Mary's Flower Superhead: ''Όταν το rock 'n' roll γίνεται επάγγελμα τότε σταματάει να είναι rock 'n' roll''

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Ένα από τα πλέον συνεπή συγκροτήματα των τελευταίων χρόνων είναι οι Θεσσαλονικείς Mary's Flower Superhead. Με δεκαπενταετή, πλέον παρουσία στο χώρο, μόλις κυκλοφόρησαν την καινούργια τους δισκοφραφική δουλειά με τίτλο ''Wealth'' από την Inner Ear. Η κυκλοφορία αυτή, στάθηκε ως αφορμή για να μιλήσουμε μαζί τους, τόσο για τον καινούργιο δίσκο όσο και για τα επερχόμενα σχέδιά τους.

Πείτε μας λίγα λόγια για την καινούργια σας δισκογραφική δουλειά με τίτλο ‘’Wealth’’;

Είναι ένας δίσκος που ετοιμάστηκε αργά και μερακλήδικα. Δοκιμάσαμε και γράψαμε αρκετό υλικό. Αρκετό και διαφορετικό, ετερόκλητο. Καταλήξαμε ότι δεν θα μας εξέφραζε κάτι το οποίο είναι μακριά από εμάς. Αποφασίσαμε να προσεγγίσουμε απλές δομές και ωραίες μελωδίες φλερτάροντας με την ένταση και το δυναμισμό σε σημεία. Αυτό είναι το ''Wealth''.

Ποια είναι η σημαντικότερη αλλαγή στην εγχώρια σκηνή σήμερα σε σχέση με την εποχή που ξεκινήσατε ως συγκρότημα;

Σήμερα οι μπάντες ξέρουν ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσουν, από το πρώτο μέχρι το τελευταίο. Υπάρχει πολύ περισσότερος «επαγγελματισμός» και μεθοδικότητα σε σχέση με όταν ξεκινήσαμε. Το μόνο που ξέραμε εμείς στα πρώτα μας χρόνια σαν MFS ήταν να κάνουμε πρόβες, να γράφουμε κομμάτια, να προσπαθούμε μετα βίας να κλείσουμε κάποιο live και να κάνουμε όνειρα.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για την προώθηση του δίσκου;

Κάποιες συναυλίες μετά τα μέσα Απρίλη στην Ελλάδα και μετά το καλοκαίρι στο εξωτερικό.

Ποια είναι τα κυριότερα πράγματα που σας εμπνέουν για να γράψετε τους στίχους σας;

Πράγματα της καθημερινότητας και προσωπικών προβληματισμών κατά κύριο λόγο. Συγκεκριμένα στο Wealth υπάρχει και αναφορά σε κοινωνικά προβλήματα καθώς δεν θα μπορούσαμε να μείνουμε ανεπηρέαστοι από πολλά πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας , κοντά μας αλλά και πιο μακριά. 

Πόσο δύσκολο είναι για εσάς να παρουσιάσετε την δουλειά σας σε επαρχιακές πόλεις;

Λόγω του ότι είναι ένας ήχος ο οποίος δεν ακούγεται με το που ανοίξεις το ραδιόφωνο, και ιδιαίτερα στην επαρχία, μας κάνει μετά από τόσα χρόνια να προσπαθούμε ακόμα να συστήσουμε τη μουσική μας σε περισσότερο κόσμο. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι στην επαρχία δεν υπάρχουν και τόσα μαγαζιά που φιλοξενούν αυτή τη μουσική τότε το έργο γίνεται ακόμα δυσκολότερο. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις όμως που τα live στην επαρχεία παίρνουν φωτιά στο δεύτερο -τρίτο κομμάτι και τα απολαμβάνουμε πολύ περισσότερο.

Έχετε μετανιώσει για κάποια επιλογή που έχετε κάνει ως συγκρότημα;

Υπάρχουν δύο τρία πράγματα που θα μπορούσαμε να μην είχαμε κάνει ..αλλά γίνανε. Δεν υπάρχει λόγος τώρα να τα σκεφτόμαστε.

Πως βλέπετε το μέλλον της κιθαριστικής μουσικής, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό;

Αυτή είναι λίγο δύσκολη ερώτηση. Κατά τη γνώμη μου οι κιθάρες δεν θα πεθάνουν ποτέ. Τα τελευταία δύο -τρία χρόνια η κιθαριστική μουσική μετά από διάφορους κύκλους και revivals δεν είναι πλέον στο προσκήνιο χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν βγαίνουν καλοί δίσκοι…και από καινούριες μπάντες γιατί πολλές παλιές βγάζουν πάλι με το κιλό. Είναι θέμα χρόνου να επανέλθει πάλι στο προσκήνιο νομίζω. Στην Ελλάδα βέβαια δεν νομίζω ότι χάθηκε ποτέ αν κοιτάξουμε την εναλλακτική σκηνή.

Οι Mary’s Flower Superhead προτιμούν τις live εμφανίσεις ή τις ηχογραφήσεις;

Και τα δύο. Το κάθε τι έχει τον καιρό του. Τα προηγούμενα χρόνια που δεν είχαμε κάτι καινούριο να παρουσιάσουμε δεν θέλαμε να πολυπαίζουμε. Δεν νομίζω ότι υπήρχε και λόγος να το κάνουμε. Τώρα απλά ανυπομονούμε για κάθε live που θα προκύψει.

Ποια είναι η γνώμη σας για το δωρεάν downloading που κυριαρχεί τα τελευταία χρόνια;

Είναι μεν μια μορφή ελευθερίας για τον ακροατή αλλά αυτή η ακατάσχετη πρόσβαση σε τόσο τεράστιο όγκο μουσικής και πληροφορίας γενικότερα κάνει τη μουσική να χάνει τη σημασία και τη προσοχή που πραγματικά της αναλογεί και της αξίζει και να μην εκτιμάται όσο πρέπει.

Πόσο επηρεάζεται η δημιουργικότητα ενός συγκροτήματος από το γεγονός ότι τα μέλη του έχουν μία εργασία για τις ανάγκες βιοπορισμού τους;

Άλλες φορές επηρεάζεται αρνητικά λόγω της κούρασης και της έλλειψης χρόνου και ηρεμίας και άλλες φορές θετικά γιατί αποτελεί σημαντικό αντίβαρο στη καθημερινότητα του καθενός. Σίγουρα θα θέλαμε περισσότερο χρόνο να κάνουμε μουσική αλλά δυστυχώς η πραγματικότητα δεν μας το επιτρέπει. Κάποιοι παλιοί πάντως έλεγαν ότι όταν το rock 'n' roll γίνεται επάγγελμα τότε σταματάει να είναι rock 'n' roll...μπορεί να ναι κι έτσι.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon