Primavera Sound Festival 2014: To presspop ήταν εκεί

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Το presspop.gr βρέθηκε στο φετινό Primavera Festival και σας παρουσιάζει μια ανασκόπηση του καλύτερου  ίσως και πιο πρωτοποριακού ευρωπαϊκού φεστιβάλ αυτήν την στιγμή:

Μέρα 1η

Pond:  Αφού δυστυχώς χάσαμε τους Real Estate φτάσαμε στο φεστιβάλ την ώρα που στην σκηνή του Pitchfork εμφανίζονταν οι Pond. Πλέον ο νεο-ψυχεδελικός ήχος έχει γίνει παγκόσμιος και αυτό το απέδειξαν και οι Αυστραλοί Pond, άμεσα επηρεασμένοι από Tame Impala (από τους οποίους προέρχονται και κάποια μέλη). Δυναμικός ήχος και ένας εξαιρετικός και καθηλωτικός frontman.

Future Islands: Η νεο-κυματική synth pop βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό του Primavera, απόρια άλλωστε του φετινού τους άλμπουμ ποη ήταν μια από τις εκπλήξεις για την φετινή χρονιά. Ο κόσμος χόρευε και τα vibes ήταν καθαρά χορευτικά. Ο Samuel T. Herring παρέσυρε τον κόσμο με την ερμηνεία του και τις φιγούρες,  σήμα κατατεθέν πλέον των Future Islands.

Queens of the Stone Age:  Το stoner rock των QOTSA συγκέντρωσε μεγάλο μέρος του κοινού του Primaver και αυτοί το ανταπέδωσαν με ένα υποδειγματικό σετ.

Arcade Fire: Το highlight του φεστιβάλ ήταν οι Arcade Fire, ούτως ή άλλως μιλάμε για το μεγάλυτερο συγκρότημα της εποχής μας. Ξεκίνησαν εντυπωσιακά με το Reflektor  και ο κόσμος ζεστάθηκε κατευθείαν.  Στην συνέχεια η περσόνα του Reflektor εμφανίστηκε ανάμεσα στο κοινό, ένας τύπος ντυμένος με καθρέφτες που τράβηξε πάνω του τα βλέμματα. Κορυφαίες στιγμές του σετ τα Ready to Start, We Exist, No Cars Go και Sprawl II (Mountains Beyond Mountains) με την Régine σε μεγάλα κέφια. Πριν το τέλος παρέλασαν από την σκηνή φιγούρες από τα βίντεοκλιπ τους, ενώ φυσικά το κλείσιμο ήταν επικό όπως πάντα με το εμβληματικό Wake Up.

Metronomy: Το πάρτυ συνεχίστηκε με την groovy αισθητική των Metronomy στα όρια της ντισκο. Δεμένη μπάντα πολύ καλός ήχος και μπόλικος χορός.

Μέρα 2η

Slowdive: Η επανένωση της χρονιάς είναι σίγουρα αυτή της ιστορικής αγγλικής μπάντας και το Primavera φρόντισε να τους συμπεριλάβει στο line up. Ευτυχώς για εμάς γιατί για 45 λεπτά ταξιδέψαμε στον γνωστό ονειρό κόσμο των άλμπουμ τους. Ο χρόνος πέρα από την εμφάνιση δεν έχει αλλοιώσει καθόλου την υπέροχη και αιθέρια φωνή της Rachel Goswell.

Pixies: Η Kim Deal έφυγε τα γκάζια έμειναν. Σταθερά καλοί στα live τους έστω και αν ο καινούριος δίσκος είναι μια χρυσή μετριότητα.

Darkside:  To νέο σχήμα του Nicolas Jaar με τον φίλο του Dave Harrington που θα επισκεφθούν και την Ελλάδα στο πλαίσιο του Ejekt Festival, παρέδωσαν ενα σετ σύγχρονης idm ηλεκτρονικής μουσικής και αντιθετώς με το όνομα τους, ο χώρος πλημμύρισε φως δημιουργώντας φαντασμαγορική ατμόσφαιρα.

Jagwar Ma: Θύμησαν πολυ Happy Mondays, μας έκαναν να χορέψουμε αρκετά, εξαργυρώνοντας με μοντέρνα άποψη την κληρονομιά του Shaun Ryder και της παρέας του. Η indie μουσική χρειάζεται τέτοιες χορευτικές πινελιές.

Μέρα 3η

Dum Dum Girls: Η τρίτη μέρα ξεκίνησε με την εθιστική girly pop των Dum Dum Girls και μας έφτιαξε την διάθεση και το κέφι.

Godspeed You! Black Emperor:  Μια από τις μπάντες που καθόρισαν το post rock, μεγαλούργησαν στα τέλη της δεκαετίας του ‘90 και στις αρχές των 00s και σίγουρα άξιζαν το χρόνο μας. Η λυρικότητα εναλλάσσεται με ακραία κιθαριστικά ξεσπάσματα σε κομμάτια που χτίζονται για πολλά λεπτά.

Boiler Room: Το Boiler Room, εδώ και κάποια χρόνια κυριαρχεί στο είδος της ηλεκτρονικής μουσικής. Ξεκινώντας σαν φιλοσοφία από private parties, και μεγαλώνοντας εχει καταλήξει να αποτελεί το πλέον δημοφιλές και διαδεδομένο event παγκοσμίως, εισχωρόντας ακόμη και σε μεγαλύτερα φεστιβαλ όπως το Primavera. Έχοντας δικιά του αποκλειστική σκηνή στο Primavera παρουσιάστηκε σε έναν καινοτομικό κλειστό χώρο, με πολύ καλό σύστημα ήχου αλλά και visuals. Άλλωστε αυτό επισήμανε και ένας απο τους σπουδαιότερους dj που έπαιξε σε αυτήν την σκηνή, ο Βαρκελωνέζος John Talabot σε μια συνέντευξη του. Κάποιοι ακόμα αξιοσημείωτοι καλλιτέχνες που ακούσαμε εκεί ήταν οι Jamie xx (από τους The xx) , Marc Pinol, Daniel Baughman, Fort Romeau.

Foals: Ακομα ένα live που περιμέναμε πολύ να δούμε στο Primavera. Ο Γιάννης Φιλιππάκης και η παρέα του μας αποζημίωσαν και με το παραπάνω. Εκρηκτικό live που απογειώθηκε με το crowd surfing του Φιλιππάκη. Κορυφαίες στιγμές τα My Number, Spanish Sahara, Inhaler, ενώ το τέλος ήρθε με μια καταιγιστική εκτέλεση του Two Steps Twice.

Κείμενο: Αποστόλης Οικονόμου
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Κύργιας – Αποστόλης Οικονόμου

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon