Τι σχέση έχει το House of Cards, το Θιβέτ και η Μάνταλα ;

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ποιος είπε πως το να βλέπεις μια τηλεοπτική σειρά είναι χαμένος χρόνος; Πρόσφατα ανακάλυψα την αμερικάνικη τηλεοπτική σειρά House of cards. Ναι ξέρω, άργησα πολύ! Αρκετοί φίλοι που την παρακολουθούσαν μανιωδώς ,την κατέτασσαν στις must σειρές που πρέπει να δεις. Έ αυτό ήταν. Δεν άργησα να κολλήσω και εγώ. Το θέμα μας όμως, δεν είναι η σειρά και ούτε πρόκειται να γράψω κάποια κριτική για την σειρά. Αυτό το αφήνω στον έμπειρο συντάκτη του presspop.gr Kώστα Νταλιάνη. Σ’ ένα επεισόδιο του τρίτου κύκλου, δεν θα κάνω σπόιλερ μην φοβάστε, έχει μια σκηνή που δείχνει να επισκέπτονται τον Λευκό Οίκο 4 βουδιστές μοναχοί από το Θιβέτ. Τους έδειχνε να εξασκούν μια από τις αρχαιότερες μορφές ζωγραφικής τη μάνταλα. Όπως ήταν φυσικό με εντυπωσίασε και έψαξα να βρω τι είδους τέχνη είναι, την τεχνική της και τον σκοπό της. Αυτό που ανακάλυψα με εντυπωσίασε και ήθελα να το μοιραστώ μαζί σας. Ας μάθουμε λίγα πράγματα για την αρχαιότερη μορφή ζωγραφικής που χρησιμοποιείται κυρίως από βουδιστές μοναχούς του Θιβέτ.

Στον βουδισμό η λέξη «madala» συμβολίζει το σύμπαν και τη ζωή. Προέρχεται από τη σανσκριτική γλώσσα όπου η ρίζα manda σημαίνει «ουσία» και μετά προστέθηκε η κατάληξη la που σημαίνει «εμπεριέχον». Η πιο γνωστή μετάφρασή της είναι «κύκλος». Μια μάνταλα όμως σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα σχήμα. Αντιπροσωπεύει την ΟΛΟΤΗΤΑ και μπορεί να θεωρηθεί ως υπόδειγμα για την οργανωτική δομή της ίδιας της ζωής – ένα κοσμικό διάγραμμα που μας θυμίζει την σχέση μας με το άπειρο, τον κόσμο που εκτείνεται πέρα από τα δύο και μέσα στο σώμα και το μυαλό μας. Η μάνταλα είναι μία ολοκληρωμένη δομή που οργανώνεται γύρω από ένα ενωτικό κέντρο.

Η πηγή της μάνταλα είναι το κέντρο της, μια τελεία. Στη βασική της μορφή είναι ένα τετράγωνο με την τελεία που αποτελεί τον πρώτο κύκλο και συνεχίζει με πολλούς ομόκεντρους κύκλους και άλλα γεωμετρικά σχήματα . Ο κύκλος που έχει σχηματιστεί συμβολίζει τη δυναμική συνειδητότητα του σχεδίου και ο τελευταίος εξωτερικός κύκλος συμβολίζει το φυσικό όριο του κόσμου στις 4 διαστάσεις.

 

Τα διάφορα μοτίβα αλλά και τα χρώματα που επιλέγουν να σχεδιάσουν έχουν προσωπική αξία για τον καθένα. Μέσα από τη δημιουργία του σχεδίου επιτυγχάνεται ένα πνευματικό ταξίδι, ξεχωριστό για τον καθένα, μιας και τα μάνταλα συμβολίζουν τη κοσμική και ψυχική ισορροπία του ατόμου. Έτσι λοιπόν, το κέντρο σχηματοποιείται ως η ουσία και η περιφέρεια σαν κατανόηση, αφού η μάνταλα σημαίνει κατανοώντας την ουσία.

Πολλοί Θιβετιανοί Βουδιστές αναφέρουν ότι η μάνταλα αποτελείται από πέντε «Εξοχότητες». Αυτές είναι : Ο δάσκαλος, το μήνυμα, το κοινό, η περιοχή και ο χρόνος. Ένα κοινό ή «θεατής» είναι αναγκαίο για να δημιουργηθεί μια μάνταλα. Όπου δεν υπάρχεις εσύ, δεν υπάρχει μάνταλα.

 
 

Μετά την ολοκλήρωσή της, οι μοναχοί συγκεντρώνονται σε μια πολύχρωμη τελετή και χύνουν τους κόκκους της μάνταλα στη θάλασσα ή στο ποτάμι για να μεταφέρουν τις θεραπευτικές ενέργειες σε όλο τον κόσμο. Με αυτό τον τρόπο συμβολίζουν ότι τίποτα δεν είναι μόνιμο στη ζωή.

Αξίζει να παρακολουθήσετε το παρακάτω βίντεο! 

 

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon