The National - Sleep Well Beast

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Αρκετό καιρό είχαμε να ακούσουμε νέα από τους The National, μιας και η τελευταία δισκογραφική τους παρουσία εντοπίζεται το 2013 με το ''Trouble Will Find Me''. Οπότε έφτασε η ώρα να προσθέσουν και αυτοί το όνομά τους στις μεγάλες επιστροφές για το 2017. ''Sleep Well Beast'' λέγεται το φετινό τους πόνημα και φιλοδοξεί να προσθέσει το δικό του λιθαράκι στην ήδη σημαντική δισκογραφία του συγκροτήματος. Για τους National αυτό είναι το έβδομο full album και εύκολα μπορούμε να πούμε ότι ο δίσκος που τους εκτόξευσε ήταν το ''Alligator''. Αυτός ήταν ο δίσκος που αποκρυστάλλωσαν τις ούτως ή άλλως ενδιαφέρουσες ιδέες τους και κατάφεραν να συγκεκριμενοποιήσουν τον ήχο τους. Από τότε ακολούθησαν ακόμα τρεις, εξίσου καλοί, δίσκοι που πάνω κάτω το συγκρότημα ακολουθούσε το ίδιο μοτίβο. Δυναμικές rock συνθέσεις, με έντονο το μελαγχολικό και λυρικό στοιχείο, και τα χαρακτηριστικά φωνητικά του Matt Berninger στην πρώτη γραμμή. Το ελληνικό κοινό πιστό στην παράδοση που το θέλει να λατρεύει οτιδήποτε είναι μελαγχολικό και λυρικό (Madrugada, Tindersticks, Nick Cave κτλ.), τους αγάπησε δεόντως και η μουσική τους ακούστηκε αρκετά σε ραδιόφωνα, bars, cafe κτλ. Παράλληλα οι National μέσα σε αυτά τα χρόνια κατάφεραν να αποκτήσουν καθολική αναγνώριση, με συνέπεια να θεωρούνται μία από τις πιο επιτυχημένες μπάντες της εποχής μας. Με το φετινό τους ''Sleep Well Beast'' αποφάσισαν να αλλάξουν μερικώς τη συνταγή τους. Κράτησαν την λυρικότητά τους και εκείνα τα στοιχεία που τους έκαναν πραγματικά ξεχωριστούς και πρόσθεσαν αρκετά synths, ώστε να προσδώσουν μία πιο σύγχρονη πινελιά στον ήχο τους. Και βέβαια τα φωνητικά του Berninger εξακολουθούν σταθερά να κρατούν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Αφαιρετικές μελωδίες και διακριτικά πλήκτρα συνοδεύουν τα μελαγχολικά φωνητικά στο εναρκτήριο ''Nobody Else Will Be There'', καθιστώντας εξαρχής σαφές ότι αρκετά πράγματα έχουν αλλάξει στον κόσμο των National. Το ''Day I Die'' συμπυκνώνει τους λόγους που τους αγαπήσαμε και σίγουρα είναι από τις πιο radio friendly στιγμές τους. Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί ότι οι National θα χρησιμοποιούσαν μελωδίες που θα θύμιζαν Still Corners; Και όμως αυτό συμβαίνει στην εισαγωγή του ''Walk It Back'', το οποίο εξελίσσεται σε μία ελεγεία σαν αυτές που μας πρόσφεραν απλόχερα οι Arab Strap προ εικοσαετίας. Στο ''The System Only Dreams In Total Darkness'' βγάζουν την pop πλευρά τους και στο ''Turtleneck'' αγγίζουν το stadium rock. Κομμάτια σαν τα ''Empire Line'' και ''Born To Beg'' εξερευνούν τη χρησιμότητα των λιτών beats πάνω στις λυρικές τους συνθέσεις. Τους Rediohead της εποχής του ''Amnesiac'' θυμίζουν στα ''I ''ll Destroy You'' και ''Guilty Party'', ενώ το ''Carin At The Liquor Store'' θα μπορούσε να βρίσκεται σε οποιοδήποτε από τους τέσσερις προηγούμενους δίσκους τους. Τελευταίο κομμάτι στον δίσκο είναι τοποθετημένο το ομώνυμο, στο οποίο οι National παίζουν για άλλη μία φορά με σκοτεινά και ατμοσφαιρικά synths. Το ''Sleep Well Beast'' μπορεί να μην είναι ο καλύτερος δίσκος που έχουν κυκλοφορήσει οι National, είναι όμως ο δίσκος που δείχνει ότι το συγκρότημα έχει διάθεση να κινηθεί και έξω από τα τετριμένα. Πειραματίζονται και αυτό δείχνει ότι το συγκρότημα δεν έχει εγκλωβιστεί στην εικόνα που έχει δημιουργήσει για τον εαυτό του. Οι συνθέσεις τους είναι καλές, δεν θα μπορούσε και αλλιώς, μιας και στους National αναφερόμαστε και κάποια πράγματα είναι δεδομένα σε αυτόν τον κόσμο.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon