Deaf Radio: "…and we just pressed the alarm button"

Εικόνα Mimis Plessas

Οι Deaf Radio έρχονται για πρώτη φορά στην Πάτρα την Πέμπτη 29 Μαρτίου, στα πλαίσια του ελληνικού τουρ φέτος την άνοιξη, με το ντεμπούτο άλμπουμ "Alarm" στις αποσκευές τους και μπόλικες κιθάρες...

Λίγες μέρες πριν την στάση στα μέρη μας, είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα, για την ηχητική τους ταυτότητα, το concept του "Alarm", τις επιρροές τους, την δυστοπική ατμόσφαιρα, την εγχώρια σκηνή και πολλά ακόμα.
Μίμης Πλέσσας

Ένα χρόνο πριν κυκλοφόρησε το πρώτο σας άλμπουμ με τίτλο «Alarm». Γενικότερα πήρε πολύ καλές κριτικές, εξαντλήθηκαν οι κόπιες του βινυλίου και μοιραστήκατε την σκηνή με μπάντες όπως οι Killers και οι Kills. Πως νιώθετε κάνοντας ένα μινι-απολογισμό αυτής της πορείας και σε τι φάση βρίσκεστε τώρα;

Αναμφίβολα μαγική χρονιά. Έχουμε ξαναπεί ότι η αναγνώριση του Alarm μας έκανε να αισθανθουμε δικαιωμένοι, ενώ τροφοδότησε ακόμα περισσότερο κίνητρο και έμπνευση. Μπορεί να φαίνεται ότι όλο αυτό συνέβη πολύ σύντομα, όμως η αλήθεια είναι ότι είχαμε δουλέψει πολύ για αυτό το δίσκο σε όλους τους τομείς: από το songwriting μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια του artwork. Ταυτόχρονα, νιώθουμε και τρομερά τυχεροί για όσα έχουμε ζήσει και τους ανθρώπους που γνωρίσαμε στην πορεία.

Τώρα βρισκόμαστε σε μία φάση πού όλο αυτό έχει κάπως «χωνευτεί» μέσα μας. Παρ’ όλα αυτά υπάρχει πάντα πολύς κόσμος στον οποίο δεν έχουμε καν συστηθεί, πόλεις που δεν έχουμε επισκεφτεί ποτέ, όπως η Πάτρα. Έτσι, ετοιμαζόμαστε για ένα ελληνικό τουρ τώρα και αν όλα πάνε καλά, ένα μεγάλο ευρωπαϊκό τον επόμενο χειμώνα, όπου και θα κλείσει και επίσημα ο κύκλος του ντεμπούτου μας. Ταυτόχρονα δουλεύουμε σε νέο υλικό, κομμάτια του οποίου περιλαμβάνουμε στο live set μας.

Το όνομα πως προέκυψε; Προσωπικά εξ’ αρχής μου κινήσατε το ενδιαφέρον από την αντίθεση των δυο λέξεων.

Ήταν μία περίοδος που αναζητούσαμε ένα όνομα που να αντικατοπτρίζει μία ηχητική ταυτότητα που είχε ήδη σχηματιστεί. Eίχαμε διάφορες ιδέες αλλά όλοι συμφωνήσαμε το Deaf Radio ταιριάζει καλύτερα.

Αυτό βρήκαμε ένα δυστοπικό νόημα στην εν λόγω αντίθεση  και απλά μας κέρδισε. Αντιλαμβανόμαστε την όλη κατάσταση που περιγράφει το όνομα σαν ένα κενό πραγματικής επικοινωνίας, κάτι που στην εποχή μας περιέργως συναντάμε όλο και πιο συχνά.

Πάνω σε αυτό το περίγραμμα, μάλιστα, βασίζεται και η ιστορία πίσω από το κομμάτι μας Flowerhead.

Πριν απο λίγες μέρες κυκλοφορήσατε ένα live video από την εμφάνιση σας στο An Club τον Δεκέμβρη. Ποιος θα θέλατε να σκηνοθετήσει το επόμενο βίντεο σας, O δυστοπικός Denis Villeneuve του καινούριου Blade Runner ή o δυστοπικός George Miller του Mad Max;

Συνεχίζοντας από την προηγούμενη ερώτηση, το νόημα που εμείς δίνουμε στο Deaf Radio πράγματι ταιριάζει τρομερά νοηματικά με το ξενοδοχείο στο οποίο βρίσκεται να ζει ο Deckart στο Blade Runner 2049. Ταυτόχρονα, τα εκτυφλωτικά, καυτά χρώματα και αυτές οι εικόνες του εγκαταλειμμένου κομματιού μιας άλλης εποχής δένουν αισθητικά και στις σκηνές της ιστορίας του Backseats. Όπότε αν o Villeneuve διαβάζει: Θα χαρούμε να συνεργαστούμε, Denis :)

Πως ήταν η διαδρομή από την σύσταση της μπάντας και τα πρώτα demo, μέχρι την ολοκλήρωση ενός άλμπουμ. Σε τι βαθμό επηρεαστήκατε από το υπάρχον οικονομικό περιβάλλον και τις όποιες δυσκολίες;

Ατελείωτη αλλά αξίζει όσο και το αποτέλεσμα. Το πιο σημαντικό στοιχείο για ένα άλμπουμ είναι οι εκατοντάδες ώρες που περνάνε τα μέλη της μπάντας μαζί μέσα και έξω από το στούντιο.

Τώρα για το οικονομικό περιβάλλον, το album γράφεται σε μία στιγμή που όλα όσα βλέπεις τριγύρω σου μοιάζουν τρομερά εύθραυστα, ενώ κουβαλάει προσωπικές εμπειρίες από τις αναταραχές προηγούμενων ετών. Για παράδειγμα, η φράση “…and we just pressed the alarm button” υπήρχε ήδη από το ’10 μετά από μία δύσκολη προσωπική στιγμή, όπου πρακτικά όσα ήξερες κατέρρεαν.

Πως θα περιγράφατε τον ήχο σας χωρίς να σκέφτεστε συγκεκριμένους όρους; Τι συναισθήματα προκαλεί σε εσάς και τι πιστεύετε ότι προκαλεί σε όσους σας ακούνε;

Η μουσική μας είναι κατά βάση κιθαριστική με κύριο οδηγό τη φωνή. Βασιζόμαστε πολύ στις φωνητικές μελωδίες και θεωρούμε πως αυτό είναι το βασικό στοιχείο που μας διαφοροποιεί. Είναι πληθωρική και συνήθως χαρακτηρίζεται από κλιμακώσεις.

Αρχικά μπορεί να κυριαρχεί ο θυμός, η αγωνία τα οποία να εξελίσσονται μουσικά και στιχουργικά σε κάποιου τύπου εξιλέωση όπως τα outros των Backseats και Vultures & Killers. Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η εξιλέωση συμβαίνει πρώτα μέσα μας ειλικρινά κάθε φορά που παίζουμε τα κομμάτια αυτά.

Συγκεκριμένα σε μια συνεντευξή σας θυμάμαι να χαρακτηρίζετε την μουσική σας με τις λέξεις garage, pop μελωδίες και σκοτεινούς στίχους. Είναι τελικά το crossover διαφορετικών μουσικών ειδών ή συνθετικών στοιχείων, το μέλλον της μουσικής;

Βασικά αυτή η ανάμιξη του διαφορετικού πάει μπροστά τους ανθρώπους εν γένει. Το ίδιο και στη μουσική, η μίξη διαφορετικών στοιχείων δημιουργεί το αυριανό ξεχωριστό ύφος. Πολύ πρόσφατο και χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι King Gizzard & The Lizzard Wizard.

Σε ότι μας αφορά, υπάρχουν πολλές επηρροές – άλλες εμφανείς και άλλες λιγότερο. Η μουσική μας εμπεριέχει από post punk μουντίλα ως pop φωνητικές μελωδίες, και από βαριές desert κιθάρες και αισθησιακά σόλο μέχρι κραυγές.

Ποια άλμπουμ της μουσικής ιστορίας θα θέλατε να έχετε γράψει, ανεξαρτήτως χρονιάς, μουσικού είδους ή χώρας;

Αλήθεια νομίζω ότι θα θέλαμε να έχουμε γράψει ΚΑΘΕ δίσκο που έχει βγει.

Φθινόπωρο 2017 ευρωπαϊκό τουρ, άνοιξη 2018 ελληνικό τουρ. Πόσο δύσκολο είναι να στηθούν τέτοιες περιοδείες; Πόσο απλό είναι τελικά για μια μπάντα να μπεί σε ένα βαν και να αρχίσει να γυρνάει;

Ένα τουρ είναι ένα πολύ σοβαρο project και γενικώς ένα ολόκληρο κεφάλαιο για μια πάντα. Είναι απίστευτο πόσα πράγματα πρέπει να ρυθμιστούν και πόσο εύκολα μπορούν όλα να ανατραπούν. Ευτυχώς έχουμε την τύχη να συνεργαζόμαστε με έμπειρους επαγγελματίες και τρομερούς ανθρώπους, κάτι που τα κάνει όλα πιο εφικτά.

Και πάμε στο ελληνικό τουρ, που στις 29 Μαρτίου κάνει στάση και στην Πάτρα. Αν δεν κάνω λάθος είναι η πρώτη φορά στα μέρη μας. Τι να περιμένουμε από αυτό το live, πόσο δυνατά θα μας χτυπήσουν τα κιθαριστικά riffs σας;

Είναι όντως η πρώτη μας φορά στην Πάτρα και είμαστε ενθουσιασμένοι που επιτέλους ερχόμαστε γιατί είχε συζητηθεί αρκετές φορές στο παρελθόν. Ωστόσο τώρα ήταν η καλύτερη στιγμή και θεωρούμε πως θα πάει πολύ καλά. Θα παιχτεί ολόκληρο το Alarm σε ένα πιο live version και μερικά καινούργια κομμάτια - δεν θα πούμε περισσότερα.

Παρόλες τις δυσκολίες που αναφέραμε και πιο πριν, νιώθετε ότι τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια δημιουργική έκρηξη στον τομέα της εγχώριας σκηνής;

Η αλήθεια είναι ότι το επίπεδο της μουσικής που βγαίνει στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι πολύ υψηλό και δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τον διεθνή χώρο. Αυτό έχει αρχίσει και υποστηρίζεται από χώρους, φεστιβάλ και εταιρείες παραγωγής, οπότε ναι μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι υπάρχει μια ανοδική πορεία. Δες για παράδειγμα το περσινό Rockwave που είχε μέρα με headliners τους 1000mods οι οποίοι παρεμπιπτόντως τις προάλλες έκαναν sold out στο Piraeus Academy, έναν χώρο που οι Black Angels δεν κατάφεραν να γεμίσουν. Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο είναι η διάθεση αλληλοϋποστήριξης μεταξύ μπαντών που κάνει τα πράγματα πιο εύκολα για όλους. Ο ένας δανείζει στον άλλον από εξοπλισμό μέχρι και βαν για να τουράρει. Και το πιο ενθαρρυντικό στοιχείο είναι η ειλικρίνεια με την οποία συμπεριφέρονται αυτές οι μπάντες όπως οι Planet και οι Mods.

Βοήθησε σε αυτό και η κατάρευσση της κλασσικής μουσικής βιομηχανίας και η ίδια η οικονομική κρίση; Πλέον η μεγάλη προσβασιμότητα που παρέχει το internet και πλατφόρμες όπως το bandcamp, βοηθά και μικρότερες μπάντες μπάντες να επικοινωνήσουν τη μουσική τους; Να παίξουν ίσως με ίδιους όρους με πιο γνωστά σχήματα και να φτάσουν σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου;

Κατ’αρχήν ναι, σαφώς βοήθησε. Όμως, εξαρτάται πως ερμηνεύει κανεις την ευκολία που του δίνουν τα νέα μέσα. Δηλαδή μπορεις πλέον σε δύο λεπτά να ανεβάσεις μία ηχογράφηση από το κινητό σου προσφέροντάς την δυνητικά σε όλο τον κόσμο. Όμως όλα τα θέματα από την ποιότητα του ήχου ως πλέον τα ζητήματα εικόνας, γραφιστικής, φωτογραφίας κλπ παραμένουν. Οπότε υπ’αυτή την έννοια άνοιξε κιόλας η βεντάλια.

Δεν θα σας ρωτήσω ποιες άλλες μπάντες σας αρέσουν από την εγχώρια σκηνή, αλλά έαν πιστεύετε ότι πλέον αναπτύσεται περισσότερο με όρους κοινότητας από ότι στο παρελθόν. Ζούμε μια κολεκτιβοποίηση του εγχώριου underground και πόσο βοηθάει αυτό;

Είμαστε ενεργά μέλη της σκηνής βασικά μετά το 2010 οπότε ίσως να ήταν και άδικο να κάνουμε συγκρίσεις ή να λέμε όσα μας έχουν πει αλλοι. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι σήμερα υπάρχει ένα απίστευτο επίπεδο καλλιτεχνών, που επιτέλους αρχίζει να αναγνωρίζεται και στο εξωτερικό και να οργανώνεται. Φεστιβαλ και χώροι που λειτουργουν με σοβαρότατους όρους ξεπετάγονται, το κοινό ενδιαφέρεται και στηρίζει έμπρακτα, οπότε υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις όλο αυτό το πράγμα να ανθίσει.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας για συναυλίες και ηχογραφήσεις και ποιες οι προσδοκίες σας;

Τα έχουμε ήδη λίγο πολύ μαρτυρήσει. Πρώτο στη σειρά είναι το ελληνικό μας τουρ σε Γιάννενα (28/3), Πατρα (29/3), Θεσσαλονίκη (30/3) και Λάρισσα (31/3). Έπειτα το Μάιο θα έχουμε την τιμή να ανοίξουμε τη συναυλία των Planet of Zeus στο Gagarin (11/5), η οποία μάλιστα και θα ηχογραφηθεί ως το πρώτο τους live album. To καλοκαίρι θα βρεθούμε σε ορισμένα φεστιβάλ (ήδη έχουν ανακοινωθεί τα Under The Sun, Street Mode). Μετά στη λίστα υπάρχει ευρωπαϊκο τουρ και δεύτερος δίσκος, αλλά μεχρι τότε έχουμε καιρό!

Deaf Radio
Facebook
Bandcamp
Soundcloud
Instagram

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon