Πήγαμε στο live των Noise Figures

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ξεκινήσαμε, παρέα με μία φίλη, να ανηφορίζουμε προς τα Ψηλαλώνια και τη Γιάφκα με σκοπό να παρακολουθήσουμε το live των The Noise Figures. Στο χώρο φτάσαμε γύρω στις 10.30, δηλαδή είχαμε καθυστερήσει, μιας και οι πόιρτες άνοιγαν στις 9.00, και περιμέναμε ότι το live θα ήταν στο ξεκίνημα του. Προς μεγάλη μας έκπληξη, μπαίνοντας στο χώρο διαπιστώσαμε ότι οι παρευρισκόμενοι ήταν ελάχιστοι. Αν αφαιρέσεις το προσωπικό του μαγαζιού, οι θαμώνες ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα των δύο χεριών. Και όλα αυτά σε ένα live που ήταν ΤΖΑΜΠΑ. Δεν υπάρχε εισιτήριο. Οπότε θεωρώ ότι κάτι στραβά πηγαίνει σε αυτό που λέμε ''εναλλακτικό κοινό της Πάτρας'' και τη φασούλα του.

Πάμε να δούμε μερικά γεγονότα γύρω από τους Noise Figures αλλά και το εναλλακτικό κοινό της Πάτρας.

1. Ο φετινός δίσκος των Noise Figures με τίτλο ''Aphelion'' ήταν από τους καλύτερους δίσκους της ελληνικής ανεξάρτητης σκηνής για το 2015.

2. Οι Noise Figures έχουν επισκεφτεί τη Πάτρα άλλες τρεις φορές από τις αρχές του 2014, κάτι που σημαίνει ότι κάποιοι τους έχουν δει σχετικά πρόσφατα ζωντανά.

3. Το live ήταν τζάμπα.

4. Η Πάτρα διαθέτει περίπου 15 ενεργά συγκροτήματα και άλλα περίπου 15 μη ενεργά, που αυτοπροσδιορίζονται ως μπάντες του εναλλακτικού rock χώρου. Χοντρικά 120 μέλη αν υποθέσουμε ότι κάθε μπάντα έχει κατά μέσο όρο τέσσερα μέλη.

5. Η Πάτρα διαθέτει ραδιοφωνικούς σταθμούς που εξολοκλήρου ή εν μέρει θεωρούν ότι στηρίζουν τη κιθαριστική μουσική. Δηλαδή αρκετοί είναι αυτοί, που τώρα ή στο παρελθόν, έχουν υπάρξει ραδιοφωνικοί παραγωγοί κιθαριστικής μουσικής. Επίσης αρκετοί είναι οι djs νυχτερινών μαγαζιών ή καφετεριών που ακούν και παίζουν κιθαριστική μουσική, όπως και αρκετοί είναι οι θαμώνες αυτών των μαγαζιών που υποστηρίζουν ότι ακούν παρεμφερείς μουσικές.

Από τα παραπάνω εύκολα συμπεραίνουμε ότι ένα live των Noise Figures στη Πάτρα θα έπρεπε να έχει αρκετή προσέλευση, έστω και αν έχουν έρθει στη πόλη και στο πρόσφατο παρελθόν, αφού υπάρχει θεωρητικά μία μεγάλη βάση κοινού που ακούει και υποστηρίζει τέτοιες μουσικές και η συγκεκριμένη μπάντα θεωρείται από τις καλές του είδους. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε και το συγκεκριμένο κοινό έδειξε ξεκάθαρα το τελευταίο διάστημα ότι αυτό που του λείπει είναι λίγο περισσότερο καρναβάλι και μασκάρεμα. Έδειξε ότι δεν του αρκεί η καθιερωμένη περίοδος του καρναβαλιού και θέλει και άλλα καρναβαλικά πάρτυ μέσα στη χρονιά. Πάρτυ που γίνονται με κάθε ευκαιρία και τιμώνται δεόντως από το ''εναλλακτικό κοινό της Πάτρας''. Και πάντα στη κυρίαρχη λογική ''φασούλα να γίνεται''. Ο κόσμος να διασκεδάσει με trash μουσική, τυλιγμένη με εναλλακτικό περιτύλιγμα και πάντα σε εναλλακτικό χώρο, ώστε να μη νιώθει και ενοχές. Να γκομενίσει ελεύθερα και το μαγαζί να βγάλει και κανά φράγκο παραπάνω.

Αρκετά με αυτά όμως γιατί το σημαντικό είναι το ίδιο το live, το οποίο και ξεκίνησε λίγο μετά τις 11.30 και αφού είχε έλθει και λίγος παραπάνω κόσμος. Που προφανώς δεν ήθελε να δει τη συναυλία άλλα ήρθε ώς θαμώνας του club και αναγκαστικά πέτυχε το live. Οι Noise Figures παρουσιάσαν αποσπάσματα από το ''Aphelion'' αλλά και από το ντεμπούτο τους album. Δεμένοι σαν μπάντα και με καλή σκηνική παρουσία, παρουσίασαν ένα σφιχτοδεμένο set στους λίγους που ήρθαν να τους δουν. Κομμάτια σαν το ''Run'', το ''Don't Throw Your Hand'' αλλά και το παλαιότερο ''Out of Your Mind'', γίνονται εύκολα συναυλιακά highlights. Ο ήχος τους βρίσκεται κάπου μεταξύ σε Black Angels και Ty Segall, διατηρώντας και έντονα '60ς χρώματα. Το live ήταν πραγματικά καλό και σε αυτό βοήθησε και ο καλός ήχος του μαγαζιού που τους φιλοξενούσε.

Υ.Γ. Προς τους κυρίους που διαχειρίζονται τη Γιάφκα: Όπως είδατε εναλλακτικά rock live δεν ''τραβάνε'' και θα έχετε πρόβλημα με το μαγαζί. Οπότε αφήστε τα, και τώρα που πλησιάζει του Αϊ Γιαννιού διοργανώστε party με τις κοπέλες να ντύνονται Σαλώμες και τα αγόρια Βαπτιστές. Μιά χαρά θα πάει και το μόνο αρνητικό είναι ότι θα βρεθεί και κάποιος κομπλεξικός σαν εμένα να κράξει λίγο.

 

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon