Ian Curtis: 37 χρόνια μετά - 5 κομμάτια για το playlist της ημέρας

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
Εικόνα Mimis Plessas

Οι Joy Division ήταν μάλλον το σημαντικότερο και το πιο επιδραστικό γκρουπ της post-punk σκηνής, λειτουργώντας όλες αυτές τις δεκαετίες ως σημείο αναφοράς. Παρότι πρόλαβαν να κυκλοφορήσουν μόνο δυο άλμπουμ (Unknown Pleasures 1979 και Closer 1980), η επιρροή τους στην post punk και την new wave ήταν τεράστια, αφού η μελαγχολία που εξέμπεμπαν τα τραγούδια και οι στίχοι τους αποτέλεσαν ευαγγέλιο, για πληθώρα συγκροτημάτων και όχι μόνο της εποχής τους. Πάνω στους Joy Division πάτησε και ένα ολόκληρο κύμα αναβίωσης του εν λόγω ήχου στα 00's, με μπάντες σαν τους Interpol και τους Editors.

Όλα αυτά αν τα ήξερε ο Ian Curtis, ίσως να μην αυτοκτονούσε εκείνη την μαύρη Κυριακή, 18 Μαΐου του 1980. Και ήταν σίγουρα μαύρη για τον Ian γιατί η επιληψία του είχε επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό, οι σχέσεις του με την γυναίκα του Deborah ήταν σε οριακό σημείο, ενώ η επερχόμενη περιοδεία στην Αμερική τον είχε γεμίσει άγχος και φοβίες. Ο Ian Curtis βρέθηκε κρεμασμένος στην κουζίνα του σπιτιού του, ενω στο πικάπ έπαιζε ακόμα το άλμπουμ The Idiot του Iggy Pop.

37 χρόνια μετά τον θάνατο του εμείς βάζουμε στο playlist μας 5 κομμάτια (αν και είναι δύσκολο να διαλέξεις μόνο 5!) των Joy Division που μας τον θυμίζουν...

(Η κεντρική φωτογραφία είναι από την ταινία Control, στην οποία τον Iac Curtis παίζει ο ηθοποιός Sam Riley) 

 
 
 
 
Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon