The Callas - Am I Vertical?

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Τους The Callas τους είχα δει δύο φορές live αλλά παρόλο που μου άρεσαν ποτέ δεν είχα ακούσει ολόκληρο δίσκο τους. Κάτι σκόρπια κομμάτια δεξιά και αριστερά, που επίσης μου άρεσαν, αλλά και πάλι δεν ήταν αρκετό για να κάτσω να τους ακούσω προσεκτικά. Φοβερή παράλειψη εκ μέρους μου! Τη λύση σε αυτή την εγκληματική συμπεριφορά μου την έδωσε μία φίλη μου καθώς μου έκανε δώρο τη τελευταία τους δουλειά ''Am I Vertical?'' Έστω και με αυτό το τρόπο ήρθα σε επαφή με μία ολοκληρωμένη δουλειά τους. Το ''Am I Vertical?'' είναι ένας δίσκος που κερδίζει τον ακροατή με τη πρώτη ακρόαση, γιατί ενώ περιέχει πολλά πράγματα αυτό το κάνει κάτω από την ενιαία αισθητική του συγκροτήματος. Garage, kraut rock, pop αναφορές, post punk και ένα σωρό άλλα μπαίνουν στο μπλέντερ και το αποτέλεσμα που σερβίρεται είναι πραγματικά απολαυστικό. Πάρε για παράδειγμα το εναρκτήριο ''Lustlands'', είναι σαν να ξεπήδησε μέσα από τον αρρωστημένο κόσμο των Fall και πιο συγκεκριμένα από τη περίοδο του ''Bend Sinister''. Μονότονος ρυθμός, δεύτερα φωνητικά κατευθείαν από το υπερπέραν και έχουμε έτοιμο ένα επιβλητικό art punk κομμάτι. Σε παρεμφερές πλαίσιο κινείται και το ''Anger'', το οποίο όμως διέπεται και από μία υποβόσκουσα pop λογική. Στο ''East Beat'' βγαίνουν οι εμμονές των Callas με το kraut rock. Ένα αγχωτικό beat είναι αρκετό ώστε η μπάντα να στηριχθεί σε αυτό και να επιδωθεί στις επαναλαμβανόμενες αστικές περιγραφές της. Οι Pixies και η ΄περίεργη' pop τους θα ένιωθαν περήφανοι για το ''Black Leather Books''. Απίστευτο κομμάτι που δείχνει το μεγαλείο της απλότητας στη μουσική. Παγκόσμιας εμβέλειας hit αξίζει να γίνει το ''I Hate But I Like You''. Αγόρια και κορίτσια θα πίνουν τα ποτά τους, θα χαίρονται τον έρωτα τους και θα τριγυρνάνε στους δρόμους της πόλης τους, έχοντας το σταθερά ως μουσική υπόκρουση. Τι καλύτερο έχουν δηλαδή οι Black Lips και ο Ty Segall; Τύμπανα που ηχούν σαν αυτά των πρώιμων Sonic Youth και ένα εν γένει οργισμένο κλίμα αποτελούν το ηχητικό υπόβαθρο για το ''Disaster''. Οι Jesus and Mary Chain εκπαίδευσαν γενιές και γενιές στο rock 'n' roll. Έτσι και οι Callas με το ''That's You'' μας δείχνουν ότι αρίστευσαν στο συγκεκριμένο μάθημα. Εθιστικά riffs δημιουργούν ένα ηδονικό πανδαιμόνιο στο ''I Wonder'' καθιστώντας σαφές ότι οι συμπλεγματικές ενοχές που έφερε η χρόνια έκθεση σε μία έντεχνη δικτατορία στη χώρα μας, ανήκουν οριστικά στο παρελθόν από τη νέα φουρνιά δημιουργών. Το ζαχαρωμένο ''Octopus Love'' αποτελεί τη πρόταση των Callas για το πως είναι ένα ιδανικό ερωτικό κομμάτι την εποχή των social media και του spotify. Το ομόνυμο κομμάτι φυλάσσεται για το φινάλε, ένα kraut garage όργιο απόλυτα ταιριαστό για το κλείσιμο του δίσκου.

Τη παραγωγή του ''Am I Vertical?'' την έχει αναλάβει ο πολύς Jim Sclavounos, ο οποίος συνεισφέρει και στιχουργικά σε τέσσερα κομμάτια. Αυτό που πάνω από όλα που έφερε η παρουσία του πέρα από τη επαγγελματική αρτιότητά του, είναι ή ίδια η αύρα που κουβαλά μία τόσο σημαντική φυσιογνωμία του ανεξάρτητου rock . Από εκεί και πέρα το ''Am I Vertical?'' είναι το επιστέγασμα μία συνεχούς ανοδικής πορείας του συγκροτήματος, που πλέον τα πάντα ηχούν πιο τακτοποιημένα και η μπάντα μπορεί με χαρακτηριστική ευκολία να στοχεύσει ακριβώς εκεί που επιθυμεί. Οι Callas είναι sexy σαν τους Afghan Whigs, εκκεντρικοί σαν τους Fall, pop σαν τους Pixies και stars σαν τους Jesus and Mary Chain. Ο δίσκος αποτυπώνει τη παρουσία του συγκροτήματος τα τελευταία χρόνια σε διάφορες μητροπόλεις του κόσμου για live και τη συναναστροφή τους με ανθρώπους έξω από τα στενά γεωγραφικά όρια της Ελλάδας. Ας είναι καλά η παγκοσμιοποίηση και η κατάργηση των πολιτιστικών στεγανών που αυτή έφερε. Οι Callas με το ''Am I Vertical?'' καταθέτουν μία σύγχρονη άποψη για ένα δυτικό κατά κόρον μουσικό ιδίωμα, απαγκιστρωμένοι από την εγχώρια μιζέρια που μόνιμα ταλανίζει τη πολύπαθη ελληνική σκηνή. Είναι φρέσκοι, εκπροσωπούν κάτι μοντέρνο και προφανώς εκφράζουν το γνήσιο rock 'n' roll πνεύμα. Για εμένα αυτό είναι αρκετό. Σε όποιον δεν αρέσουν, μπορεί άνετα να ονειρεύεται Σοβιετίες, να προβληματίζεται για τη κατεύθυνση που έχουν δώσει τα εγγόνια του Μάο στην επανάστασή του, να ακούει Μάλαμα και Πασχαλίδη πίνοντας τσίπουρο αποσταγμένο κατευθείαν από το χωριό του ή ακόμα χειρότερα να είναι κάγκουρας, να ψάχνει τραπέζι στον Notis και να δηλώνει Χρυσαυγίτης. 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon