Nan Goldin: Η βασίλισσα της hardcore φωτογραφίας

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι καλλιτεχνικές δημιουργίες που βασίζονται στην παρακμή και το «περιθώριο» γίνονται εύκολα γοητευτικές, ταυτόχρονα όμως αποτελούν καταγραφές που πίσω τους κρύβουν τις θλιβερές λεπτομέρειες μιας πραγματικότητας. Η Nan Goldin, υπεύθυνη για μερικά από τα πιο έντονα και απεικονιστικά έργα του αμερικάνικου underground, γνωρίζει πολύ καλά την θλίψη που κουβαλούσαν οι υπάρξεις μπροστά από την κάμερά της καθώς κουβαλά ένα μεγάλο φορτίο και η ίδια. Η Αμερικανίδα φωτογράφος η οποία δέχθηκε αρκετές φορές κριτική για το ότι τα έργα της ωραιοποιούν την χρήση των ναρκωτικών - αν και η ίδια είχε πολλάκις ταχθεί εναντίων τους – μεγάλωνε σε μια μεσοαστική εβραϊκή οικογένεια της Βοστόνης στα 50’s, μέχρι η αυτοκτονία της αδερφής της στην ηλικία των 18 να την σημαδέψει για πάντα. Αυτή η οικογενειακή τραγωδία φαίνεται πως επηρέασε σε μικρό ή μεγάλο βαθμό τις επιλογές της στις κοινωνικές και ερωτικές της σχέσεις, η ένταση των οποίων οδήγησε ακόμα και σε ξυλοδαρμό μετά από ένα χωρισμό της (βλ. κεντρική φωτ.)

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον όμως κατάφερε να δημιουργήσει  το πορτραίτο για την post-punk μουσική σκηνή της γενέτειράς της στα τέλη των 70’s, αλλά και των αρχών της δεκαετίας του 1990, όπως και της γκέι σκηνής που ξεπεταγόταν την ίδια εποχή. Όμως η σειρά φωτογραφιών που την έκανε γνωστή στα 80’s  ήταν η «The Ballad of Sexual Dependency» και αυτό γιατί η Nan Goldin -σχεδόν σε απόσταση αναπνοής-  απεικονίζει την βαριά χρήση ναρκωτικών καθώς και τις  σχέσεις  μεταξύ των βίαιων και επιθετικών ζευγαριών  του στενού της κύκλου, μετά τη μετάβαση της  στην Νέα Υόρκη που ακολούθησε την αποφοίτησή της.

Την τελευταία εικοσαετία έχει επιλέξει μια πιο συμβατική θεματολογία που ίσως ξενίζει κάποιους, καθώς από την βία και το σεξ πέρασε στην μητρότητα και την οικογενειακή ζωή. Σίγουρα είναι δύσκολο να συνδέσεις το πρώιμο με το μεταγενέστερο έργο της, αλλά η Nan Goldin  είναι μια καλλιτέχνης που άντλησε έμπνευση από την ίδια της την ζωή και τους ανθρώπους που την περιέβαλλαν, είτε επρόκειτο για drag queens στο παρελθόν, είτε μεταγενέστερα για μωρά.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon