Fashion Facts #21

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Της Ελισάβετ Φάκου

Όσο η γαλλική επανάσταση κορυφωνόταν το 1789, τα “Louis” τακούνια άρχιζαν να εκλέιπουν σαν μόδα. Ο πολιτικός και ο στρατιωτικός ηγέτης της επανάστασης, Ναπολέων Βοναπάρτης, κατάργησε τα τακούνια στην προσπάθειά του να προμοτάρει την ισότητα μεταξύ των τάξεων, σε μια στιγμή που η κοινωνία το είχε μεγάλη ανάγκη.

Παρά το πρόσταγμα του Βοναπάρτη, το 1793, η ντροπιασμένη Μαρία-Αντουανέτα, διάλεξε να φορέσει τακούνια 5 εκατοστών ύψους στην τελευταία της "βόλτα" πρός το εκτελεστικό απόσπασμα. Αυτό έκανε την αγάπη του κόσμου, για τα flat παπούτσια, ακόμη μεγαλύτερη. Παρόλ’ αυτά τα τακούνια επανεμφανίστηκαν την δεκαετεία του 1860, όπου εμφανίστηκε και η πρώτη ραπτομηχανή και από τότε μένουν πρώτα στην προτίμηση των γυναικών κάθε τάξης

Σε αυτή την επανεμφάνιση είδαμε όλο και λιγότερους άντρες να φοράνε τακούνια, κάτι αρκετά περίεργο για την εποχή εκείνη, μιας και οι άντρες φορούσαν τακούνια για να εξασφαλίζουν την ισορροπία τους όταν στέκονταν πάνω στο άλογο κατά τις μάχες. Όμως στην επανεμφάνισή τους οι βασιλιάδες είχαν πάψει να μάχονται και τα τακούνια, όπως και τα πολυτελή ρούχα δεν ήταν παρά μόνο ένδειξη πλούτου. Με τον καιρό να περνάει και με την εξαγρίωση των πεινασμένων λαών οι ευγενής «μείωναν» τις πολυτέλειές τους για να μην προκαλούν τον λάο. Μια από αυτές τις πολυτέλειες ήταν και τα τακούνια.

                         

                                              

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon