Άουσβιτς: 70 χρόνια μετά την απελευθέρωση

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Πριν από ένα περίπου χρόνο, με αφορμή μια εκδρομή στην Κρακοβία της Πολωνίας, είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ έναν χώρο που έχει συνδεθεί όσο λίγοι με φρικιαστικά γεγονότα της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας. Αναφέρομαι φυσικά στο Άουσβιτς, ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα συγκέντρωσης της ναζιστικής Γερμανίας κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, στο οποίο βασανίστηκαν και βρήκαν φρικτό θάνατο Εβραίοι, πολιτικοί κρατούμενοι, αθίγγανοι, αιχμάλωτοι πολέμου και άλλοι πολλοί.

Η εμπειρία θεωρώ πως δεν μπορεί να καταγραφεί απλά με μια σειρά λέξεων. Σου μένει χαραγμένη βαθιά στην ψυχή, σε σημαδεύει και σε στοιχειώνει για το υπόλοιπο της ζωής σου. Δυστυχώς όμως δεν είναι καθόλου λίγοι αυτοί που μέχρι και σήμερα αρνούνται να δεχτούν τι πραγματικά συνέβη τότε και κλείνουν τα μάτια στην σκληρή αλήθεια. Η δυσχερής οικονομική κατάσταση στην οποία βρέθηκε η χώρα μας καθώς και η κρίση των κοινωνικών αξιών, έκανε πολλούς συμπολίτες μας να ξεχάσουν ή και να αγνοήσουν με ευκολία αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν και να δώσουν απλόχερα τη στήριξή τους στους υμνητές των ναζιστικών ιδεών. Κάτι που βεβαίως εύχομαι να αλλάξει στο μέλλον για το καλό όλων μας.

Σήμερα συμπληρώνονται 70 χρόνια από τότε που ο Κόκκινος Στρατός εισέβαλε στο Άουσβιτς και απελευθέρωσε τους τελευταίους επιζώντες και η 27η Ιανουαρίου έχει καθιερωθεί ως «Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος». Το Υoutube σε συνεργασία με την Google μεταδίδει σήμερα σε live streaming τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Μουσείο του Άουσβιτς.

Φωτογραφίες: Κώστας Κίσσας

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon