Παλιά Περίθεια Κέρκυρας: Ταξίδι στον μύθο και τον χρόνο με τον φακό του Κωνσταντίνου Ραχιανιώτη

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

H Άνω Περίθεια ή αλλιώς Παλιά Περίθεια είναι ένα γραφικό χωριό στη βόρεια Κέρκυρα. Η Παλιά Περίθεια είναι κτισμένη σε υψόμετρο 450 μέτρων περίπου στις πλαγιές του όρους Παντοκράτορα και σε απόσταση 8 χλμ. από την περιοχή Κασσιόπη.

Πολλά έχουν ειπωθεί για τη προέλευση του ονόματός της Παλιάς Περίθειας και ίσως το σωστότερο να είναι το ότι προήλθε από το «Περι-θέα» επειδή το χωριό είναι θεατό από τα βουνά που το περικλείουν. Δεν στέκει η εκδοχή ότι το όνομα έχει σχέση με τις πολλές εκκλησίες, οι περισσότερες των οποίων είναι γύρω από το χωριό. Ότι δηλαδή περιβάλλεται από τα θεία (Περί-θεία), αφού το χωριό πρέπει να κτίστηκε τα προχριστιανικά χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι τότε, και πάντως πριν κτιστούν ακόμη οι εκκλησίες, του δόθηκε και το συγκεκριμένο όνομα.

Το χωριό είναι γνωστό τουλάχιστον από το 300 π. Χ., όταν ένα καταστροφικό τσουνάμι χτύπησε την ακτή του νησιού. Οσοι επέζησαν, αναζήτησαν μία πιο ασφαλή γη μακριά από τη θάλασσα.Το 14ο αιώνα οι Κερκυραίοι υπέφεραν από τις αδιάκοπες πειρατικές επιδρομές, αλλά και την ελονοσία που ταλαιπωρούσε τις ακτές.Ετσι πολλοί ήταν αυτοί που αναζητούσαν καταφύγιο στο χωριό.Οταν εξέλειψε ο φόβος των πειρατών οι Περιθιώτες είχαν πλέον να αντιμετωπίσουν την ελονοσία από τα κουνούπια της λιμνοθάλασσας Αντινιώτη  .Έτσι, έως και τα τέλη της δεκαετίας του 1940 που άρχισε η κουνουποκτονία, όλοι οι κάτοικοι με τα πρώτα τσιμπήματα των κουνουπιών την άνοιξη, κατέφευγαν στην Παλιά Περίθεια, για να προστατευτούν και να περάσουν εκεί το επικίνδυνο εξάμηνο. Ηταν ένας τόπος με ευημερία με 1.500 κατοίκους έως τα μισά του 20ού αιώνα.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 όταν είχε τελειώσει η κουνουποκτονία και δεν υπήρχε πλέον ο φόβος της ελονοσίας  οι Περιθειώτες περνούσαν μόνον τους τρεις μήνες του καλοκαιριού στο «Χωριό» όπως την ονόμαζαν. Τότε σταμάτησε να λειτουργεί και το σχολείο.

Οταν τη δεκαετία του 1960 άρχισαν να αναπτύσσονται τουριστικά, καταρχήν οι όμορες περιοχές της Κάτω Περίθειας Κασσιόπη και Αχαράβη και πολλοί Περιθειώτες έβρισκαν δουλειά εκεί, σιγά – σιγά το χωριό εγκαταλείφθηκε .

Η Παλαιά Περίθεια είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι που αριθμεί περίπου 130 σπίτια κατασκευασμένα ως επί το πλείστον με βάση την Ενετική αρχιτεκτονική και είναι χτισμένα από πέτρα της περιοχής. Ιδιαίτερα εντυπωσιακές είναι και οι εκκλησίες του χωριού, οι οποίες είναι κτισμένες σε κυκλική διάταξη γύρω από τον οικισμό . Στην είσοδο του χωριού στέκεται το κατακόκκινο  καμπαναριό του Αγίου Ιακώβου του Πέρση, ένα αξιόλογο θρησκευτικό μνημείο.

Η Παλιά Περίθεια έχει χαρακτηριστεί από το 1980 Ιστορικό Διατηρητέο Μνημείο .

Η Παλιά Περίθεια μοιάζει με χωριό φάντασμα που προκαλεί θαυμασμό αλλά και γοητεία και σε ταξιδεύει στον χρόνο μέσα από τα ερειπωμένα αρχοντικά της.Συνδυάζει τον φυσικό κάλλος  με το αρχιτεκτονικό πλούτο από την περίοδο που κυριαρχούσαν οι Βενετοί.

Κείμενο: Νάντια Βουτσινά –Πλέσσα
Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος  Ραχιανιώτης


Ο Κωνσταντίνος Ραχιανιώτης γεννήθηκε στην Πάτρα το 1956 και σπούδασε Marketing στο Αμερικανικό Κολλέγιο. Από την εφηβεία του ασχολήθηκε ερασιτεχνικά με την φωτογραφία όπου με φίλους είχαν δημιουργήσει ένα μικρό φωτογραφικό εργαστήριο πού τύπωναν ασπρόμαυρες φωτογραφίες.Συμμετείχε σε διαγωνισμούς και εκθέσεις φωτογραφίας .

Συνεχίζει να ασχολείται και σήμερα με την φωτογραφία σαν χόμπυ έχοντας πλούσια θεματολογία. Αρέσκεται στο να αποτυπώνει με τον φακό του την ιστορία, την παράδοση μας και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Ζεί στη Πάτρα, είναι παντρεμένος και έχει δυό γιούς.

https://www.facebook.com/constantinos.rachaniotis

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon