Ray Johnson : Famously Unknown

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ο Ray Johnson θεωρείται ο πατέρας της Mail Art καθώς προσπάθησε να περάσει στο κοινό την ιδέα ότι ένα γράμμα που μεταφέρει τις προσωπικές σου σκέψεις μπορεί ταυτόχρονα να είναι ένα έργο τέχνης, ένα δώρο, προς τον αποδέκτη. Το ξεκίνημα του όμως ήταν λίγο διαφορετικό με αφετηρία ένα από τα πιο πρωτοποριακά κολέγια στην Αμερική των 40's, το Black Mountain της North Carolina. Ως φοιτητής καλών τεχνών, ερχόμενος σε επαφή με ανθρώπους όπως o John Cage, o Merce Cunningham και ο Josef Albers αρχίζει ζωγραφίζοντας να αποκτά μια κλίση στην αφηρημένη τέχνη. H αλλαγή στο στυλ, θα ερχόταν κάποια χρόνια αργότερα όταν θα γινόταν η επανένωση της παραπάνω παρέας, στην Νέα Υόρκη αυτή την φορά, στις αρχές των 50's. Εκεί ο ιδιοσυγκρασιακός Ray αφήνοντας πίσω του την ζωγραφική, θα κάψει τους πίνακές του στον τζάκι ενός φίλου και θα ασχοληθεί με το κολάζ. Με την Pop Art να είναι προ των πυλών μπορεί να πει κανείς ότι ο Ray Johnson έβαλε και αυτός το χεράκι του να έρθει πιο γρήγορα. Τα πρώτα του κολάζ τα λεγόμενα moticos, ήταν σε μικρή κλίμακα και συνήθιζε να τα μεταφέρει μαζί του στους δρόμους ζητώντας την γνώμη των περαστικών. Συνήθως αποτελούνταν από αποκόμματα εφημερίδων, δικά του σχέδια αλλά και πορτραίτα των σταρ της εποχής όπως ο James Dean, η Marilyn Monroe και o Elvis Presley.

Εξελίσσοντας την καλλιτεχνική του έκφραση ο Johnson ξεκίνησε να στέλνει μέσω ταχυδρομείου κομμάτια από τις εικόνες που χρησιμοποιούσε σε φίλους του, έτσι ώστε να τα αξιοποιήσουν όπως νομίζουν. Αυτό θα ήταν ο προάγγελος του λεγόμενου NYCS (new york correspondence school) και της Mail Art. Σε αυτό το κίνημα που απέκτησε δυναμική στα 60's, μπορούσε να συμμετέχει ο καθένας στέλνοντας και ανταλλάσσοντας μέσω του ταχυδρομείου μπογιές, χαρτιά, αυτοσχέδια γραμματόσημα ακόμα και ποίηση ή μουσική.

Ο Johnson θα διασχίσει την δεκαετία του '70 βλέποντας έργα του αποτελούμενα από κολάζ και αλληλογραφία, να εκτίθενται σε gallery της Αμερικής και της Ευρώπης ενώ θα δουλεύει ένα ακόμα concept με πορτραίτα από δεκάδες φίλους, καλλιτέχνες και διάσημες μορφές (Andy Warhol, David Bowie, William Burroughs, Roy Lichtenstein) λίγο πριν ο ίδιος αποφασίσει την απόσυρσή του κατά την διάρκεια του 80.

Στις 13 Ιανουαρίου 1995 , όντας 67 (6+7=13) έκλεισε το δωμάτιο 247 (2+4+7=13) σε κάποιο motel και ύστερα πήδηξε από την γέφυρα Sag Harbor του Long Island κολυμπώντας ανάποδα προς τον πνιγμό του, σε μια τελευταία κατά πολλούς παράσταση.

Περισσότερος R.J. 
Artsy's Ray Johnson page
www.rayjohnsonestate.com/home

Οι Manic Street Preachers στο Locust Valley το οποίο έγραψαν ως φόρο τιμής στην persona του R. Johnson.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon