Prins Obi – Notions [Inner Ear, 2014]

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Ο Prins Obi, κατά κόσμον Γιώργος Δημάκης, αποτελεί το ένα τρίτο και την φωνή των Baby Guru, μιας μπάντας που φέτος μας προσέφερε μια από τις καλύτερες εγχώριες κυκλοφορίες και βήμα βήμα ανεβαίνει επίπεδο με την δουλειά και την εξέλιξη της. Το Marginalia, που κυκλοφόρησε την άνοιξη από την Inner Ear, ήταν ένας εξαιρετικός δίσκος από κάθε άποψη. Κινούμενοι παράλληλα αλλά και ανεξάρτητα από το κύμα της νεο-ψυχεδέλειας οι Baby Guru έγραψαν έναν πλουραλιστικό δίσκο που θα συναντήσεις επιρροές από kraut ροκ μέχρι το glam ροκ των David Bowie και Bryan Ferry της δεκαετίας του ’70.

Ο Obi δείχνει ιδιαίτερα ανήσυχος δημιουργικά καθώς μερικούς μήνες μετά έχει να μας παρουσιάσει και τον προσωπικό του δίσκο, για τον οποίο είχαμε πάρει μια πρόγευση με το ep Love Songs for Instant Success του 2013. Το Notions απο τις πρώτες ακροάσεις δείχνει μια ανάγκη του δημιουργού του για αποσυμπίεση και προσωπικό χώρο. Αν και στο άλμπουμ υπάρχουν συμμετοχές των Baby Guru σε διάφορα επίπεδα (ηχογραφήσεις, παραγωγή), ο Obi δείχνει μια διάθεση να ξεφύγει από τον up-tempo και εξωστρεφή κόσμο της μπάντας του και να ταξιδέψει και ο ίδιος αλλά και στην συνέχεια οι ακροατές του σε πιο μελαγχολικά και νοσταλγικά μονοπάτια.

Οι επιρροές παραμένουν πάνω κάτω οι ίδιες με αυτές που τροφοδοτούν την μουσική των Baby Guru, με την διαφορά ότι στις προσωπικές του συνθέσεις δεν αναζητά την εξέλιξη και το κάτι καινούριο, αλλά περισσότερο θέλει να τις τιμήσει με ένα απόλυτα ειλικρινή και απλό τρόπο. Γι’ αυτό σε αντίθεση με το Marginalia που ακούγεται πολύ φρέσκο το Notions έχει περισσότερο ρετρό χαρακτήρα με το βλέμα στις καλές εποχές της synth pop. Από την φολκ γλυκύτητα του εναρκτήριου Weekend Lovers στην συναισθηματική εσωστρέφεια του Sorrow ή του ομώνυμου κομματιού και από τον πιανιστικό μινιμαλισμό του Those Stormy Eyes στο μυστηριακό Evening Gown, το Notions περιέχει όλα τα υλικά που αγαπάει ο Obi. Εμπνευσμένο από εσωτερικές αναζητήσεις, παράλληλα παρουσιάζεται στα αυτιά σου με ένα τρόπο που ο μουσικός επικοινωνεί αυτό που θέλει προς τα έξω. Στο τέλος έρχεται και ένα εκπληκτικό δεκάλεπτο κλείσιμο με το Couples, που αλλάζει εντελώς ρυθμό και μελωδία δυο-τρεις φορές, σαν μια μίνι ρομαντική συμφωνία που θα αναταράξει μυαλό και συναίσθημα.

Το Notions είναι ένα ποπ άλμπουμ εξαιρετικής αισθητικής δουλεμένο και βασισμένο σε πράγματα που ο δημιουργός του αγαπά αλλά και έχει άποψη για αυτά.

Μίμης Πλέσσας - Στήλη "Ακούω" Τέταρτο #134

*Κυκλοφορεί από την Inner Ear σε cd, βινύλιο με bonus cd και digital album.

 

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon