Naxatras: Γιατί να μην γίνεις αυτό που ήθελες εξ' αρχής;

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι Naxatras είναι ένα ψυχεδελικό συγκρότημα πού έχει ήδη κάνει έντονη την παρουσία του στην εγχώρια σκηνή. Με δύο full albums και ένα E.P. έχει δώσει το δισκογραφικό του στίγμα, ενώ τα live τους αποτελούν μία μυσταγωγική εμπειρία. Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου θα βρεθούν ζωντανά στη Πάτρα και πιο συγκεκριμένα στη σκηνή της Γιάφκα. Με αφορμή αυτήν την εμφάνιση μιλήσαμε μαζί τους για την έως τώρα πορεία του συγκροτήματος.

 

Έρχεστε στη Πάτρα για δεύτερο live μέσα σε ένα εξάμηνο. Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από το Πατρινό κοινό;

Το τελευταίο μας live στην Πάτρα ήταν μια φοβερή εμπειρία! Δεν περιμέναμε με τίποτα να χωρέσει τόσος κόσμος στο Ποπ Χορν, αλλά τελικά όχι μόνο χώρεσε αλλά τόσο το κοινό όσο και το μαγαζί συνετέλεσαν σε μια πολύ όμορφη εμπειρία. Θα προσπαθήσουμε σε αυτό το λάιβ να πάμε την εμπειρία ένα βήμα πιο πέρα!

Έχοντας ήδη κυκλοφορήσει δύο albums και ένα E.P. σε τι φάση βρίσκεται τώρα το συγκρότημα;

Μετά το μινι-τουρ θα επικεντρωθούμε στο να δημιουργήσουμε ένα χώρο για τη μπάντα – ένα στούντιο – όπου να μπορούμε να δουλέψουμε ανενόχλητοι πάνω σε νέο υλικό. Υπάρχουν ήδη αρκετές ιδέες για κομμάτια για το επόμενο άλμπουμ και ίσως και για το επόμενο! Επίσης, προτεραιότητα μας είναι η κυκλοφορία των άλμπουμ μας σε βινύλιο, έχει πάρει καιρό η διαδικασία αλλά είμαστε αισιόδοξοι ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό στάδιο.

Που αποδίδετε την άνοδο του ψυχεδελικού ήχου τα τελευταία χρόνια;

Νομίζω ότι κάτω από τη γενικότερη κατηγορία της ψυχεδέλειας βρίσκονται πολλά σχήματα, είτε πιο heavy, είτε λιγότερο. Το κοινό στοιχείο είναι η ανάγκη για «χάσιμο» στη μουσική και η έλλειψη στενομυαλιάς και περιορισμών, που δυστυχώς κατατρώει άλλες «σκηνές». Είναι κάτι πολύ όμορφο πάντως!

Έχετε προσπαθήσει να κάνετε κάποια βήματα στο εξωτερικό;

Έχουμε κάνει 2 ευρωπαϊκά τουρ, σε 15 διαφορετικές χώρες και έχουμε παίξει σε ορισμένα αναγνωρισμένα διεθνή φεστιβάλ της σκηνής (όπως το Lake on Fire), οπότε θα έλεγα πως έχουν γίνει κάποια πολύ σημαντικά βήματα. Είναι πολύ σημαντικό να ξεφεύγεις από τα γεωγραφικά όρια της χώρας σου, τόσο για την αναγνώριση σου ως καλλιτέχνης, όσο και για την εμπειρία του να βλέπεις τη ζωή και τους ανθρώπους σε διαφορετικά μέρη.

Συνήθως ένα κομμάτι σας προκύπτει μέσα από τζαμάρισμα ή το φέρνει κάποιος έτοιμο στο studio;

Και τα δύο, πολλές φορές και μια μίξη αυτών των δύο. Ας πούμε μπορεί να έρθει κάποιος με ένα ριφ ή μια μελωδία και να γίνει αυτό η αφορμή ενός τζαμαρίσματος, από το οποίο θα υπάρξει ολόκληρο κομμάτι. Ή μπορεί να είναι ένα σχεδόν έτοιμο κομμάτι αλλά να έρθει μια μπασογραμμή, ένας ρυθμός, ή ένα σόλο και να αλλάξει όλη τη δομή προς μια άλλη κατεύθυνση. Το σίγουρο είναι πως δεν υπάρχουν κανόνες, η σύνθεση για μας είναι μια συλλογική διαδικασία και συμμετέχουμε όλοι εξίσου.

Θεωρείτε ότι το διαδίκτυο σας έχει βοηθήσει στην προώθηση της δουλειάς σας;

Φυσικά, περισσότερο απ’οτιδήποτε άλλο!

Πιστεύετε ότι η δωρεάν πρόσβαση στη μουσική ενός καλλιτέχνη, τον βοηθά να έχει περισσότερο κόσμο στις συναυλίες του, αφού το κοινό έχει έρθει πιο εύκολα σε επαφή με τη μουσική του;

Εννοείται πως συμφωνούμε, μας αρέσει να ακούγεται η μουσική μας δωρεάν και άλλωστε αν σε κάποιον αρέσει θα αγοράσει το δίσκο σου, όπως έχει αποδειχθεί άλλωστε.

Ποια θέματα σας απασχολούν στους στίχους σας; 

Πολλές φορές είναι απλά στίχοι που μας έρχονται στο μυαλό και μας καρφώνονται, νομίζω ότι ποτέ δεν ξεκινάμε να γράφουμε έχοντας στο νου κάποιο «θέμα». Αυτόματη γραφή ας πούμε. Αλλά τείνουν να σχετίζονται με όνειρα, το ασυνείδητο, το σύμπαν και τη φυσική πραγματικότητα, το διάστημα, τη φύση και καμιά φορά αναφορές σε αγαπημένους fantasy συγγραφείς.

Η κρίση που βιώνει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια αντανακλά στη δημιουργικότητα των Naxatras;

Είμαστε πολύ τυχεροί που πέσαμε στην κρίση. Είναι μια περίοδος «ξεβολέματος» και επαναπροσδιορισμού. Είναι μια περίοδος που είναι δύσκολο να βγάλεις χρήματα από οτιδήποτε, οπότε γιατί να μη γίνεις αυτό που ήθελες εξ’αρχής; Στην τελική έχεις περισσότερες πιθανότητες να πετύχεις! Εκτός αυτού μπορούμε όλοι να δούμε την πραγματικότητα πιο απογυμνωμένη, τώρα που δεν έχουμε τις ίδιες ανέσεις. Και η πραγματικότητα είναι σκληρή, γεγονός που την καθιστά πηγή έμπνευσης. Αν δεν υπήρχε ο πόλεμος δε θα είχαμε τη Γκουέρνικα, αν δεν υπήρχε το Βιετνάμ δε θα είχαμε τη ροκ!

  Είστε ευχαριστημένοι με την έως τώρα ανταπόκριση που έχει εισπράξει το συγκρότημα;

Είμαστε πολύ χαρούμενοι που υπάρχει κόσμος που μας στηρίζει και κάνουμε το παν για να κάνουμε και εμείς με τη σειρά μας αυτούς τους ανθρώπους χαρούμενους!

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon