Underground Diamonds #01

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Η παρακάτω λίστα δεν αναφέρεται στα καλύτερα άλμπουμ του 2013 αλλά σε δίσκους και συγκροτήματα λιγότερο γνωστά ή σε καλλιτέχνες που πέρασαν απαρατήρητοι. Θα έλεγα πως αξίζει να δώσουμε και σε αυτούς λιγάκι χρόνο και σημασία παραπάνω. Αυτός είναι και ο κύριος λόγος δημιουργίας της στήλης. Εδώ αναφέρονται μόνο 20 συγκροτήματα και σίγουρα υπήρξαν και άλλα, όμως η λίστα θα γίνοταν ατελείωτη. Καλή ακρόαση!

1. JESSICA 93 - WHO CARES
Στην ουσία πρόκειται για το project του γάλλου Geoffroy Laporte ο οποίος έχει δημιουργήσει ένα album από κράμα post punk και no wave μουσικών ιδεών με αποκορύφωμα το εναρκτήριο τραγούδι ''Away''.

2. HOOKWORMS - PEARL MYSTIC
Είναι από το Leeds της αγγλίας, παρουσιάζουν post ξεσπάσματα καθώς και ψυχεδελικές και kraut αναφορές.
Ισως να μην πήρε την μουσική αναγνώριση που του αναλογούσε.

3. CREEP - ECHOES
Με συμμετοχές όπως αυτή της Romy Μadley Ψroft των XX, του Tricky καθώς και άλλων γνωστών μουσικών προσωπικοτήτων το ντουέτο των Creep προσφέρει ένα album με επιρροές από pop - electronica και trip hop.

4. WESTERN LOWS - GLACIAL
Το τρίο των Western Lows παρουσιάζει δέκα ισάξια down και uptempo indie pop-rock τραγούδια στο ντεμπούτο τους με τίτλο Glacial. Κατάγονται από το Los Angeles και όσοι συμπαθούν τους National σίγουρα θα αγαπήσουν και τους συγκεκριμένους.

5. THEE DANG DANGS - FOR THE PEOPLE
Με γυναικεία φωνητικά το κουαρτέτο από το Denver της Αμερικής αυτοπαρουσιάζεται ως ένα psych-surf-indie rock συγκρότημα. Το αποτέλεσμα είναι μάλλον απολαυστικό!

6. PART TIME - PDA
Project του εκκεντρικού μουσικού David Speck ο οποίος μάλλον θα έχει ''λιώσει'' τα late 70's album του Bowie προσθέτοντας μία new wave αισθητική σε όλα τα κομμάτια του δίσκου.

7. TRIPWIRES - SPACEHOPPER
Mόνο και μόνο για το τραγούδι ''Shimmer'' οι Tripwires αξίζουν να μπούνε σε αυτή τη λίστα. Το συγκεκριμένο τραγούδι θα μπορούσε να ήταν σε κάποιο απο τα Pablo Honey και The Bends των Radiohead.Το ντεμπούτο αλμπουμ των Tripwires κυκλοφόρησε στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού και είναι επηρεασμένοι κυρίως από τους Radiohead  και τους πρώιμους Verve.

8. NADINE SHAH - LOVE YOUR DUM AND MAD
Είμαι σίγουρος πως τα επόμενα χρόνια αυτή η φοβερή φωνή θα γίνεται περισσότερο γνωστή στους pop-rock κύκλους.Το ''Runaway'' είναι απλά ύμνος. Δυστυχώς πέρασε απαρατήρητο αυτός ο δίσκος.

9. KING GIZZARD & THE LIZARD WIZARD - FLOAT ALONG-FILL YOUR LUNGS
Αυτοί οι μουρλοαυστραλοί με τούτο το περίεργο όνομα έβγαλαν έναν από τους καλύτερους ψυχεδελικούς-γκαράζ δίσκους του 2013 αν κ ήταν το 2ο τους αλμπουμ.Πραγματικά αναζητήστε το!

10. PINS - GIRLS LIKE US
Οσος ντόρος έγινε με τις Savages θα μπορούσε να γίνει και με τις PINS αλλά δυστυχώς δεν έγινε.Αυτά τα riot girls παίζουν δυνατή indie rock μουσική και ανήκουν στην ίδια κατηγορία με μπάντες όπως οι Veronica Falls kai Vivian Girls.

11. FRUSTRATION - UNCIVILIZED
Αν είστε φάν της πρώιμης post punk περιόδου (late 70's) και σας άρεσαν μπάντες όπως οι Fall, Wire, Gang of four κλπ τότε αυτοί οι γάλλοι είναι πολύ πιθανόν να σας αρέσουν.Δεν είναι καινούριοι στο κουρμπέτι αλλά από την άλλη δεν έχουν και μεγάλη δισκογραφία.Στα δέκα χρόνια παρουσίας αυτός είναι μόλις ο δεύτερος δίσκος τους.

12. THE STARGAZER LILIES - WE ARE THE DREAMERS
Οι John Ceparano - Kim Field (υπέροχα τα φωνητικά της) μας είχαν απασχολήσει την περασμένη δεκαετία με τους πενταμελές Soundpool, σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον ανακάτεμα shoegaze μουσικής με disco πινελιές.
Στο καινούριο τους πόνημα προσθέτουν μόνο για τα live τους άλλους 2 drummer?!!Το αποτέλεσμα τελικά ακούγοντας το άλμπουμ είναι να καταφέρουν να γίνουν πιό shoegaze και dreamy απ' ότι ακουγόντουσαν με τους Soundpool.

13. THE BAND IN HEAVEN - CAUGHT IN A SUMMER SWELL
Σίγουρα και αυτοί άξιζαν μεγαλύτερη προσοχή αλλά μάλλον έμειναν στα αζήτητα. Δέκα ισορροπημένες συνθέσεις που δένουν αρμονικά με εναλλαγές αντρικών - γυναικείων φωνητικών ώστε το άλμπουμ να ακούγεται από την αρχή ώς το τέλος απολαυστικό.Οι ίδιοι δηλώνουν ώς κύριες επιρροές τους Modest Μouse, Neutral Μilk Ηotel, My Bloody Valentine, Nirvana, Brian Jonestown Massacre αλλά ακουγοντάς τους μάλλον δεν μοιάζουν με κανένα από αυτά.

14. BRANDENBURG - EMPIRES WILL FALL
Motorama, Manicure και....hat trick για τους ρώσσους με τους τετραμελής Brandenburg οι οποίοι τα καταφέρνουν κάτι παραπάνω απο ικανοποιητικά στον τομέα indie-post punk.Δεν είχαν όμως και μάλλον δεν θα έχουν την απήχηση στη χώρα μας όπως είχαν οι Μotorama.

15. A GRAVE WITH NO NAME - WHIRLPOOL
Τώρα πέσαμε σε ιδιάζουσα περίπτωση. Ο Alex Shields είναι ο εγκέφαλος του project και αυτό γιατί τα δύο πρώτα άλμπουμ είναι εξ'ολοκλήρου δικά του ηχογραφώντας τα στο δωμάτιο του, το Whirlpool το βγάζει σε δισκογραφική εταιρεία. Στα του δίσκου δύσκολα του βάζουμε ταμπέλα καθώς φαίνεται ότι του αρέσει η αγγλική αλλά και η αμερικάνικη σκηνή. Tο όνομα του δίσκου παραπέμπει στο αντίστοιχο των Chapterhouse το 1991,τα τραγούδια άλλωτε θυμίζουν Cocteau Twins και άλλoτε Sparklehorse και Smashing Pumpkins...Είπαμε ο τύπος είναι περίπτωση..

16. HAS A SHADOW - SKY IS HELL BLACK
Black Rebel Motorcycle club, The Black Angels, Dead Moon.....Είναι σίγουρο ότι στους περισσότερους αρέσουν τα παραπάνω συγκροτήματα οπότε ας προσθέσουν τώρα και τους μεξικάνους Has A Shadow με το ντεμπούτο άλμπουμ τους Sky Is Hell Black. Οι κιθάρες και ο θόρυβος σε ξεσηκώνουν από το εναρκτήριο ''John Lennon'' μέχρι το ''Untitled'' που κλείνει το δίσκο καταφέρνοντας να κερδίσουν τον ακροατή με το πρώτο άκουσμα.

17. THE MALLARD - FINDING MEANING IN DIFFERENCE
Ηχογραφούν στην Castle Face Records η οποία έχει στο οπλοστάσιο της μεταξύ άλλων κ τους Thee Oh Sees - Ty Segall - White Fence δηλαδή ονόματα που έχουν ήδη γίνει λιγάκι πιο γνωστοί στο ευρύ κοινό. Οι The Mallard προέρχονται από το San Francisco και ο ήχος τους είναι επηρεασμένος από την αμερικάνικη post punk των late 70's και φυσικά την αγάπη τους για τους Wire και Velvet Underground. Αξίζει να αναζητήσετε και το πρώτο δίσκο με τίτλο ''Yes On Blood'' του 2012.Oχι και τόσο άσχημα για ένα συγκρότημα που μέσα σε 2 χρόνια πρόλαβε να κυκλοφορήσει 2 δίσκους και να διαλυθεί.

18. THE REFLECTIONS - LIMERENCE
Από το ηλιόλουστο Los Angeles οι Reflections μας έδωσαν το καλύτερο pop τραγούδι (''summer days'') του 2013!Στηριζόμενοι σε απλές pop μελωδίες το ''Limerence'' προσφέρει δέκα ευάκουστες συνθέσεις στις οποίες το ντουέτο τις ντύνει άλλωτε με new wave kαι άλλωτε με dream pop πινελιές.

19. BIG DEAL - JUNE GLOOM
Οι νοσταλγοί των 90's θα τους εκτιμήσουν  γιατί θα τους θυμήσουν γνώριμα-αγαπημένα γκρουπ.Oι Alice Costelloe και Kc Underwood στο single δυναμίτη ''In Your Car''  τραγουδούν ''I've got a friend who never lets me down'' θέλοντας ίσως να δείξουν τη φιλία τους μέσα από το δίσκο και το πώς μπορούν να συνεργαστούν σε αυτόν. Downtempo και uptempo κομμάτια εναλλάσονται ιδανικά μέσα στο άλμπουμ το οποίο πέρασε απαρατήρητο αν και κυκλοφόρησε από τη γνωστή σε όλους Mute Records.

20. LIEBE - AIRPORT
Και τέλος οι ''δικοί'' μας Liebe (Θεσσαλονίκη). To τραγούδι ''Strangers'' που κυκλοφόρησαν το 2012 από το δίσκο ''Somewhere In Time'' και έγινε επιτυχία, οι περισσότεροι πίστευαν πως προερχόταν από κάποιο ξένο γκρούπ.Αυτό και μόνο δίνει μεγάλο ''συν'' στους Δήμο Ζαχαριάδη και Γιώργο Μπέγκα (επίσης είναι η φωνή των Five Star Hotel) που αποτελούν τους Liebe. Το Airport είναι η τρίτη τους κυκλοφορία και κινείται στο γνώριμο 80's electro-pop ήχο.Κομμάτια όπως τα ''Into Your Arms'', '' Save The World'' και ''The One'' θα ζήλευαν μπάντες όπως οι Pet Shop Boys, οι Soft Cell και οι Human League.

Πάνος Σιλιντζίρης

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon