Bates Motel: Το πρίκουελ του Psycho

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Της Ντιάνας Μπάρλου

Το “Bates Motel” είναι μια τηλεοπτική σειρά που ξεκίνησε το 2013 και αποτελεί πρίκουελ της δημοφιλούς ταινίας “Psycho” του Alfred Hitchcock. Η σειρά έχει ως στόχο να παρουσιάσει την ζωή του έφηβου Norman Bates και την αρρωστημένη σχέση που έχει με την μητέρα του πριν την γνωστή κατάληξη. Είναι επίσης μια επιτυχημένη απόπειρα να γνωρίσει το κοινό τον ιδιόρυθμο και ψυχωτικό χαρακτήρα  του ήρωα που έγινε γνωστός απο την ταινία Psycho και ενσαρκώθηκε από τον Antony Perkins. Το μόνο σίγουρο είναι πως αν και πρίκουελ της συγκεκριμένης ταινίας δεν προσπαθεί σε καμία περίπτωση να την αντιγράψει.

Κεντρικοί ήρωες ειναι ο Norman και η μητέρα του Normam (που ακόμα και απο την επιλογή των ονομάτων καταλαβαίνει κανείς την διαστροφικότητα της σχέσης τους), οι οποίοι στην προσπάθεια τους να κάνουν ένα καινούριο ξεκίνημα μετά τον ξαφνικό θάνατο του πατέρα, έχουν αναλάβει την διεύθυνση ενός μοτέλ την ίδια ώρα που γύρω απο αυτό διαδραματίζονται πολλά αξιοπερίεργα γεγονότα.Ο Freddie Highmore ενσαρκώνει τον Norman, έναν χαρακτήρα που δίνει την αίσθηση πως παλεύει με το κακό μέσα του, ενώ η Vera Farmiga υποδύεται την ελκυστική χήρα μητέρα του. Και οι δύο προσφέρουν έντονες ερμηνείες, με την γλώσσα του σώματος να έχει κεντρικό ρόλο, μεταδίδοντας έτσι στο κοινό την αγωνία,  το άγχος και τον φόβο.

Η Norma συγκεντρώνει στο πρόσωπο της όλα τα στοιχεία της μητέρας που μεγαλώνει ένα παιδί  μόνη της . Παράλληλα όμως, αναπτύσσει μια όχι και τόσο υγιή σχέση με τον γιο της, παρουσιάζοντας σε πολλές περιπτώσεις ζητήματα κτητικότητας της απενάντι σ ‘αυτόν. Μια μητέρα υπερπροστατευτική ψυχαναγκαστική , που ακομα και όταν αρχίζει να συνειδητοποιεί τα ψυχικά προβλήματα του γιου της, αρνείται να τον βοηθήσει με τον φόβο ότι θα της τον  πάρουν μακριά.

Ο Norman ενσαρκώνει τον έφηβο που  πονάει για τον θάνατο του πατέρα του, είναι ιδιαίτερα κλειστός χαρακτήρας, νευρωτικός, απόμακρος, αλλά δεμένος με την μητέρα του σε τέτοιο βαθμό που η σειρά σε αρκετά σημεία υποννοεί ότι τον ελκύει ακόμα και σεξουαλικά. Χαρακτηριστική είναι η πάλη ανάμεσα στην ευγενική και στην «διαβολική» πτυχή του εαυτού του, με την δεύτερη πολλές φορές να υπερτερεί.

Μέσα σε όλη αυτή την παράνοια όμως, υπάρχουν και ήρωες οι οποίοι προσπαθούν να διατηρήσουν την ισορροπία. Ένας απο αυτούς είναι ο πρώτος γιος της Norma, ο Dilan, ο οποίος παρουσιάζεται ως το καλό παιδί που επιδιώκει να κερδίσει πίσω τη χαμένη μητρική προσοχή και που καταλαβαίνει από την πρώτη στιγμή την διαστροφική σχέση που έχουν αναπτύξει η μητέρα και ο αδερφός του, κάνοντας τα πάντα να την ανατρέψει. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια μικρή παραθαλάσσια πόλη το White Pine Bay από το οποίο φυσικά δεν λείπουν τα παράνομα κυκλώματα, οι διεφθαρμένοι αστυνομικοί , τα ναρκωτικά και πολλά άλλα μυστικά απο το παρελθόν.

Πρόκειται για μια επιτυχημένη σειρά, όχι μόνο λόγω πλοκής και υποβάθρου, αλλά κυρίως επειδή καταφέρνει με άψογο τρόπο να καθρεπτίσει τις ψυχικές διακυμάνσεις των ηρώων και να μεταδώσει στον θεατή στοιχεία απο τα έγκατα της ψυχής τους.

Το Bates Motel “άνοιξε” και σας περιμένει!

IMDb

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon