τον να επιστρέψει στο σπίτι. Κάπως έτσι έκλεισε και η ζωή ενός πραγματικά ταλαντούχου μουσικού που κάηκε πνευματικά και ουσιαστικά για τριάντα και κάτι χρόνια ζούσε κάπου αλλού.  

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon