58ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Οι ελληνικές παραγωγές που περιμένουμε φέτος

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ξεκινά την Πέμπτη και για ένα δεκαήμερο θα έχει την προσοχή όλων των σινεφίλ, είτε βρεθούν είτε όχι στη μεγάλη γιορτή του σινεμά.

Τώρα που ανακοινώθηκε το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης και αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε για όσα θα δούμε στις καθημερινές διαδρομές μας ανάμεσα στις αποθήκες του λιμανιού και στο θρυλικό «Ολύμπιον», ξεκινήσαμε να τσεκάρουμε πρώτα πρώτα τις ελληνικές ταινίες της διοργάνωσης.

Κι εκεί, ανάμεσα στις είκοσι ταινίες που θα παιχθούν σε πρώτη προβολή και τις άλλες οκτώ συνολικά προβολές, σημειώσαμε τέσσερις παραγωγές που δεν θέλουμε να χάσουμε με τίποτα, κυρίως λόγω των ανθρώπων που βρέθηκαν πίσω από την κάμερα.

Πρώτη πρώτη επιλογή, χωρίς κανέναν δισταγμό η επανεμφάνιση του Σταύρου Τσιώλη. Μια μορφή του ελληνικού σινεμά που κλείνει τους λογαριασμού του με την ταινία «Γυναίκες που περάσατε από δω»: Δύο άντρες φυλάνε τσίλιες σε ένα σπίτι όπου παράνομα χτίζεται ένα δωμάτιο. Θα συναντήσουν πολλούς περαστικούς που προσποιούνται τους αθώους διαβάτες, θέλοντας να πετύχουν τη σύλληψή τους. Κι όμως υπάρχει κάτι που τους ενώνει όλους: η ανάγκη για ανθρώπινη επαφή. Στην ταινία θα δούμε τους Κ. Τζούμα, Ε. Λίτση, Τ. Χρυσικάκο και πολλούς ακόμα.

Από κει και πέρα, από το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε περιμένουμε:

Την «Πολυξένη» της Δώρας Μασκλαβάνου: Το 1955 ένα ζευγάρι επιφανών Κωνσταντινουπολιτών υιοθετούν την ορφανή 12χρονη Πολυξένη. Το κορίτσι, το οποίο αποχωρίζεται τον μικρότερο αδερφό της, θα μεγαλώσει με λαμπρές υποσχέσεις, αλλά θα δώσει και μάχες για να υπερασπιστεί όσα της ανήκουν. Με τους Κάτια Γκουλιώνη, Ozgur Emre Yildirim, Λυδία Φωτοπούλου, Ακύλλα Καραζήση.

Το «USSAK» του Κυριάκου Κατζουράκη: Σε μια χώρα κάπου στο κοντινό μέλλον μια κοινότητα περιθωριακών, βουτηγμένη στην παρακμή και την παράνοια, προσπαθεί να σταθεί στα πόδια της, κόντρα σε ένα απολυταρχικό καθεστώς. Με τους Κ. Γέρου, Γ. Τσορτέκη, Θ. Τζήμου, Δ. Πουλικάκο.

Κι ενώ οι προηγούμενες τρεις ταινίες ανήκουν σε αυτές που θα κάνουν πρεμιέρα στο Φεστιβάλ, θα φροντίσουμε να δούμε και το «Dolphin Man» του Λευτέρη Χαρίτου. Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει τη συναρπαστική ζωή του θρυλικού δύτη Ζακ Μαγιόλ, από τον οποίο εμπνεύστηκε ο Λικ Μπεσόν το φιλμ «Απέραντο γαλάζιο». Την αφήγηση κάνει ο γαλλοαμερικανός ηθοποιός Ζαν Μαρκ Μπαρ, που γνωρίσαμε από την ίδια ταινία.

Από κει και πέρα θα προσπαθήσουμε να βάλουμε στο πρόγραμμα μερικές ακόμα. Το «Love Me Not» του Αλέξανδρου Αβρανά με την Ελένη Ρουσσινού και τον Χρήστο Λούλη στο ρόλο ενός ευκατάστατου ζευγαριού που προσλαμβάνει μια νεαρή μετανάστρια ως παρένθετη μητέρα, κάποιες από τις μικρού μήκους ταινίες που προβλήθηκαν στο Φεστιβάλ της Δράμας, τις σπάνιες παλιότερες ταινίες «Ανοιχτή επιστολή» του Γιώργου Σταμπουλόπουλου (1968) και «Προμηθέας σε δεύτερο πρόσωπο» του Κώστα Φέρρη (1975), ίσως και τους «Ιερόσυλους» της Μάρσας Μακρή κυρίως για την παρουσία του Blaine L. Reininger.

Για το Φεστιβάλ, όμως, θα επανέλθουμε…

Ανδρέας Τσιλίρας

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon