Είδαμε τους Electric Litany στο Λιθογραφείον

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι Electric Litany κυκλοφόρησαν φέτος έναν από τους πιο ενδιαφέροντες δίσκους της εγχώριας παραγωγής. ''Enduring Days You Will Overcomme'' ο τίτλος του και η κυκλοφορία του αποτέλεσε μία καλή αφορμή για τη μπάντα να αφήσει για λίγο το βροχερό Λονδίνο, που διαμένει μόνιμα, και να έρθει πίσω στα πάτρια εδάφη (των δύο εκ των τεσσάρων μελών της μπάντας) για να τον παρουσιάσει σε διάφορες πόλεις. Λογικό είναι η mini περιοδεία τους να περάσει από τη Πάτρα, αφενός γιατί αρκετός κόσμος έχει παρακολουθήσει τη δισκογραφία των Electric Litany και αφετέρου η Πάτρα είναι η έδρα της δισκογραφικής τους, της Inner Ear. Η συναυλία έγινε στο αναβαθμισμένο Λιθογραφείον. Ο χώρος ανέκαθεν ήταν από τους πιο κατάλληλους για live event στη Πάτρα και φέτος, υπό νέα διεύθυνση, πραγματοποιήθηκαν στοχευμένες αλλαγές για τη περεταίρω βελτίωση του χώρου και τη καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού. Τη συναυλία άνοιγαν οι B Sides, τους οποίους δυστυχώς δεν προλάβαμε λόγω καθυστερημένης προσέλευσής μας. Όλοι είπαν τα καλύτερα για το μισάωρο set που έπαιξαν και δεν έχω κανένα λόγο να διαφωνήσω, μιας και έχω παρκολουθήσει αρκετές φορές ζωντανά τη μπάντα τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα για τους Electric Litany έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τη τελευταία φορά που τους είδα στη σκηνή. Πιο συγκεκριμένα από το 2010, τότε που έπαιζαν στο Gagarin 205 παρέα με τους Playground Noise και εγώ ήμουν manager των τελευταίων. Οι Electric Litany και οι Playground Noise τότε είχαν κυκλοφορήσει τα ντεμπούτα album τους και οι αναμνήσεις που μου έχουν μείνει από εκείνο το event είναι οι καλύτερες.

Οι Electric Litany ανέβηκαν στη σκηνή του Λιθογραφείου έχοντας τη γνώση ότι είναι ένα από τα σημαντικότερα groups της εγχώριας σκηνής και ότι ήδη οι περισσότεροι από το κοινό γνωρίζουν το υλικό τους. Σφιχτοδεμένη μπάντα και πολύ καλοί μουσικοί οι ίδιοι, δεν δυσκολεύτηκαν να αποδώσουν στη μιάμιση περίπου ώρα που διήρκεσε η εμφάνισή τους (μαζί με το encore), τα κομμάτια που επέλεξαν από τους δύο δίσκους τους. Η μουσική τους διαθέτει αρκετά σκοτεινά χρώματα, που ως γνωστόν το ελληνικό κοινό λατρεύει να αγαπά, αλλά και στιγμές κιθαριστικής έντασης που λειτουργούν καθαρτικά για τις ίδιες τις συνθέσεις. Σε μία συναυλία των Electric Litany δεν ξεχωρίζουν συγκεκριμένα κομμάτια, αλλά το σύνολο του set δημιουργεί τον κόσμο του συγκροτήματος και καλεί τον θεατή να γίνει κοινωνός του. Αν πρέπει να διαλέξουμε κάποιες στιγμές, θα εστιάσουμε στο πολύ γνωστό ''Tear'' (που ξεκινά με την απαγγελία στίχων του Ρίτσου), στο εντυπωσικό ''Feather Of Ecstasy'' με τις εντυπωσιακές κιθάρες και τα επιβλητικά τύμπανα και στο σαφώς πιο εσωστρεφές ''The Soul Remembers Everything''. Η μπάντα, ως καλοί μουσικοί που είναι, έχει την ικανότητα να μεταφέρει ατόφια στο live όλη τη συναισθηματικη φόρτιση που υπάρχει στους δίσκους τους. Κινούμενοι μεταξύ του post rock ιδιώματος και της dark αισθητικής, κατάφεραν να μας προσφέρουν ένα άκρως λυρικό live.

Υ.Γ.1 Αξίζουν συγχαρητήρια στους διοργανωτές για την επιλογή τους να ξεκινήσει το event τη προκαθορισμένη ώρα. Αυτό με τις ατελείωτες καθυστερήσεις, έως ότου μαζευτεί ο επιθυμητός αριθμός ανθρώπων, στα live πρέπει να σταματήσει. Το κοινό οφείλει να προσέρχεται την ώρα που έχει αναγγελθεί και όποιος καθυστερεί θα χάνει μέρος του live. Δεν γίνεται αυτός που είναι τυπικός και έρχεται στην ώρα του να περιμένει άσκοπα. Η συναυλιακή κουλτούρα σε αυτό το θέμα πρέπει να αλλάξει και το event στο Λιθογραφείον έδειξε το δρόμο. Αυτά τα λέει κάποιος που έχασε λόγω καθυστέρησης το support group.

Υ.Γ.2 Και σε αυτή τη συναυλία παρατηρήθηκε το φαινόμενο των τελευταίων χρόνων στη Πάτρα. Το συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος του κοινού ήταν ηλικιακά thirty something. Το νεανικό και δη το φοιτητικό κοινό απουσίαζε από άλλη μια rock συναυλία. Προφανώς οι φοιτητές της Πάτρας προτιμούν σταθερά τα τσιπουράδικα και είναι εθισμένοι από τις απλόχερες δόσεις Πατρινέλας, που προσφέρονται σε πλειάδα ''εναλλακτικών'' στεκιών.

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Παυλόπουλος

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon