Steve Schapiro: Από τον Warhol στον Woody και πάλι πίσω στον Kennedy

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Όταν ο εννιάχρονος Steve γοητευόταν από τα μυστικά του σκοτεινού θαλάμου σε μια καλοκαιρινή κατασκήνωση, δεν θα μπορούσε να υποπτευθεί ότι θα ακολουθούσε μια  50χρονη καριέρα στον χώρο της φωτογραφίας  με μερικά από τα πιο λαμπερά ονόματα -από τον χώρο της πολιτικής, της μουσικής και του κινηματογράφου- να την σηματοδοτούν. Αυτό όσο και εντυπωσιακό και να ακούγεται,  γίνεται πιο ηχηρό αν προσθέσεις στην εξίσωση το γεγονός ότι όλα αυτά τα ονόματα βρέθηκαν μπροστά από τον φακό του σε κρίσιμες στιγμές της καριέρας τους ή της ζωής τους.

Αυτό το «decisive moment»  του  Henri Cartier Bresson ήταν που τον ενέπνευσε  εξ’ αρχής να βγει  στους δρόμους στα νιάτα του, αυτή η «καθοριστική στιγμή»,  ήταν που τον έκανε στην συνέχεια ξεχωριστό ανάμεσα σε τόσους φωτογράφους διάσημων προσώπων. Βαρύνουσα σημασία μέσα στο τεράστιο έργο που είχε την υπογραφή του, είχαν οι φωτογραφίες του  Robert F. Kennedy κατά τη διάρκεια της προεδρική εκστρατείας  του το 1968, του Marlon Brando στα γυρίσματα  του The Godfather, του  Andy Warhol  και της  Edie Sedgwick στο The Factory, αλλά και αυτές που ακολούθησαν  την δολοφονία του Martin Luther  King.

Παρόλο που ο 80χρονος πια Steve Schapiro επιμένει πως δεν έχει τραβήξει την πιο σημαντική του φωτογραφία ακόμα, τα πορτραίτα του είναι κάτι παραπάνω από στιγμιότυπα σημαντικών προσώπων, είναι μια πολιτιστική κληρονομιά στο βάθος της Αμερικάνικης ιστορίας.

Ο David Bowie με ένα βιβλίο του Buster Keaton, Los Angeles, 1975

Ο Jack Nicholson με τον σκηνοθέτη Roman Polanski στα γυρίσματα της ταινίας Chinatown, 1974

Ο Marlon Brando, μακιγιάρεται ως ...Νονός, Νέα Υόρκη, 1971

Ο Martin Luther King παρελαύνει απο την  Selma στο Montgomery το 1965 ως μέρος των κινητοποιήσεων για τα Αμερικανικά πολιτικά δικαιώματα

Ο Rene Magritte στο MOMA, 1965

Ο Robert De Niro κατα την διάρκεια των γυρισμάτων της ταινίας Taxi Driver, 1975

Ο Robert Kennedy κατα την διάρκεια της προεκλογικής του καμπάνιας, Νέα Υόρκη, 1968

Ο Truman Capote ξαπλωμένος σε ένα κρεβάτι στο Kansas τον Απρίλιο του 1967

Ο Warhol και η Sedgwick, Νέα Υόρκη, 1965

Ο Woody Allen βγάζοντας βόλτα το...κατοικίδιό του, 1964

Ο Ιταλός ηθοποιός Marcello Mastroianni στην Νέα Υόρκη, 1962

Το δωμάτιο ξενοδοχείου του Martin Luther King  ώρες μετά την δολοφονία του, Memphis Tennessee 1968

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon