Prins Obi: ''Πρέπει να είσαι ανοιχτός στις νέες προοπτικές''

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ο Γιώργος Δημάκης είναι ο άνθρωπος πίσω από το προσωνύμιο Prins Obi και φυσικά το ομώνυμο project. Τον γνωρίσαμε ως μέλος των φοβερών Baby Guru αλλά και με το προσωπικό του project. Παράλληλα παίζει ως μουσικός σε σχήματα τρίτων και ασχολείται με οτιδήποτε υπάρχει γύρω από τη μουσική. Το κυριότερο είναι όχι το πως τα προλαβαίνει όλα, αλλά πως καταφέρνει να τα κάνει όλα καλά. Η τελευταία του κυκλοφορία ως Prins Obi είναι το ''The Age Of Tourlou'' και για την live απόδοσή του σχημάτισε τους The Dream Warriors με μέλη ορίσμενους από τους καλύτερους μουσικούς της εγχώριας εναλλακτικής σκηνής. Την Κυριακή 15 Οκτωβρίου θα βρεθούν στην Πάτρα για μία μοναδική συναυλία στην σκηνή της ''Γιάφκα''. Με αφορμή αυτή την συναυλία μιλήσαμε με τον Γιώργο Δημάκη και επιτέλους έχουμε εδώ στο presspop.gr μία συνέντευξη, που αρκετές φορές στο παρελθόν φτάσαμε κοντά στο να την κάνουμε, αλλά πάντα κάτι γίνονταν και μεταφερόταν για το μέλλον.

Πλέον τον Prins Obi τον συνοδεύουν επί σκηνής η all star μπάντα των Dream Warriors. Πως προέκυψε αυτή η μετάβαση από ένα προσωποκεντρικό και λιτό project σε μία full band εμπειρία;

Μετά την κυκλοφορία του "The Age of Tourlou", ήθελα να στήσω εκ νέου μια full band για να παίξει λάιβ το εν λόγω υλικό. Είχα τύχη και την χαρά να πέσω στους: Σέργιος Βούδρης, Παντελής Καρασεβδάς, Κωνσταντίνος Αλιφέρης και στον Κωστάκη Red Hood, οι οποίοι εκτός του ότι κάνανε εκπληκτική δουλειά στο άλμπουμ (οι 3 πρώτοι), με στηρίξανε και με τιμήσανε με τη συμμετοχή τους στη ζωντανή παρουσίασή τού, παρόλο που έχει 3-4 projects ο καθένας. Και αρχίσαμε να περνάμε τόσο καλά στις πρόβες που και τα κομμάτια άλλαξαν (πιο σωστα, προσαρμόστηκαν στις επιταγές της χημείας της μπάντας) και προέκυψε, σχεδόν αβίαστα, καινούριο υλικό.

Πέρα από τα δικά σου project σε συναντάμε και σε δουλειές άλλων, είτε ως μουσικό είτε ως παραγωγό. Πως τα προλαβαίνεις όλα αυτά, κάνοντας παράλληλα και την ‘’πρωινή’’σου εργασία;

Ρώτα τον ψυχολόγο μου (χαχα). Σοβαρά τώρα, κάποιες φορές όλο αυτό είναι δύσκολο και έχει το τίμημά του, αλλά επειδή είμαι ευκολομπούχτιστος άνθρωπος, μου αρέσει η καθημερινότητά μου να έχει εναλλαγές και η δραστηριότητα μου πολλές πτυχές. Κατά αυτόν τον τρόπο διατηρούμαι σε εγρήγορση και δεν χάνω το ενδιαφέρον μου.

Τι μουσική ακούς αυτόν τον καιρό;

Το 'Killer' του Alice Cooper, το ομώνυμο σόλο άλμπουμ του Dino Valente, το 'Ram' του Paul McCartney, το 'Rites of Spring' του Stravinsky και το 'The Man Who Sold the World' του Bowie.

Βλέποντας το live σας στο Saristra, διαπίστωσα ότι τα κομμάτια τα παίζατε αρκετά διαφοροποιημένα από τον δίσκο. Γιατί το επιλέξατε αυτό;

Αποφασίσαμε από κοινού με τα παιδιά να μην περιοριστούμε σε μια ικανοποιητική αναπαραγωγή του άλμπουμ, αλλά να αφήσουμε να μας πάνε τα κομμάτια όπου θέλουν αυτά.  Άλλωστε, όταν έχεις τόσο χαρισματικούς μουσικούς πλάι σου, πρέπει να είσαι ανοικτός στις νέες προοπτικές που συνεχώς προκύπτουν.

Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται όλο και περισσότερα συγκροτήματα με ενδιαφέροντα κομμάτια. Που θεωρείς ότι οφείλεται αυτό;

 Αλήθεια έ; Στείλε μου τίποτα γιατί όσο περνάει ο καιρός μου αρέσουν όλο και λιγότερα πράγματα.

Τι πιστεύεις ότι λείπει από την εγχώρια εναλλακτική σκηνή που την εμποδίζει από το να απευθυνθεί σε μεγαλύτερο κομμάτι του κοινού;

 Η σύμπνοια, το εμπνευσμένο songwritting και οι καλές φωνές

Τον τελευταίο χρόνο έχει προκύψει ένα ζήτημα μεταξύ της ΑΕΠΙ και ορισμένων καλλιτεχνών. Ποια είναι η δική σου θέση;

 Δώστε μας τα λεφτά που δικαιούμαστε, αλλιώς θα μιλάτε με τους δικηγόρους μας από εδώ και περα.

 

Τι πιστεύεις ότι συνέβη και οι Baby Guru δεν κατάφεραν να κάνουν το άνοιγμα στο εξωτερικό που πραγματικά άξιζαν; Το υλικό τους ήταν σταθερά ανώτερο από πολλά συγκροτήματα του εξωτερικού που έχουμε ακούσει τα τελευταία χρόνια.

 Σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια…  Δεν έχω ιδέα, αν και να σου πω την αλήθεια οι έννοιες 'άνοιγμα στο εξωτερικό', 'επιτυχία' και 'καταξίωση' είναι εντελώς σχετικές και το κυνήγι για την πραγμάτωσή τους δεν έχει τέλος και ποτέ δεν εισαι πραγματικά ευχαριστημένος γιατι πάντα θα σε συγκρίνεις με κάτι άλλο που βρίσκεται ψηλότερα. Οπότε δεν πάει να γαμηθεί, κάναμε το κέφι μας, δεν συμβιβαστήκαμε ποτέ, λάβαμε προσκλήσεις και συμμετείχαμε σε σημαντικά festivals, πήραμε πολύ καλά reviews και οι δίσκοι μας κινήθηκαν αξιοπρεπώς, οπότε αν το καλοσκεφτείς, δεν τα πήγαμε καθόλου άσχημα.

Πέρα από τα επερχόμενα live ως Prins Obi, έχεις κάτι άλλο στα σκαριά;

 Ένα (heavy) rock project που βάλαμε μπρος με ένα παιδικό μου φίλο και σιγά σιγά, το Prins Obi 3.

Πόσο σημαντικό θεωρείς μέσα σε μία μπάντα οι μουσικοί πέρα από συνεργάτες να είναι και φίλοι;

 Κοίτα, παλιά το θεωρούσα απαραίτητη προϋπόθεση, αλλά μεγαλώνοντας κατάλαβα ότι αυτά που τελικά έχουν σημασία είναι ο αλληλοσεβασμός, η κοινή παιδεία και η αισθητική.

Η πολιτική ενδιαφέρει τον Prins Obi; Θα συμμετείχες σε κάποια συναυλία που προέβαλε κάποιο πολιτικό αίτημα ή θα ήταν αλληλέγγυα σε κάποιο άτομο ή κοινωνική ομάδα;

 Γιατί όχι; Άλλωστε κάθε αισθητική πρόταση που έχει έναν αντίκτυπο στο πολιτισμικό γίγνεσθαι, μπορεί να θεωρηθεί και πολιτική πράξη.

Μία καινούργια μπάντα θα την συμβούλευες να ψάξει για δισκογραφική στέγη ή να προτιμήσει τις DIY κυκλοφορίες;

 Εξαρτάται από τις επιδιώξεις/προτεραιότητες των μελών της. Μόνο αυτοί ξέρουν.

Τι έχεις να πεις σε αυτούς που θα έρθουν στο live σου στη Γιάφκα στις 15 Οκτωβρίου;

Έχω καιρό να έρθω Πάτρα με full band και ίσως αυτό να είναι το τελευταίο μας live για αρκετό καιρό, οπότε θα τα δώσουμε όλα.

Φωτογραφίες: Ευτυχία Βλάχου

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon