Το παραμύθι είχε φέτος Saristra festival

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Στράτος Μαρούδας

Το να καλούμαι να γράψω για το Saristra festival μοιάζει λίγο με το να ζητάς από ένα μικρό παιδί να σου μιλήσει για ένα αγαπημένο του παραμύθι. Θα το κάνει με πολύ ενθουσιασμό και πάθος και βέβαια με πολύ συναίσθημα. Κάπως έτσι θα κυλήσουν και οι επόμενες γραμμές του άρθρου αυτού και να μας συγχωρέσετε για το "μη ορθολογικό" ίσως ύφους αυτού, αλλά νομίζω προσωπικά ότι είναι ακριβώς αυτό που ταιριάζει στην συγκεκριμένη περίπτωση. Μιας και το συναίσθημα είναι αυτό που κυριαρχεί σε ότι αφορά αυτό το φεστιβάλ και μάλιστα απεδείχθει περίτρανα φέτος στην μόλις τέταρτη πραγμάτωσή του.



Είναι η αγάπη για τον τόπο, το μέρος, την μουσική και την τέχνη γενικότερα από τους ανθρώπους που το οραματίστηκαν και το πραγμάτωσαν και η δίψα τους στο να προσφέρουν ομορφιά στα καλοκαίρια μας, πηγαίνοντας μάλιστα κόντρα σε πολλές δυσκολίες. Όλα τα παραπάνω μεταφέρονται και σε αυτούς που ακολουθούν αυτό το φεστιβάλ από τα πρώτα του βήματα και που κάθε χρόνο μετρούν τις μέρες του έτους μέχρι να ξαναβρεθούν και πάλι εκεί, στην μεγάλη γιορτή του καλοκαιριού τους, συμπαρασύροντας στο ταξίδι τους νέους συνταξιδιώτες. Και αυτοί συνήθως μένουν, καλώντας με την σειρά τους τους επόμενους.

Η παρέα μεγαλώνει χρόνο με τον χρόνο, δένει καλύτερα και περνάμε όλο και πιο όμορφα με τα χρόνια. Και αυτοί που (μας) έλειψαν φέτος θα είναι εκεί του χρόνου να το συνεχίσουμε όλοι μαζί από εκεί που το αφήσαμε. Εκεί που το αφήσαμε και πριν από δύο χρόνια, μιας και πέρυσι μέσα σε όλα όσα έγιναν μας στερήθηκε και αυτό.



Το χωριό τον Παλαιών Βλαχάτων γέμισε ξανά φέτος από φώτα, χρώματα, εικόνες με στιγμές ανθρώπινης ζωής στους τοίχους των χαλασμάτων του, ένταση-μουσική και φωνές στην κεντρική πλατεία του (την Σαρίστρα) στήνοντας ξανά και ίσως καλύτερα από ποτέ αυτό το ιδιόμορφο και σχεδόν Διονυσιακό τοπίο. Η φετινή προσέλευση του κόσμου ξεπέρασε κατά πολύ αυτήν των περασμένων ετών και η δυναμική που απέκτησε το φεστιβάλ ειδικά φέτος, το εδραιώνει πλέον άνετα στα σημαντικότερα μουσικά και γενικότερα καλλιτεχνικά δρώμενα της χώρας.



Θα μπορούσαμε να γράφουμε πολλές και ίσως κουραστικές γραμμές με λεπτομέρειες για όλα όσα είδαμε και ακούσαμε τόσο επί σκηνής, αλλά και στις παράλληλες δράσεις του φεστιβάλ, αλλά θα προτιμήσουμε να το κάνουμε επιγραμματικά παρακάτω.



Από το φετινό Saristra festival μας έμειναν εντονότερα:

- Η όλο και καλύτερη αξιοποίηση, οργάνωση, χρησιμοποίηση του μέρους και ο όλο και ομορφότερος φωτισμός του.
- Οι όλο περισσότερες και ποιοτικές παράλληλες δράσεις στον χώρο του χωριού. Από τις ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών, τις συλλογές πορτρέτων και χειροτεχνιών, μέχρι τις προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ, τις διαλέξεις, την παρουσίασης του βιβλίου ‘Κράτα το show’ από τον Θεοδόση Μίχο, τις συμμετοχικές δράσεις, την διαδραστική εγκατάσταση της Όλγας Στεφάτου, τα σεμινάρια εκμάθησης χορού και πολλά ακόμα.
- Το γεγονός ότι όλες οι μπάντες έδωσαν ότι καλύτερο είχαν και φαίνονταν να απολαμβάνουν το μέρος και όλο αυτό που είχε στηθεί.
- Το εξαιρετικό, μουσικά ατμοσφαιρικό "καλωσόρισμα" από τους Tendts την πρώτη ημέρα.
- Οι εκρηκτικοί Bazooka που δεν γίνεται να μην σε παρασύρουν έστω και για λίγο.
- Ο Γιάννης Αγγελάκας που μαζί με το εξαιρετικό σχήμα που τον συνοδεύει (τους 100 °C) μας θυμίζει σκηνικά και ερμηνευτικά εποχές παλαιότερες και που πάντα ελπίζουμε να τις ζήσουμε ξανά.
- Οι πάντοτε εξαιρετικοί Mechanimal, οι οποίοι όσο περνά ο καιρός δένουν όλο καλύτερα με την Ελένη Τζαβάρα και συναυλιακά, απογειώνοντας την στουντιακή τους αρτιότητα.
- Οι She past away - αναμφισβήτητα η αποκάλυψη του φετινού Saristra festival.
- Οι 3,5 ώρες κατά τις οποίες ο Παύλος Παυλίδης πέρασε επί σκηνής! Ακούραστος, πολύ ζωντανός όπως πάντοτε και σίγουρα έδωσε ένα από τα live που  θα αναφέρεται στις συζητήσεις που θα αφορούν το φεστιβάλ (και όχι μόνο).
- Η χαρά του να ακούς τους Gioumourtzina να ερμηνεύουν επί σκηνής το άλμπουμ τους "Blakk Metall"  (τον καλύτερο ίσως εγχώριο αγγλόφωνο δίσκο της φετινής χρονιάς), μαζί με ένα νέο κομμάτι τους!
- Η (σαφώς) ανανεωμένη συναυλιακώς Monika.
- Οι Planet of Zeus. Ότι πιο δυνατό και θορυβώδες έχουμε δει σε αυτό το φεστιβάλ. Το καλύτερο φινάλε που θα μπορούσαμε να έχουμε. Εξαιρετικοί!
- Το κλασικό πλέον πάρτι κλεισίματος της τελευταίας μέρας στο πηγάδι, λίγο πιο πάνω από την πλατεία της Σαρίστρα μέχρι το επόμενο πρωινό που τείνει να γίνει (αν δεν έχει ήδη γίνει) θρυλικό.

 
Το Saristra festival από το περασμένο καλοκαίρι δεν είναι μόνο του στο νησί. Έχει άξιο συμπαραστάτη το εξαιρετικό Seanema festival με προβολές ταινιών μεγάλου και μικρού μήκους (στις οποίες υπάρχει και διαγωνιστικό κομμάτι) και οι οποίες λαμβάνουν χώρα σε διάφορα σημεία γύρω από την περιοχή του Αργοστολίου (σε παραλία, στο κτήμα Χαριτάτου, εντός πλοίου και σε άλλα σημεία, επίσης με παράλληλες δράσεις). Ξεκινάει αμέσως την επόμενη μέρα της λήξης του Saristra και ολοκληρώνει θα λέγαμε την εμπειρία που σου προσφέρει το νησί αυτό το διάστημα. Μπαίνει ασυζητητί και αυτό πλέον στην λίστα των πραγμάτων που θα έχουμε να παρακολουθήσουμε την κάθε μας χρονιά.

Κλείνοντας αυτό το άρθρο, θα ήθελα να ευχαριστήσω αυτούς που τρέχουν, μοχθούν, ρισκάρουν για δημιουργήσουν τόσο όμορφα πράγματα που μας δημιουργούν αναμνήσεις και στιγμές που θα τις κουβαλάμε στην πορεία μας. Να είμαστε γεροί και να έχουμε καλή αντάμωση του χρόνου 4-6 Αυγούστου στο Saristra festival του 2017, αλλά και στο Seanema festival που θα ακολουθήσει αμέσως μετά!



Υγ: Οι φωτογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν στα άρθρο αυτό ανήκουν στην Αναστασία Αδαμάκη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ για την καλή διάθεση και την βοήθεια στο συγκεκριμένο κομμάτι.

http://youtu.be/zMXaehpcuqo

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon