Ψάχνοντας τον Sugar Man: Προβολή της ταινίας για τον Sixto Rodriguez από την ομάδα AREA 51

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Την ταινία που αφορά την ιστορία του Sixto Rodriguez, του πιο άγνωστου-διάσημου μουσικού της δεκαετίας του '70 που έφτασε να κάνει καριέρα και συναυλίες σε όλο τον κόσμο στα 70 του πλέον χρόνια, την είχαμε ξαναπαρουσιάσει μέσα από την κινηματογραφική μας στήλη. Η ταινία είχε προβληθεί σε  σε avant premerie στην Αθήνα τον Νοέμβριο και περιμέναμε πότε και αν θα έχουμε την ευκαιρία να την δούμε και στην Πάτρα.

 

Ευτυχώς χάρη στην ομάδα πολιτισμού AREA 51 έχουμε πλέον αυτήν την ευκαιρία: 

Η ομάδα πολιτισμού και επικοινωνίας AREA 51, σε συνεργασία με τα STER CINEMAS, παρουσιάζουν το βραβευμένο με OSCAR, μουσικό ντοκιμαντέρ, "Searching for Sugarman", στην αίθουσα 8, των STER CINEMAS, στην Πάτρα, την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου στις 22:15.

Μετά την προβολή της ταινίας θα ακολουθήσει ένα ειδικό ‘Lost heroes’ dj set, στο φουαγιέ του κινηματογράφου, ένα αφιέρωμα στον Σίξτο Ροντρίγκεζ και την μουσική του, την μουσική του Ντιτρόιτ, αλλά και αφιέρωμα σε άλλους αγνοημένους ή ξεχασμένους αμερικάνους μουσικούς.

Η ταινία αποτελεί ένα μουσικό …θρίλερ, το οποίο παρακολουθείται με κομμένη την ανάσα από την αρχή, μέχρι το απογειωτικό φινάλε. Απέσπασε, εκτός από τα βραβεία Όσκαρ και BAFTA και την Χρυσή Αθηνά στις αθηναϊκές Νύχτες Πρεμιέρας κι ένα δεκάδες άλλα βραβεία κοινού στα σημαντικότερα φεστιβάλ του κόσμου (Σάντανς, Τραϊμπέκα, Γκέτεμποργκ, Άμστερνταμ, Λος Άντζελες, κ.α. )

Ο Μάλικ Μπέντζελουλ ταξιδεύει το 2006 στην Αφρική, όπου στο νοτιότερο άκρο της μαθαίνει μια απίστευτα παράξενη ιστορία, που αφορά έναν Αμερικανό folk-rock συνθέτη και τραγουδιστή, τον Σίξτο Ροντρίγκεζ.

Άγνωστος στο παγκόσμιο κοινό, άγνωστος και στην πατρίδα του, ο Ροντρίγκεζ γνώρισε τεράστια επιτυχία («μεγαλύτερη και από τον Έλβις Πρίσλεϊ»! ) στη Νότια Αφρική της δεκαετίας του ’70, συνοδευόμενη μάλιστα από το θρύλο ότι αυτοκτόνησε θεαματικά πάνω στη σκηνή, μετά την έκδοση μονάχα δύο άλμπουμ.

Είναι όμως αληθινή αυτή η φήμη; Ο Μ. Μπέντζελουλ και η κάμερά του μας ταξιδεύουν στο χρόνο και στις μελωδίες του sui generis καλλιτέχνη, για να το ανακαλύψουν.

Η μυθιστορηματική ιστορία του Σίξτο Ροντρίγκεζ είναι ο ένας από τους λόγους για τους οποίους το «Ψάχνοντας τον Sugar Man» ξεχωρίζει μακράν από τα περισσότερα –ακαδημαϊκά ή μη– βιογραφικά ντοκιμαντέρ. Ο άλλος –και κινηματογραφικά σπουδαιότερος– όμως είναι ο τρόπος με τον οποίο ο Μπέντζελουλ αφηγείται αυτήν τη συναρπαστική ιστορία, η οποία ξετυλίγεται μπροστά στα μάτια μας σαν…μουσικό θρίλερ.

Καθώς μεταφερόμαστε στο Ντιτρόιτ του 1968, απ’ όπου ξεκίνησαν όλα, η ταινία αρχίζει να τρέχει πάνω σε τρεις άξονες.

Την πόλη και την εποχή που γέννησαν τη μουσική του Ροντρίγκεζ (ο εργατικός αμερικανικός Βορράς του τέλους της δεκαετίας του ’60 ), τη Νότια Αφρική της αρχής του τέλους του απαρτχάιντ (όταν τα συγκεκριμένα τραγούδια έγιναν ο ύμνος μιας εκκολαπτόμενης επανάστασης ) και τα παρασκήνια της μουσικής βιομηχανίας που ορίζουν (ή μήπως όχι; ) πώς, ποιος και γιατί γίνεται διάσημος, επιτυχημένος και πλούσιος.

Διάρκεια: 85΄

Τιμή εισιτηρίου 6,5 €

Πληροφορίες: 6976 646111

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon