30 χρόνια από την πρώτη επίσημη κυκλοφορία του Psychocandy των The Jesus And Mary Chain

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

 

Σκωτία 1984

Η στιγμή που οι The Jesus And Mary Chain έσκασαν στον indie χάρτη της εποχής ήταν με τη κυκλοφορία του πρώτου τους ντέμο ¨Upside Down¨. Ένα κομμάτι που κυριολεκτικά έφερε τα πάνω κάτω στα χαρούμενα  Madchester, χημικά χρόνια που ζούσε η Βρετανία, δίνοντας στην παρέα από τη Σκωτία τον χαρακτηρισμό ως οι νέοι Sex Pistols. Η φήμη τους αυτή ταξίδεψε σε όλο το Νησί, με τους ίδιους χωρίς κανένα ίχνος μετριοφροσύνης να αποδέχονται οποιονδήποτε διθυραμβικό τίτλο τους απενέμαν οι ειδικοί της ανεξάρτητης μουσικής βιομηχανίας.

Eκεί που ο θόρυβος και η ένταση των Husker Du και των Sonic Youth, συνάντησε τις Brian Wlson μελωδίες και τα feedback των Velvet Underground, ήρθε το PsychoCandy την αμέσως επόμενη χρονιά. Σήμερα κλείνοντας 30 χρόνια από την πρώτη του κυκλοφορία την 18η ημέρα του Νοέμβρίου του 1985, παραμένει ακόμα ένας δίσκος που επηρεάζει και εμπνέει τον κιθαριστικό ήχο πολλών συγκροτημάτων. Μετά από το single ¨Upside down” οι JAMC κυκλοφορούν τον πρώτο τους ολοκληρωμένο δίσκο PsychoCandy με μεγαλύτερο υποστηρικτή τον εμβληματικό ιδιοκτήτη της Creation Records, Alan Mcgee, που είχε έρθει σε επαφή με τα αδέρφια Reid μέσω του παιδικού του φίλου Bobby Gillespie. O Gillespie συμμετέχει στη παραγωγή του δίσκου ως ντράμερ καθώς και σε κάποια live μέχρι να ηγηθεί στους Primal Scream, κινούμενος σε διαφορετικά μουσικά μονοπάτια. Στεκούμενος όρθιος και χτυπώντας μανιωδώς και άτσαλα το βαθύ και το ταμπούρο του, έδεσε με το freak attitude, ηχητικά και αισθητικά, των υπολοίπων. Τα αδέρφια Jim και William Reid παρέα με τον Douglas Hart ύψωναν σε έναν δίσκο με 14 κομμάτια δυναμίτες, ένα τοίχος απόκοσμου αντι-ποπ μουσικού θορύβου από τη μία, σε συνδυασμό με τις αγνές ποπ μελωδίες, από την άλλη. Το πρώτο κομμάτι του δίσκου ¨Just Like Ηoney” έμελλε να βρει μετά από κάποια χρόνια, στο πρόσωπο της Scarlett Johansson το κορίτσι που περιγράφει στους στίχους του, κάνοντάς το soundtrack των φλερτ πολλών ντροπαλών indie kids εδώ και χρόνια. Με κομμάτια όπως το “Τhe Living End”, “Taste The Floor”, “You Trip Me Up”, και τις επιρρoές από μπάντες όπως οι Suicide και οι Stooges να είναι εμφανείς, δίνουν το απαραίτητο coolness στον δίσκο, με τα υπολοιπα κομμάτια να καλύπτουν τις rock and roll ανάγκες για sex and drugs.

Το PsychoCandy υπήρξε όσο αντικοινωνικό χρειάστηκε για να χαρακτηριστεί ο σημαντικότερος δίσκος του πρώιμου Shoegaze κινήματος, επηρεάζοντας κατά πολύ την μετέπειτα εξέλιξη της συγκεκριμένης σκηνής , κάνοντας τα πάντα να ακούγονται πιο δυνατά!

Οι JAMC πραγματοποίησαν σειρά εμφανίσεων με αφορμή τα γενέθλια του πρώτου τους δίσκου, τον χρόνο που μας πέρασε, καθώς προχώρησαν και στη κυκλοφορία μιας live ηχογράφησης του Psychocandy από το συγκεκριμένο τουρ.

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon