"Στα Σκοτεινά - Making Movies" στο Θέατρο Αντίμετρο

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Λίγα λόγια για την παράσταση “Στα Σκοτεινά - Making Movies”

Σαν μια κάρτα view master

Υπάρχει μια στιγμή λίγο πριν κοιμηθούμε που οι άμυνες, οι αντιστάσεις και όλοι οι μηχανισμοί που έχουμε αναπτύξει καθώς μεγαλώναμε, υποχωρούν... Ανοίγουν οι πόρτες που τόσο καλά, συνειδητά ή όχι, φροντίσαμε να κλειδώσουμε και «αυτό» που πνίγουμε μέσα μας παρουσιάζεται μπροστά μας.

Η παράσταση “Στα Σκοτεινά – Making Movies” είναι μια σειρά από διαδοχικές ιστορίες ανθρώπων που συναντάμε καθημερινά και θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς. Οι ήρωες, σύγχρονοι άνθρωποι με αγωνίες, όνειρα και ελπίδες, που προσπαθούν, όπως κι εμείς, να επιβιώσουν σε μια πραγματικότητα γεμάτη από κοινωνικές συμβάσεις.  Το έργο προχωράει σαν μια κάρτα view master, έναν χάρτινο δίσκο με τρισδιάστατες φωτογραφίες από πρόσωπα που με το συνεχές πάτημα του κουμπιού μιλούν και αφηγούνται ολόκληρες ιστορίες. Σειρά από πρόσωπα που περιμένουμε να μας μιλήσουν.  Σειρά διαλόγων σ’ ένα ημερολόγιο συναντήσεων, μια σειρά εξομολογήσεων. Μια άσκηση συνειδητοποίησης και κατανόησης, μια διαδρομή προς τα μέσα, μια συνάντηση με το σκοτάδι που θέλει να γίνει φως.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το έργο bedtime stories του Γ. Ηλιόπουλου, του οποίου μέρος είναι οι μονόλογοι της παράστασης, έχει ανέβει με επιτυχία στο παρελθόν τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Ταυτότητα της παράστασης

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Κείμενο: Γιώργος Ηλιόπουλος
Σκηνοθεσία: Θοδωρής Βουρνάς
Βοηθός Σκηνοθέτη: Λυδία Τριγώνη
Φωτισμοί: Γεράσιμος Ντάβαρης
Σκηνογράφος: Σοφία Λεγάτου
Μουσική: Σωτήρης Καστάνης
Φωτογραφία promo/artwork: Γιώργος Γιαννίμπας
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Τσιρογίαννης

ΠΑΙΖΟΥΝ:
Λάζαρος Βαρτάνης, Ευθύμης Γεωργόπουλος, Παναγιώτης Νάτσης

INFO
Παραστάσεις: Σάββατο 13/5 19.30 & 21.30 Ι Κυριακή 14/5 19.30
Διάρκεια παράστασης:  90 λεπτά
Εισιτήρια: 10 ευρώ γενική είσοδος

Πληροφορίες θεάτρου:  Θέατρο Αντίμετρο Ι Φαβίερου 6, Πάτρα Ι τηλ. 693 749 2516

Κριτικές για την παράσταση :

«Μία μοναδική ιστορία γεμάτη ανατροπές, με πρωταγωνιστές που αισθάνεσαι ότι τους γνώριζες πάντα. Δεν ξέρω, μα δεν έμεινε καθόλου σκοτάδι. Ο ήλιος χύθηκε μέσα μου από οκτώ διαφορετικές πληγές, από οκτώ ανθρώπινες ιστορίες.»(Ειρήνη Αϊβαλιώτου , catisart.gr)

«Θέλω να πω τόσα πολλά για αυτό το έργο. Νομίζω όμως πως οι λέξεις μου, είναι αδύνατον να φτάσουν στο τόσο βαθύ νόημά του. Ο Γιώργος Ηλιόπουλος περνά από ακτινογραφία τις βίαιες ανθρώπινες αντιδράσεις, φτάνει στις ρίζες της προέλευσής τους και μας παροτρύνει να ομολογήσουμε και εμείς μια ιστορία ή καλύτερα εκείνο το βίωμα που μας κρατά δέσμιους μιας κακής μοίρας… Βγαίνοντας από το θέατρο θέλεις να ομολογήσεις την πιο πειστική, αληθινή σου ιστορία. Ως θύμα ή θύτης. Το λες και λυτρωτικό.»(Σταυρούλα Ζάμπρα, kavas-texnis.gr)

«Μια εξαιρετική ομάδα, με δυνατούς και αξιόλογους συντελεστές κι ένα κείμενο ακατάλληλο για λιπόψυχους, είναι οι δυο από τους δεκάδες λόγους για να επισκεφθεί κανείς τον τεχνοχώρο στον Ελαιώνα και να παρακολουθήσει αυτές τις καταθέσεις ψυχής.»(Μάνια Βορεάκου, Artic.gr)

«Η σκηνοθετική ματιά του Θοδωρή Βουρνά μας υπενθυμίζει την σκληρή υποκειμενικότητα αλλά και αντικειμενικότητα του πόνου. Για τον κάθε ήρωα που μας παρουσιάζει την ιστορία του, η εμπειρία γι’ αυτόν είναι εξίσου πραγματική και επώδυνη. Η χρήση όμως της κάμερας, μας υπενθυμίζει ότι η πραγματικότητα δεν είναι μία, ότι όσο κι αν ο πόνος είναι αληθινός, εμείς ως θεατές γινόμαστε δέκτες ψηγμάτων της αλήθειας.»(Σ.Σάλτα, Independent.gr )

«Άρτια σκηνοθετημένη και αποδοσμένη, εγείρει ερωτήματα και αμφιβολίες για τις συμπεριφορές των ανθρώπων και την αφετηρία τους. Το μόνο που μένει, είναι να πάτε να τη δείτε και εσείς για να βρείτε μέσα σε αυτούς τους μονολόγους οικείες στιγμές γνωστών σας ή και του ίδιου σας του εαυτού.»(Ειρήνη Χατζημαργαριτή, musiccorner.gr)

«... Η αριστοτεχνική σκηνοθεσία του Θοδωρή Βουρνά – από τις πιο μικρές λεπτομέρειες μέχρι το τελευταίο ζουμ στην κάμερα- και το πολύ δυνατό/σκληρό/αστείο/αληθινό κείμενο του Γιώργου Ηλιόπουλου θα σας χαράξουν την παράσταση για πάντα στη μνήμη σας...» (Βασίλης Νάτσιος, cosmopoliti.gr)

«Η σκηνοθεσία ευρηματική και μοντέρνα … μας παραπέμπει στα σκοτεινά δωμάτια του υποσυνείδητου…» (Σταυρούλα Κεντιέ, onlytheater.gr)

«Ένα ξεχωριστό, σπαρταριστό κείμενο […] συμπλέκεται με φρέσκες, ειλικρινείς και ουσιαστικές σκηνοθετικές πρακτικές...» (Κώστας Νταλιάνης – Δημήτρης Σεμερτίδης, alphafreepress.gr)

«….ιδιαίτερη σκηνοθετική προσέγγιση … άψογη υποκριτική των ηθοποιών … ιδιότυπος θεατρικός χώρος Cartel … κλίμα αναζήτησης κι αμφιβολίας … μια σειρά διαθλαστικών εικόνων… η μόνη αλήθεια-η αναζήτηση αυτής» (Νίκος Θ. Παναγιωτάρας, likewoman.gr)

«Το πανάκριβο υλικό και του κειμένου και των ερμηνειών το διαχειρίζεται με εξαιρετική μαεστρία, παρά το νεαρό της ηλικίας του, ο σκηνοθέτης Θοδωρής Βουρνάς» (Παναγιώτης Μήλας, catisart.gr)

«…παράσταση με πολλαπλά μηνύματα ζωής... που θα προβληματίσει τον καθένα που θα βρεθεί εκεί. Γιατί λίγο ή πολύ όλοι μας είμαστε «θεατές» της ίδιας μας της ζωής. Αλλά μέχρι πότε;»  (Εβίνα Μαξούρη, evart.gr)

«Μια τηλεόραση στη μέση της σκηνής «φλυαρεί» το πολυδιάστατο «εγώ» μας, ξεγυμνώνει κάθε σύσπαση του προσώπου των ηρώων... Η κάμερα […] προδίδει τα συναισθήματα τους ... Μάτια, χέρια, στήθος, πόδια, είναι ό,τι υπερεκτιμήσαμε υποτιμώντας στους εαυτούς μας» (Χρύσα Λύκου, musiccorner.gr)

«Στα σκοτεινά. Εκεί που κρύβονται τα τραύματα της ψυχής. Εκεί που κλειδώνονται οι φοβίες και τα λάθη […] Τόσο βαθειά βυθίζεται η πένα του συγγραφέα Γιώργου Ηλιόπουλου. Σ’ αυτό το σκότος ανάβει φώτα πορείας ο σκηνοθέτης Θοδωρής Βουρνάς» (Κωνσταντίνα Λιβιεράτου, greekaffair.gr)

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon