Ο Robert Capa ρίσκαρε την ζωή του καταγράφοντας ιστορίες πολέμου

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Στην αναφορά του ονόματος Robert Capa δύο πράγματα σου έρχονται στο μυαλό. Ο πόλεμος και το πρακτορείο Magnum. Κάτι απόλυτα φυσιολογικό καθώς υπήρξε ένας από τους ιδρυτές του Magnum  -ίσως  της πιο γνωστής κοινότητας φωτογράφων σε όλο τον κόσμο- ταυτόχρονα όμως  κατάφερε να καλύψει πέντε διαφορετικούς πολέμους, συνδέοντας το όνομά του με συγκλονιστικά ιστορικά γεγονότα.

Ο “καρχαρίας” (cápa) όπως ήταν το ψευδώνυμό του στο σχολείο - και μετέπειτα το όνομα με το οποίο θα γινόταν γνωστός την δεκαετία του '30 - γεννήθηκε ως Endre Friedman  στην Βουδαπέστη το 1913, έχοντας να αντιμετωπίσει αφενός το καθεστώς της Ουγγαρίας και μετέπειτα την άνοδο του ναζισμού που απέτρεπε σε νέους όπως αυτός, με καλλιτεχνική κλίση, να σπουδάσουν και να ασχοληθούν με το αντικείμενό τους. Έτσι μετά από το πέρασμα του από το Βερολίνο, όπου ξεκίνησε και η αγάπη του για τις τέχνες και την φωτογραφία, κατέληξε στο Παρίσι. Εκεί συνειδητοποίησε ότι ένα Αμερικάνικο όνομα όπως το Robert Capa θα τον βοηθούσε να προωθήσει την δουλειά του. Από εκείνο το σημείο ξεκινούν τα φωτορεπορτάζ που θα τον καθιέρωναν ίσως ως τον πιο γνωστό πολεμικό ανταποκριτή. Εν αρχή ο ισπανικός εμφύλιος μέχρι το ταξίδι στην Κίνα το '38 και την εισβολή της Ιαπωνίας. Ο δεύτερος παγκόσμιος  δεν άργησε να ακολουθήσει και ο Robert Capa που είχε βρει καταφύγιο τότε στην Νέα Υόρκη αναζητώντας δουλειά, δεν δίστασε να βρεθεί πάλι στην καρδιά των γεγονότων με αποστολές στο Λονδίνο, την βόρειο Αφρική αλλά και την Σικελία, με αποκορύφωμα την συμμετοχή του στην απόβαση της Νορμανδίας και την παραλία της Omaha. Με τα πολυβόλα να σφυροκοπούν ασταμάτητα, ο Capa κατάφερε να βγάλει 106 φωτογραφίες, με τις περισσότερες να καταστρέφονται αργότερα σε ένα φωτογραφικό studio του Λονδίνου. Μέτα το τέλος του πολέμου και την ίδρυση του Magnum, επόμενος σταθμός η Ρωσία και τα ερείπια του Stalingrad, λίγο πριν την φωτογραφική κάλυψη του Αραβοϊσραηλινού πολέμου το '48  και τις μάχες των Γάλλων στην Ινδοκίνα την δεκαετία του '50.

Όντας στην πρώτη γραμμή για αρκετές δεκαετίες, κατέγραψε την βία και την αθλιότητα του πολέμου, τα καταρρακωμένα πρόσωπα με τις τραυματισμένες ψυχές αλλά και τον ηρωισμό των πεσόντων. Ο ίδιος κινδύνευσε αρκετές φορές και στο τέλος έχασε την ζωή του σε ηλικία 40 ετών στον πόλεμο της Ινδοκίνας το 1954, όταν και πάτησε νάρκη πιστός μέχρι τελευταία στιγμή στο φωτορεπορτάζ  για τα πραγματικά γεγονότα και τις συνθήκες του πολέμου.

(κεντρική φώτο: Ο Robert Capa σε φωτογραφία από την Gerda Taro σύντροφο και συνοδοιπόρο στο φωτορεπορτάζ του ισπανικού εμφυλίου όπου και τραυματίστηκε θανάσιμα στα 27 της.)

Loyalist Militiaman at the Moment of Death (1936) Σίγουρα η πιο γνωστή του φωτογραφία  -οι περισσότεροι την γνωρίζουν ως The falling soldier - καθώς αμφισβητήθηκε η αυθεντικότητά της, παρουσιάζει έναν Ρεπουμπλικάνο στρατιώτη να σκοτώνεται σε μία από τις μάχες του Ισπανικού εμφυλίου.

Ισπανία, Βαρκελώνη, Αύγουστος (1936).Ένας άντρας και μια γυναίκα που ανήκουν στην πλευρά των Ρεπουμπλικάνων δείχνουν να απολαμβάνουν μερικές χαλαρές στιγμές κάτω από τον ήλιο κατά την διάρκεια του εμφυλίου.

Ισπανία, Μπιλμπάο (1937). Ψάχνοντας για καταφύγιο κατά την διάρκεια αεροπορικής επιδρομής.

Κίνα, Hankow (1938). Νεαρές γυναίκες εκπαιδεύονται για στρατιώτες του εθνικού στρατού.

Ο Αμερικανός συγγραφέας Ernest Hemingway το 1940 στο Άινταχο των Η.Π.Α.
 

Ιταλία, Σικελία (1943). Ένας νοσοκόμος του Αμερικανικού στρατού περιθάλπτει έναν Γερμανό κρατούμενο πολέμου.
 

Τραυματιοφορείς του Γαλλικού στρατού περιμένουν "κλήση" απο την εμπόλεμη ζώνη.
 

Μία συγκλονιστική φωτογραφία από την απόβαση της Νορμανδίας το 1944 στην παραλία της Omaha, δείχνει τα  Αμερικάνικα στρατεύματα να εφορμούν κατα κύματα την αυγή.
 

Γιορτάζοντας την απελευθέρωση του Παρισιού το 1944.
 

Γερμανοί αγρότες εγκαταλείπουν τα φλεγόμενα σπίτια τους (1945).
 

Γερμανία (1945). Ένας Αμερικανός στρατιώτης σκοτώνεται κατά την διάρκεια μαχών απο σπίτι σε σπίτι με Γερμανούς στρατιώτες.

Η.Π.Α (1946). Ingrid Bergman and Alfred Hitchcock στα γυρίσματα του Notorious.
 

 

Ισραήλ, Χάιφα (1948). Μετανάστες καταυθάνουν στη Sha'ar Ha'aliyah στην κατασκήνωση του Rosh Hay'n.
 

Ινδοκίνα (1954). Ένα κονβόι Γάλλων στρατιωτών στον δρόμο απο Namdinh σε Thaibinh.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon