Cyanna Mercury: Βαριόμαστε τις αυστηρά generic συνταγές

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι Cyanna Mercury έχουν εξελιχθεί τα τελευταία χρόνια ως μία από τις πιο δημοφιλείς μπάντες της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής. Σχεδόν έναν χρόνο πριν κυκλοφόρησε το ντεμπούτο τους album και σταθερά αποτελούν από τα πιο δυναμικά live συγκροτήματα. Με αφορμή την εμφάνισή τους στη Πάτρα στις 5 Οκτωβρίου είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε μαζί τους και φυσικά η κουβέντα δεν θα μπορούσε να εστιάσει σε κάτι άλλο πέρα από τη μουσική.

 

 

 

 

Τον Νοέμβριο του 2016 κυκλοφόρησε το ντεμπούτο album σας ‘’Archetypes’’ σε βινύλιο και το Μάιο του 2017 σε CD. Είστε ευχαριστημένοι με την έως τώρα πορεία του;
Ναι, παρότι είναι ένα άλμπουμ με πολλά ετερόκλητα στοιχεία, πολλά από τα οποία δεν συνηθίζεται να μπλέκονται και ενώ ξένισε αρκετά το σκληροπυρηνικό κοινό του ήχου που επικρατεί τα τελευταία χρόνια, τελικά βρήκε το χώρο του και σε αυτούς που άρεσε πραγματικά πολύ, κάτι που μας δίνει δύναμη για το επόμενο.

Πόσο δύσκολο είναι για ένα συγκρότημα να παρουσιάζει ζωντανά την μουσική του στην επαρχία;
Τα τελευταία χρόνια όχι τόσο. Τουλάχιστον στις 4-5 μεγάλες πόλεις δεν είναι δύσκολο να πας μια φορά το χρόνο και να κάνεις ένα καλό λάηβ με σωστή παραγωγή. Υπάρχουν μικροί και μεσαίοι χώροι που μπορείς να στήσεις συναυλίες και έτσι να βγουν μικρά βιώσιμα τουρ. Επίσης, το σημαντικότερο, υπάρχει κόσμος που το ζητάει και παρακολουθεί τι κάνεις κι ας μην είναι στα μεγάλα κέντρα.

Η χρήση των social media σας έχει βοηθήσει στο να ανακαλύπτει κάποιος πιο εύκολα τη μουσική σας;
Προφανώς. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος επικοινωνίας με τον κόσμο πια, είναι αυτονόητο.

Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι βασικές επιρροές του ήχου σας; Πιστεύετε ότι ανήκετε στο γενικότερο ρεύμα της αναβίωσης του ψυχεδελικού ήχου;
Οι βασικές μας επιρροές περιέχουν σε μεγάλο βαθμό κλασικούς ψυχεδελικούς δίσκους ή μπάντες που βούτηξαν στην ψυχεδέλεια στην ιστορία του rock, και γιαυτό ίσως ανήκουμε στον ψυχεδελικό ήχο με την πολύ ευρεία έννοια. Αλλά δεν είμαστε αυτό που εννοεί η αυστηρή ετικέττα “ψυχεδελικό ροκ” ή ακόμα περισσότερο “νεοψυχεδέλεια”. Δε νομίζω δηλαδή εκτός από κάποια σημεία. Είναι πολλά τα άλλα στοιχεία που μας διαφοροποιούν καλώς ή κακώς από το genre. Γενικά βαριόμαστε τις αυστηρά generic συνταγές, προτιμούμε να τα βλέπουμε όλα σαν εργαλεία όταν δουλεύουμε τα τραγούδια μας. Το τραγούδι παραμένει σημαντικότερο του genre για εμάς.

Τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί αρκετές ενδιαφέρουσες μπάντες στην εγχώρια ανεξάρτητη σκηνή. Που νομίζετε ότι οφείλεται το γεγονός και αν πιστεύετε ότι έχει αυξηθεί αντίστοιχα και το ενδιαφέρον του κοινού;
Σε πολλούς παράγοντες οφείλεται. Έχουν αναδυθεί αρκετές γενιές πραγματικά καλών, καταρτισμένων και φιλόδοξων μουσικών καταρχάς. Δεν υπήρχε αυτό κάποτε, ήταν μετρημένοι στα δάχτυλα. Το ίδιο ισχύει και για τους τεχνικούς, τους ηχολήπτες μέσα και έξω από τα στούντιο ηχογράφησης. Είναι μια άλλη πραγματικότητα σε σχέση με πριν 20 χρόνια. Μετά είναι η επαφή με το εξωτερικό, η κατάργηση των συνόρων μέσω της ψηφιακής οδού, η διάδραση με τους μουσικούς και τα μέσα. Αντιστοίχως ναι, έχει αυξηθεί και το ενδιαφέρον του κοινού αφού πλέον έχει έξω από την πόρτα του να περνάνε μπάντες παγκόσμιου επιπέδου.

Η κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Ελλάδας των τελευταίων χρόνων έχει επηρεάσει τους Cyanna Mercury;
Φυσικά. Θα ήταν αδύνατο να μην. Έχει κάνει πολύ δύσκολα κάποια πράγματα που πρέπει να γίνονται γρήγορα και χωρίς άγχος αλλά αυτό πλέον είναι αδύνατον, αλλά από την άλλη έχει δώσει τροφή και έχει βοηθήσει στο να ξεκαθαριστεί τι είναι σημαντικό και τι περιττό.

Η αναζήτηση εμπορικής επιτυχίας επηρεάζει καθόλου τη δημιουργικότητα του συγκροτήματος;
Δεν υπάρχει “εμπορική επιτυχία” για ένα συγκρότημα που παίζει αυτό που παίζουμε. Ειδικά όταν ξεκινάμε από την Ελλάδα. Πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε τον όρο “εμπορική επιτυχία” δηλαδή αν θέλουμε να κάνουμε τετοια κουβέντα. Το να συντηρείται η μπάντα, να μένει ζωντανή, να δισκογραφεί και να ταξιδεύει σε όσο μεγαλύτερη ακτίνα γίνεται μακρυά από εκεί που κατοικούμε, είναι μια πραγματική μεγάλη επιτυχία. Εμπορική όχι, αλλά επιτυχία. Ο στόχος αυτής της επιτυχίας ναι επηρεάζει τη δημιουργικότητα γιατί δε θέλουμε να σταματήσει, αλλά από την άλλη είναι ελάχιστα τα διλήμματα, πέραν του ότι πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο πράγμα το ίδιο καλά ή και καλύτερα αν μπορούμε.

Σαν μπάντα προτιμάτε να παίζετε ζωντανά ή να ηχογραφείτε στο studio;
Κάθε τι έχει τη γλύκα του και δεν γίνεται το ένα χωρίς το άλλο.

Ποιες είναι οι εντυπώσεις σας από τις προηγούμενες εμφανίσεις σας στην Πάτρα;
Οι καλύτερες. Ζεστό κοινό και εκπαιδευμένο, έτοιμο να βιώσει αληθινά αυτό που συμβαίνει. Ανυπομονούμε να συναντηθούμε και πάλι!

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon