Night & Day: "Η μουσική έχει δρόμους εσωτερικούς και πατά πάνω σε συναισθήματα"

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Φωτογραφία: Βασίλης Λάγιος
Συνέντευξη στον Τίμωνα Καρδάμα:

Ποια ήταν η σκέψη πίσω από την επιλογή του ονόματος και ποια είναι η γενικότερη ιδέα που εκφράζει την μπάντα και τη μουσική σας;

Επιλέξαμε να δώσουμε ως όνομα στη μπάντα μας τον τίτλο ενός αγαπημένου  κλασικού τζαζ  κομματιού. Το ομώνυμο “Νight and day” του Cole Porter. Maς αρέσει αυτό το είδος μουσικής ως διασκέδαση και ψυχαγωγία.

Ποιός ο λόγος που το gypsy swing έχει γίνει τόσο διάσημο πάλι μετά από περίπου 85 χρόνια από τότε που εμφανίστηκε; Πώς ερμηνεύετε τη νοσταλγία για κάτι που δεν έχουμε ζήσει σε πραγματικό χρόνο;

Μπορεί πράγματι να φαίνεται ότι έχει αρχίσει η άνθισή του αλλά δεν θεωρούμε ότι έχει ακόμη γίνει και τόσο διάσημο. Όσοι είναι πιο δεκτικοί εύκολα μπορούν να γίνουν fun, οι υπόλοιποι ακροατές και θεατές αρέσκονται σε πιο popular κομμάτια.Η δημοσιότητα ίσως επέλθει τα επόμενα χρόνια εάν οι ήδη υπάρχουσες μπάντες συνεχίσουν να παίζουν και να εξελίσσουν το είδος αυτό και εάν δώσουν ερέθισμα σε νέους μουσικούς να μελετήσουν και να ακολουθήσουν το είδος.

Η μουσική έχει δρόμους εσωτερικούς, είναι άχρονη και πατά πάνω σε συναισθήματα επομένως μπορεί να έχει ανταπόκριση σε χρόνο διαφορετικό και ανθρώπους από άλλη χώρα και εποχή. Και είναι πολύ ωραίο όταν συμβαίνει αυτό γιατί μουσικοί και ακροατές νιώθουν στιγμές συντονισμού.

Μοιάζουν οι άνθρωποι της εποχής του '30 με αυτούς της δικής μας;

Oποια εποχή και εάν συγκρίνεις με μια άλλη θα βρεις ομοιότητες και διαφορές. Σίγουρα κάθε γέννηση είδους μουσικής ξεπηδά από φάσεις γενικής και παγκόσμιας ατμόσφαιρας  και ιστορίας του κόσμου. Την εποχή που γεννήθηκε το είδος αυτό υπήρχε πολιτική και οικονομική κρίση κάτι ανάλογο συμβαίνει και σήμερα στη χώρα μας αλλά αυτό είναι κάτι που δεν έγινε συνειδητά. Η ιστορία εξάλλου είναι γνωστό ότι επαναλαμβάνεται το ίδιο και η μουσική.

Έχετε πάρει μέρος στο «2ήμερο Gypsy Jazz» του Διεθνούς Φεστιβάλ Πάτρας και στο Athens Gypsy Jazz Festival-Djangofest. Ποιά είναι η εμπειρία και τα συναισθήματα μέσα από τέτοιου είδους φεστιβάλ;

Τα συναισθήματα και η εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τέτοιου είδους συμμετοχές έχουν διευρύνει σίγουρα τις γνώσεις μας και μας έχουν δώσει ώθηση να συνεχίσουμε. Το πιο ενδιαφέρον, στις συμμετοχές αυτές της μπάντας μας, είναι η ευκαιρία που έχουμε να παίξουμε με άλλους μουσικούς καθώς τα φεστιβάλ αυτά είναι ο κοινός τόπος και χρόνος  μουσικής συνύπαρξης.

O Beethoven έγραψε το "Für Elise" για την αγαπημένη του, ο Stochelo Rosenberg (Rosenberg Trio) έγραψε το "For Sephora" για την μικρή του αδερφούλα. Ποιές είναι οι δικές σας πηγές έμπνευσης όταν παίζετε ή γράφετε μουσική;

Η μουσική στα δικά μας κομμάτια είναι συνθέσεις δικές μου (Κανάκης Διονύσης) επομένως για εμένα μπορώ να πω ότι πηγή έμπνευσης πολλά μπορεί να είναι. Η προσωπική μου ζωή που αποτελείται από πρόσωπα, εικόνες και καταστάσεις, η ονειρική ζωή, το ένστικτο καθώς και η εντός χώρας  και εκτός  χώρας ατμόσφαιρα που είναι ερέθισμα αναπόφευκτο. Τα ερεθίσματα μπορεί να είναι ευχάριστα μπορεί να είναι και δυσάρεστα. Το να πάσχεις για κάτι γεννά και μια εσωτερική αναταραχή όπως και το να αγαπάς πολύ κάτι αναζητά τρόπο έκφρασης. Όλα αυτά συμβαίνουν και διοχετεύονται στη μουσική που είναι η επαγγελματική ενασχόλησή μου.

Θα θέλατε να ηχογραφήσετε υλικό στο στούντιο και ίσως να κυκλοφορήσετε κάποιο cd; Και αν ναι, πως το φαντάζεστε (ηχητικά, αισθητικά);

Έχουμε ήδη ηχογραφήσει δυο ολοκληρωμένα cd με διασκευές που παραμένουν ακυκλοφόρητα και έχουμε ακόμη προχωρήσει στην ηχογράφηση πέντε κομματιών δικής μας σύνθεσης. Βρισκόμαστε σε φάση ηχογράφησης νέων κομματιών και θα ετοιμάσουμε έτσι ένα νέο δικό μας άλμπουμ που όπως το βλέπω θα είναι μια μουσική σύνθετη με στοιχεία παραδοσιακά, στοιχεία τζαζ, εθνικ, ανάμικτες δηλαδή επιρροές και όχι είδος καθαρά gypsy jazz.

Τί απολαμβάνετε περισσότερο από τις συναυλίες σας;

Tην επαφή μας με τον κόσμο που αρκετές φορές μας εκπλήσσει το πόσο συντονίζονται όλο και περισσότεροι και ακολουθούν τον ρυθμό με το δικό τους όργανο, το σώμα.

Με ποιον καλλιτέχνη ή μπάντα εν ζωή θα θέλατε να μοιραστείτε τη σκηνή;

Με τον Jimmy Rosenberg.

Ποιόν μουσικό ακούτε αυτές τις μέρες (album ή κομμάτι);

Τον DJANGO REINHARDT

Θα θέλατε να μας αναφέρετε κάποιους από τους μέντορές σας ή/και επιρροές σας;

Django Reinhardt, Stochello Rosenberg, Romane, Angelo Debare.

Ποιές είναι οι συμβουλές που θα δίνατε σε κάποιον που αρχίζει τώρα να μαθαίνει μουσική ή θα ήθελε να παίζει μουσική και μάλιστα gypsy swing;

Μια και τυγχάνει να είμαι και ο ίδιος δάσκαλος μουσικής αυτό που θα είχα να τους πω είναι ότι πρέπει να κάνουν μαθήματα πάνω στο συγκεκριμένο είδος μουσικής από κάποιον δάσκαλο που το κατέχει καλά καθώς και να αφιερώσουν καθημερινό χρόνο μελέτης και αναζήτησης πληροφοριών.

Ποια είναι τα επόμενα πλάνα σας και οι επόμενες συναυλίες σας;

Έχουμε προγραμματίσει έως τώρα τέσσερα live για τον μήνα Δεκέμβριο και είναι για 10/12, 13/12, 15/12 και 29/12. Περισσότερες πληροφορίες  μπορείτε να αναζητήσετε στη σελίδα μας στο facebook.

Οι Night & Day εμφανίζονται ζωντανά την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στην Ποικίλη Στοά με ελεύθερη είσοδο.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon