Διακοπές στη Ρώμη (Roman Holiday) 1953

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

του Κώστα Νταλιάνη

Αν οι δημιουργοί της ταινίας γνώριζαν τι είχαν στα χέρια τους, ίσως να είχαν μετονομάσει την ταινία Διακοπές στη Ρώμη σε Ένα αστέρι γεννιέται. Η Όντρεϊ Χέπμπορν είχε ήδη εμφανιστεί σε λίγους ευρωπαϊκούς ρόλους και στην παραγωγή του Μπρόντγουεϊ Ζιζί, όταν πήρε το ρόλο της πριγκίπισσας στην ταινία του Γουίλιαμ Γουάιλερ. Ο ρόλος τής ταίριαξε γάντι, η ταινία έγινε επιτυχία και η Χέπμπορν εκτοξεύτηκε στην κορυφή. Η ιστορία της Σταχτοπούτας έγινε πραγματικότητα χάρη στη μαγεία του Χόλιγουντ.

Η ταινία παρουσιάζει την άλλη όψη του παραμυθιού της Σταχτοπούτας. Η Χέπμπορν υποδύεται την πριγκίπισσα Άννα, που έχει βαρεθεί τις επισημότητες, τα προνόμια και τις πριγκιπικές υποχρεώσεις. Μια νύχτα φεύγει κρυφά, μεταμφιέζεται σε καθημερινή κοπέλα και γνωρίζει τον αμερικανό δημοσιογράφο Τζο Μπράντλεϊ (Γκρέγκορι Πεκ). Εκείνος αναγνωρίζει την πριγκίπισσα και την θεωρεί ως την κατάλληλη ευκαιρία για επαγγελματική άνοδο. Καθώς, όμως, την γνωρίζει καλύτερα, νιώθει ενοχές, που εκμεταλλεύτηκε την αθωότητά της. Οι δυο τους περιδιαβαίνουν την πόλη και συνειδητοποιούν, ότι αρχίζουν να ερωτεύονται ο ένας τον άλλο. Ωστόσο, οι αντικειμενικές συνθήκες και η κοινωνική τους θέση καθιστούν αδύνατη μια τέτοια σχέση. Έτσι, απολαμβάνουν την ομορφιά της πόλης, γνωρίζοντας, ότι, ίσως, αυτή η σύντομη συνάντηση να είναι και η τελευταία τους.

Ο Πεκ και η Χέπμπορν είναι άψογοι ως αταίριαστοι εραστές. Το ίδιο και ο Έντι Άλμπερτ, που υποδύεται τον πρόθυμο φωτογράφο, που ακολουθεί συνεχώς τον Πεκ. Ο  Γουάιλερ, από τους πλέον αξιόπιστους σκηνοθέτες του Χόλιγουντ, γύρισε την ταινία στη Ρώμη. Τα αξιοθέατα της πόλης αυξάνουν τη μαγεία μιας ήδη μαγικής ταινίας. Εξίσου σημαντικό ρόλο παίζει το απολαυστικό σενάριο, το οποίο προκάλεσε προβλήματα, καθώς το έγραψε ο συγγραφέας Ντάλτον Τράμπο, που είχε μπει στη μαύρη λίστα του Μακ Κάρθυ. Χρειάστηκε να περάσουν δεκαετίες, για να αναγνωριστεί η συμβολή του Τράμπο στη δημιουργία αυτής της υπέροχης ταινίας.

Οι υπόλοιποι δεν χρειάστηκε να περιμένουν τόσο πολύ. Η ταινία προτάθηκε για δέκα Όσκαρ και η, σχετικά άγνωστη τότε, Χέπμπορν έλαβε το Όσκαρ πρώτου γυναικείου ρόλου. Αν και πολλές φορές στην καριέρα της υποδύθηκε ενζενί ρόλους, αυτή η ταινία υπήρξε καθοριστική για την ίδια.

TRIVIA / ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

- Η πρώτη αμερικανική ταινία, η οποία γυρίστηκε εξ’ ολοκλήρου στην Ιταλία.

- Μετά το τέλος των γυρισμάτων, ο Πεκ συμβούλεψε τους παραγωγούς, ότι, σίγουρος, πως η Χέπμπορν θα κερδίσει το Όσκαρ, θα ήταν καλύτερο να βάλουν το όνομα της πριν τον τίτλο. Τον άκουσαν και η Χέπμπορν, επίσης, πήρε το Όσκαρ.

- Ο σκηνοθέτης Γουίλιαμ Γουάιλερ συνήθιζε να κάνει πολλές λήψεις για κάθε σκηνή. Αλλά για την περίφημη σκηνή στο «Στόμα της αλήθειας» χρειάστηκε μόνο μια λήψη. Χωρίς να το γνωρίζει η Χέπμπορν, ο Πεκ έκρυψε το χέρι του μέσα στο μανίκι, όταν το έβγαλε από το πέτρινο στόμα. Η αντίδραση της Χέπμπορν ήταν αληθινή και αυθόρμητη: ακριβώς αυτό, που επιζητούσε ο Γουάιλερ.

- Το Διακοπές στην Ρώμη ήταν η αγαπημένη ταινία του αμερικανού προέδρου Τζον Φ. Κένεντυ.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon