Chickn - Wowsers!

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι Chickn επιστρέφουν δισκογραφικά με τον δεύτερο δίσκο τους που τιτλοφορείται ''Wowsers!''. Είχε προηγηθεί το ομώνυμο ντεμπούτο τους, προ διετίας, που γνώρισε μεγάλη αποδοχή και τοποθέτησε το συγκρότημα ως ένα από τα πιο ισχυρά χαρτιά της εγχώριας σκηνής. Εδώ οφείλω να ομολογήσω ότι δεν άνηκα στη συντριπτική μερίδα του κοινού που έδειχναν υπερβολικά ενθουσιασμένοι με τον πρώτο δίσκο των Chickn. Ενώ αναγνώριζα ότι είναι ένας καλός δίσκος, δεν μπόρεσα να μπω βαθιά στον κόσμο του. Ίσως με απέτρεπαν τα ατελείωτα ψυχεδελικά τζαμαρίσματά του, που θεώρησα ότι ήταν περισσότερο ασκήσεις δεξιοτεχνίας παρά μέρη ενός τραγουδιού. Ίσως η υπερβολική τους προσήλωση στον ήχο των Doors να λειτούργησε για μένα ανασταλτικά. Πάντα μου άφηνε την αίσθηση ότι κάτι λείπει ή μάλλον κάτι περισσεύει και ότι δεν μπορούσα να κατανοήσω πλήρως το νόημα του δίσκου. Βέβαια την ίδια περίοδο τους είδα live και η εμπειρία ήταν καθηλωτική. Ένα συγκρότημα με τρομερή ενέργεια, σπουδαία σκηνική παρουσία και που κατάφερνε να μετατρέψει μία ζωντανή εμφάνιση σε μυσταγωγία. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί έφευγαν στο τέλος του live εκστασιασμένοι από αυτό που είχε προηγηθεί. Σίγουρα οι ζωντανές εμφανίσεις των Chickn έπαιξαν σημαντικό ρόλο και στην εμπορική επιτυχία του πρώτου τους δίσκου.

Και ερχόμαστε στο σήμερα και στη κυκλοφορία του δεύτερου δίσκου τους. Οι ενστάσεις που είχα για το ντεμπούτο σε καμία περίπτωση δεν ισχύουν για το ''Wowsers!''. Εδώ έχουμε ένα δίσκο που τα πάντα είναι στοχευμένα και αρμονικά υλοποιημένα. Το συγκρότημα ακούγεται μεστό, χωρίς να πλατιάζει πουθενά και τα πάντα είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να αναδεικνύονται τα τραγούδια του συγκροτήματος. Η συνθετική πρόοδος της μπάντας είναι κάτι παραπάνω από εμφανής στο ''Wowsers!''. Εξάλλου αυτό είναι και το πλέον σημαντικό, γιατί τίποτα δεν έχει μεγαλύτερη αξία από τα ίδια τα τραγούδια. Η παικτική τους ικανότητα ήταν αδιαμφισβήτητη ήδη από το ντεμπούτο, κάτι που τους επιτρέπει να επιδίδονται στους αγαπημένους τους οργανικούς αυτοσχεδιασμούς. Μόνο που εδώ αυτοί οι αυτοσχεδιασμοί είναι αρμονικά δεμένοι ως μέρος ενός ευρύτερου συνόλου. Στο ''Wowsers!'' οι Chickn έχουν διευρύνει και τις ηχητικές τους επιρροές, κάτι που κάνει πιο πλουραλιστικό το τελικό αποτέλεσμα και άρα πιο ενδιαφέρον. Η αγάπη τους για το ψυχεδελικό rock των '60ς παραμένει, αλλά πλέον μπολιάζεται με την πρωτογονισμό των Stooges, την glam λογική των πρώιμων Roxy Music και το punk των MC5. Ενδεικτικό είναι το ''Is This Cher'', όπου οι ψυχεδελικοί ήχοι συναντούν την ωμή ενέργεια του rock και το ''I Cry Diamonds'', όπου ζεπελινισμοί μπλέκουν με τους Who των '70ς. Με το ''China Must Win'' περιστρέφονται σε πολύχρωμα καλειδοσκόπια δημιουργώντας ένα μικρό έπος και στο ''Too Many Parbles'' ο πρωταγωνιστικός ρόλος των πνευστών δίνει ένα πιο παιχνιδιάρικο χαρακτήρα. Το ''Egg Of Love'' είναι η δική τους ψυχεδελική folk πρόταση, δείχνοντας την αγάπη τους για την αμερικάνικη μουσική. Το πρώτο κομμάτι που ακούσαμε από τον δίσκο ήταν το καταιγιστικό ''The Elavational Love Of Frank Zappa''. Ένα κομμάτι που σκάει σαν ατομική βόμβα και που θα έκανε τον Wayne Kramer των MC5 να χαμογελάει πονηρά στα γεράματα αν τύχει να το ακούσει κάπου. Για το τέλος έχουν κρατήσει το χαμηλότονο ''Clouds Over Athens'' που λειτουργεί σαν αντίβαρο στην καταιγίδα που έχει προηγηθεί. Το ''Wowsers!'' είναι ένα ξεκάθαρο βήμα προς τα εμπρός για τους Chickn. Δείχνει ένα συγκρότημα που έχει διαμορφώσει τον ήχο του και έχει την ικανότητα να γράφει σπουδαία τραγούδια. Αν το ντεμπούτο τους τους βοήθησε να καθιερωθούν, τότε το ''Wowsers!'' είναι ο δίσκος που θα τους βοηθήσει να θριαμβεύσουν.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon