"Παρουσίες απουσίες στον αστικό χώρο": Έκθεση φωτογραφίας του Ξενοφώντα Παπαευθυμίου

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Η Γκαλερί Cube, εγκαινιάζει τη συνεργασία της με τον Ξενοφώντα Παπαευθυμίου και φιλοξενεί την ατομική του έκθεση φωτογραφίας “παρουσίες απουσίες στον αστικό χώρο”.

Ο Ξενοφών Παπαευθυμίου, παρατηρεί τον αστικό χώρο μέσα από τον φωτογραφικό του φακό, όπου μπορεί κανείς να δει, τα πάντα να μεταβάλλονται. Ακμή και παρακμή, δημιουργία και καταστροφή, γέννηση και φθορά, παρουσίες και απουσίες, που διαμορφώνουν το “πρόσωπο” της πόλης και διαπιστώνουμε ότι τα πάντα γύρω μας δεν είναι από μόνα τους όμορφα ή άσχημα, αλλά παίρνουν τη διάσταση που τους δίνει η ματιά και η σκέψη μας.

Ο Νικόλας Μιντζάλης, διδάκτωρ αρχιτεκτονικής ΕΜΠ, γράφει: “ Ο αστικός χώρος είναι ο τόπος συνάντησης, αλληλεπίδρασης αλλά και συγκρότησης διαφορετικών κοινωνικών ταυτοτήτων οι οποίες δομούν ένα συλλογικό κυρίαρχο θυμικό και ένα κοινό βίωμα.

Η σύνθετη αυτή υπόσταση εμπεριέχεται στην κοινωνική, πολλαπλά ρυθμική διάσταση της καθημερινότητας και στις αποτυπώσεις αυτής στον σχετικό και συσχετιζόμενο χώρο. Η υλική του υπόσταση αναπτύσσεται σε χωρικές σταθερότητες, αρχιτεκτονικά οριζόμενες και χρονικά διαρκώς μεταβαλλόμενες. Αυτή η χρονική μεταβολή που ως φθορά αποκαλύπτει, αλλά και δημιουργεί διαφορετικές υφές στα αστικά κελύφη, αναδεικνύει την ιστορία της πόλης και την ιστορία των ανθρώπων της.

Η φωτογραφία αποτελεί ένα από τα εργαλεία ανάδειξης αλλά και κατανόησης του αστικού χώρου όχι μονάχα ως έργου τέχνης, -δηλαδή αποδίδοντάς του μια συγκεκριμένη αισθητική αξία-, αλλά και ως μια υποκειμενική σκηνογραφική επινόηση που αντανακλά την αλήθεια τού δημιουργού ο οποίος τού προσδίδει την δική του ποιητική διαμορφωμένη από το προσωπικό του πολιτιστικό απόθεμα.

Όταν ο δημιουργός είναι ένας βιωματικός «εραστής» της πόλης, ένας flâneur που την περιδιαβαίνει καθημερινά, προσδένεται ηθελημένα μαζί της, την ζει και την συνδιαμορφώνει με την φυσική του παρουσία και την δουλειά του, τότε η φωτογραφία μετατρέπεται από βλέμμα σε στοχασμό.

Η στοχαστικότητα λοιπόν του Παπαευθυμίου, πέραν τής ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής γεωμετρικότητας που αναδεικνύει, εισχωρεί μέσα στο ανασχηματιζόμενο τοπίο της πόλης και εντοπίζει ακριβώς ό,τι ηθελημένα λείπει: τον άνθρωπο/χρήστη του αστικού χώρου. Το πρωτογενές συστατικό του. Ο υποδοχέας αυτός της πόλης μπορεί να απουσιάζει από το φωτογραφικό κάδρο αλλά βρίσκεται διαρκώς παρόν –δια της απουσίας του- στα πράγματα, στα άψυχα συστατικά/υλικά της πόλης που αφήνει έρμαια στη φθορά του χρόνου.

Τα εγκαταλελειμμένα βαγόνια, οι σκουριασμένες σιδηροδρομικές γραμμές, τα χορταριασμένα σόχωρα, τα ξηλωμένα στόρια, τα σπασμένα παράθυρα, οι πλίνθινοι, μισογκρεμισμένοι τοίχοι, τα παραμελημένα σόκορα, όλα μέσα στην καρδιά της πόλης και συχνά διαλανθάνοντα τής προσοχής των πολλών, πλάθουν μια σημειωτική αστικής σιωπής που κρύβει μια διαρκή ένταση: Εκείνη τής ζωής που αγωνίζεται, συγκρούεται και πασχίζει να αναδυθεί μέσα από μια τόσο άσχημη όσο και όμορφη πόλη.

Διάρκεια έκθεσης: 11 – 22 Φεβρουαρίου 2014

Ώρες λειτουργίας:
Τρίτη Πέμπτη Παρασκευή 10.00 – 14.00 & 18.00 – 21.00
Τετάρτη Σάββατο 10.00 – 14.00
Κυριακή & Δευτέρα κλειστά

Επικοινωνία:
τηλ. 2611110069
6945399754
email: [email protected]
www.cubegallery.gr

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon