Τhe B-Side of Radiohead

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ένα mixtape του Θανάση Καρανίκα (107.7 Στο Κόκκινο).

Εν αναμονή νέου δίσκου και περιοδείας, 16 Radiohead tracks της "άλλης πλευράς" για να θυμηθείς και να ξανακούσεις, και που αν δε γνωρίζεις πρέπει οπωσδήποτε να μάθεις.Και να μείνεις (για ίσως μια ακόμα φορά) με την απορία και το παράπονο, γιατί αυτά τα τραγούδια δεν χώρεσαν ποτέ σε κάποιον απ' αυτούς τους 8 δίσκους, που σε μεγάλο ή μικρότερο βαθμό, άλλαξαν τον τρόπο που ακούμε και αντιλαμβανόμαστε τη μουσική τις τελευταίες διόμιση δεκαετίες.Kι αν βρίσκεις υπερβολικούς κάποιους Radiohead φίλους που θεωρούν ότι τα B-sides της μπάντας, είναι ανώτερα από τα A-Sides άλλων εξίσου μεγάλων συγκροτημάτων της εποχής, σίγουρα δε μπορείς να μην υποκλιθείς στην σπουδαίοτητα του υλικού αυτού και στην ευχαίρεια  των μελών της μπάντας να μην τα εκμεταλλευτούν όσο ίσως να τους αρμόζει.Βέβαια, αρκετά από αυτά εμφανίζονται κατά καιρούς στα setlist των συναυλιών του γκρουπ, χαροποιώντας ιδιαιτέρως  τους ακροατές που στάθηκαν τόσο τυχεροί να βρίσκονται παρόντες τη δεδομένη στιγμή.

Ακούστε και τα 16 κομμάτια στο παρακάτω mixtape και διαβάστε και μερικά λόγια για το καθένα:

1.The Amazing Sounds Of Orgy (2001)
Από τα leftovers των διδύμων άλμπουμ Kid A/Amnesiac.Mέχρι "οι τράπεζες να καταρρεύσουν" απόλαυσε το ξανά και ξανά και στη ζωντανή του εκτέλεση από το Αustin City Limits με τον Τhom Yorke εκτός από τραγουδιστή, και σε ρόλο μπασίστα.

2.Meeting in the Aisle (1997)
Όσο κι αν μοιάζει μουσικά ετερόκλητο, ένα electronic ambient ορχηστρικό διαμάντι από τις ηχογραφήσεις του οριακού OK Computer, πίσω στο μακρινό πλέον 1997.Φήμες θέλουν τον βασικό κορμό της σύλληψης να ανήκει στο δεύτερο κιθαρίστα του γκρουπ Ed O'Brien, κι όχι στον Yorke όπως θα ήταν αναμενόμενο λογώ εμμονής του με την ηλεκτρονική μουσική.Ο Brian Eno πρέπει να το λατρεύει, ενώ Aphex Twin θα το ζήλεψε θανάσιμα.

3.Paperbag Writer (2003)
Εποχή Hail To The Thief (ο πιο πολιτικοποιημένος δίσκος των Radiohead) και ίσως μια αναφορά-φόρος τιμής στους Beatles, στον τίτλο.Το μπάσο τσακίζει κόκκαλα, ενώ ζωντανά έχει παιχτεί μόνο απ' τους Atoms For Peace με τον Flea να κεντάει (φυσικά!).

4.Down Is The New Up (2007)
Eδώ τα σχόλια περιττεύουν.Ένα απ' τα καλύτερα τραγούδια της μπάντας που για κάποιον ανεξήγητο λόγο δεν μπήκε ποτέ στο In Rainbows, παρά μόνο στο δεύτερο δισκάκι που κυκλοφόρησε αργότερα με την deluxe έκδοση.

5.Staircase (2011)
Υπάρχει μόνο σε ηχογράφηση, από τα sessions του "The King Of Limbs Live From The Basement".Σε κάθε περιπτώση καλύτερο απ' την πλειοψηφία των τραγουδιών του The King Of Limbs και πιθανόν μια πρόγευση του ηχητικού πλαισιού που θα κινηθεί το γκρουπ στο επόμενο δισκογραφικό βήμα.Για την ακριβεία, το ευχόμαστε!

6.Talk Show Host (1996)
Εμβληματική στιγμή των 90'ς Radiohead, τραγουδί που έμεσα αναφέρεται στην κούραση κατά την διάρκεια των περιοδειών.Χρησιμοποιήθηκε κι εγίνε ακόμα πιο γνωστό μέσα από την ταινία Romeo And Juliet (αυτή με τον Ντι Κάπριο), ενώ η ζωντανή του παρουσίαση στο Glastonbury του 2003, προσέθεσε ένα ακόμα λιθαράκι στο μύθο του.

plus: Θυμάστε και το "#1 Crush" των Garbage απ' το ίδιο OST;; "Yeahhhh", απαντούν.

7.Pearly (1997)
Από την OK Computer εποχή επίσης.Ξεχείλιζαν έμπνευση τότε, το έχουμε καταλάβει όλοι.Προσέξτε το σημείο απ' το δεύτερο λεπτό κι έπειτα, και μαντέψτε ποια μπάντα πιθανότατα επηρεάστηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από εκεί.Ο νικητής κερδίζει ένα δείπνο με τον Matt Bellamy.

8. The Trickster (1995)
Από την εποχή των κιθαρών και του πρώτου σπουδαίου δίσκου τους, Τhe Bends.

9.Cuttouth (2001)
Σε αρκετά διαφορετικό ύφος από τα Kid A/Amnesiac, ένα αδικημένο τραγούδι, που σε σημεία θα μπορούσε να έχει εμπνευστεί κι από τους Kinks.

10.These Are My Twisted Words (2010)
Στον απόηχο του In Rainbows και λίγο πριν το King Of Limbs, ένα αδέσποτο δωράκι της μπάντας στους ακροατές τους, για ελεύθερο download.Μουσικά, μια λέξη μόνο.Αρρώστια.

11.Punchdrunk Lovesick Singalong (1995)
Μια πανέμορφη Radiohead μπαλάντα με ανατριχιαστικά κιθαριστικά ξεσπάσματα.Τhom Yorke και Jonny Greenwood σε εκρηκτική συναστρία.

12.Ι will (LA version) (2003)
Η πρωτότυπη εκδοχή του υπάρχει στο Hail to the Thief, η slow γκρούβα αυτής της εκτέλεσης όμως αγγίζει τον ουρανό.

13.Βishop's Robes (1995)
Oργισμένοι στίχοι με αυτοβιογραφικές αναφορές στο bullying της σχολικής περιόδου.Η μελωδία πάλι, πανεόμορφη.

14.The Daily Mail (2011)
Ίδια περίπτωση με το Staircase, εδώ όμως αντιθέτα οι Radiohead κάνουν μια μικρή βουτιά σε ήχους και φόρμες του παρελθόντος τους, για να μας θυμίσουν πως δεν ξέμαθαν ποτέ να γράφουν τέτοια τραγουδία.Άκρως πολιτικό, και σοφότατα εκτός άλμπουμ, λόγω ήχου και ύφους.

15.Last Flowers To The Hospital (2007)
Μάλλον εδώ ο Υorke έκανε μόνος του όλη τη δουλειά, παρ' όλα αυτά συμπεριλαμβάνεται στα B-sides του In Rainbows.Ένας πιάνο-κιθάρα ύμνος, για τις αναποφεύκτες στερήσεις και απώλειες.

16.Fog (2001)
Η Radiohead-ική σκοτεινή και συνάμα μαγευτική ατμόσφαιρα σε όλο της το μεγαλείο.Θα έκλεινε ιδανικά το Amnesiac.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon