Hair, Glam και Sleeze Metal στη Sunset Strip

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

WHEN METAL PUTS THE STRIP BACK IN SUNSET


Έτος 1980 στην Αμερική, μπάντες όπως οι Aerosmith, οι Kiss, οι Van Halen, o Alice Cooper οι Led Zeppelin και οι Deep Purple έχουν κυκλοφορήσει μόλις τα σημαντικότερα album τους, αποκτούν τεράστια φήμη και γεμίζουν τις αρένες σε όλο τον κόσμο. Στο ηλιόλουστο Los Angeles όμως και συγκεκριμένα στην Sunset Boulevard ετοιμαζόταν κάτι που δεν θα είχε ξανά γίνει ποτέ στην μουσική βιομηχανία. Σε clubs όπως το Whiskey Go Go (μέρος που οι Doors έδωσαν τα πρώτα τους live), το Rainbow,το Troubadour και το Roxy κάποιες μπάντες εν ονόματι Motley Crue, Quiet Riot, Dokken και Ratt άγνωστες στον υπόλοιπο κόσμο μέχρι τότε, έδιναν το ένα live πίσω από το άλλο παλεύοντας για την αναγνώριση που θα τους χάριζε ένα δισκογραφικό συμβόλαιο. Μιλάμε για παιδιά 19 και 20 ετών που είχαν φύγει από τις οικογένειες τους παρατώντας τις σπουδές τους μόνο και μόνο για να ζήσουν το όνειρο τους. Έμεναν όπου έβρισκαν, είτε σε κάποιον band mate με σπίτι είτε σε κάποια striper που θα τους είχε μαζέψει. Όλοι έκαναν κάποια πρωινή δουλειά ώστε να υπάρχουν χρήματα για να κλείνουν live, να τυπώνουν flyer, καθώς και για τις ημερίσιες ποσότητες αλκοόλ και ναρκωτικών. Παρόλα αυτά, δεν είχε καταφέρει κανείς κάτι αξιόλογο, ακόμα και οι Quite Riot που είχαν κυκλοφορήσει δυο album δεν είχαν βρει την αναγνώριση που ήθελαν. Ποια σοβαρή δισκογραφική θα έκλεινε συμβόλαιο με κάτι ρεμάλια που φόραγαν περισσότερο make up από τις κοπέλες, ντύνονταν με ψηλοτάκουνες μπότες και φίλαραν το μαλλί μέχρι τον ουρανό.

Η αρχή έγινε το 1981 από τους Motley Crue που κυκλοφόρησαν τον πρώτο τους δίσκο με τίτλο Too Fast For Love ένας δίσκος με πολύ ταλέντο, πολύ έπαρση και δίψα για αναγνώριση, πολλά ναρκωτικά, πολλές γκόμενες και φυσικά πολύ make-up. Τα υπόλοιπα ανήκουν στην ιστορία και τον επόμενο χρόνο οι Quiet Riot κυκλοφορούν το Metal Health που περιέχει την διασκευή Come On Feel The Noize των Slade και αμέσως ο δίσκος γίνεται πλατινένιος στην Αμερική.

Ολόκληρη η sunset strip το βράδυ μετατρεπόταν σε ένα δρόμο γεμάτο με κόσμο που προσπαθούσε να μπει στα κλαμπ για να δει την αγαπημένη του μπάντα. Μεγάλη φήμη απέκτησαν μπάντες όπως οι Poison, οι Great White, οι Warrant, οι W.A.S.P,οι Twisted Sister, οι Cinderella, οι Bon Jovi και οι Tesla. Ξαφνικά το metal έγινε μόδα με το MTV να παίζει καθημερινά τα video τους. Όλες αυτές οι μπάντες που αποτελούνταν από τύπους που οι κοπέλες ήθελαν να κοιμηθούν μαζί τους και τα αγόρια να τους μοιάσουν βρέθηκαν να αγοράζουν σπίτια στο Beverly Hills, αμέτρητα sport αυτοκίνητα και φυσικά πολύ αλκοόλ και ναρκωτικά.

Όλα αυτά δεν άργησαν να οδηγήσουν σε ατυχήματα και τραγικά γεγονότα, όπως αυτό που είχε ο μπασίστας των Motley Crue Nikki Sixx όταν τον Δεκέμβριο του 1987 μετά απο ένα overdose ηρωίνης έχασε εντελώς τις αισθήσεις του με τους νοσηλευτές που έφτασαν στο σημείο να λένε πως είναι ήδη νεκρός. Για καλή του τύχη ο ένας από τους νοσηλευτές, ήταν οπαδός των Crue και του έκανε αμέσως δυο ενέσεις αδρεναλίνης με αποτέλεσμα να του σώσει την ζωή. Από αυτή του την εμπειρία, λίγο καιρό αργότερα ο Nikki Sixx εμπνεύστηκε το τραγούδι Κickstart my Ηeart το οποίο ανέβηκε στο Νο.16 των αμερικάνικων chart.Όλα αυτά σε συνδυασμό με το ότι όποια μπάντα ξεφύτρωνε στο Los Angeles και είχε ένα δυνατό radio hit και μια πολύ καλή μπαλάντα, έκλεινε αμέσως συμβόλαιο και κυκλοφορούσε δίσκο (οι γνωστές σε όλους μας μπάντες φωτοβολίδες) κάπου κούρασε τον κόσμο. Τότε ήρθε στο προσκήνιο μια μπάντα που με το που έσκασε, όλα τα στοιχήματα ανεκλήθησαν επ’ αόριστον και δεν ήταν άλλοι από τους Guns nRoses.

True Attitude αλάνια από τα λίγα, επιμελώς ατημέλητοι, φοβεροί μουσικοί σαν μονάδες πόσο μάλλον όταν βρέθηκαν όλοι μαζί και το αποτέλεσμα δεν ήταν άλλο από το πρώτο τους album με τίτλο Appetite for Destruction. Έγινε αμέσως το πρώτο ντεμπούτο από πλευράς πωλήσεων, όπως και το ενδέκατο album στην λίστα με τα πιο εμπορικά album στην Αμερική. Μετράει κάπου στα 30 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως, κάνοντας το ένα από τα εμπορικότερα album στην ιστορία της μουσικής. Μαζί με τους ίδιας συνομοταξίας (αλλά πιο μεταλικούς) Skid Row που κυκλοφορήσαν και αυτοί το ντεμπούτο τους ένα χρόνο μετά και έγιναν πέντε φορές πλατινένιοι, όργωσαν την υφήλιο δίχως αύριο παίζοντας σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη.

Τι κι αν μετά από λίγο εμφανίστηκε ένας ξανθός ονόματι Kurt Cobain από το Seattle, που άρχισε να τραγουδάει για το πόσο fucked up είναι η ζωή μας και όλα γύρω μας, γυρνώντας την μουσική βιομηχανία και μόδα ανάποδα, γι όλους εμάς που γουστάρουμε να ακούμε μουσική λες και είναι soundtrack για party, που γουστάρουμε να ακούμε για αλητείες, ποτά, ξενύχτια για γκόμενες και βόλτες με Harley στην Sunset Blv. δεν άλλαξε απολύτως τίποτα. Και όπως έλεγαν και οι Poison “We don’t need nothing but a good time"!

Προτεινόμενα κομμάτια:

  • Motley crue: Girls girls girls

  • Dokken: It’s not love

  • Ratt: Round n’ round

  • Great White: Once bitten Twice shy

  • Poison: Your mama don’t dance

  • Warrant: Cherry pie

  • Winger: Easy come easy go

  • Cinderella: Nobody’s fool

  • Whitesnake: Still of the night

  • Def Leppard: Pour some sugar on me

  • Guns n’ Roses: Welcome to the jungle

  • Skid Row: 18 and life

  • L.A.Guns: Sex action

  • W.A.S.P: Wild child

  • Twisted Sister: I wanna rock

  • Bon Jovi: In and out of love

  • Quite Riot: Come on feel the noize

  • Tesla: Modern day cowboy

  • The Cult: Fire woman

  • Kiss: Heaven’s on fire

  • Alice Cooper: Bed of nails

Του Μάριου Παγώνη

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon