Parquet Courts - Wide Awake!

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι Parquet Courts έχουν καταφέρει με τις μέχρι τώρα δουλειές τους να θεωρούνται από τα πιο ενδιαφέροντα συγκροτήματα της σύγχρονης κιθαριστικής μουσικής. Επομένως κάθε καινούργια τους κυκλοφορία προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών μουσικόφιλων και δημιουργεί προσδοκίες. Προσδοκίες που σε απόλυτο βαθμό καλύπτει το φετινό ''Wide Awake!''. Ηχητικά συνδυάζουν το groovy rock 'n' roll των Modern Lovers, την εγκεφαλικότητα των Velvet Underground και το punk rock των Clash. Ο ήχος τους είναι πολυσυλλεκτικός αλλά δεν μοιάζει με κολάζ διαφορετικών πραγμάτων, γνώριμος και οικίος αλλά όχι αναπαραγωγή τετριμένων κλισέ. Η Νέα Υόρκη, ο τόπος καταγωγής τους, πάντοτε ήταν χωνευτήρι ήχων δίνοντας τα κατάλληλα ερεθίσματα για την δημιουργία μερικών από τις σπουδαιότρες μπάντες. Για την εποχή μας μία από αυτές είναι οι Parquet Courts. Ο δίσκος κυκλοφορεί από την Rough Trade, ετικέτα που έχει ταυτιστεί με ορισμένα από τα σημαντικότερα συγκροτήματα του ανεξάρτητου rock.

Ο δίσκος είναι γεμάτος από εν΄ δυνάμει singles και κομμάτια που μπορούν να παίξουν κατα κόρον τόσα στο ραδιόφωνο όσο και στα εναλλακτικά clubs. Πιασάρικες μελωδίες, κολλητικοί ρυθμοί και sing along ρεφραίν, κατάλληλα για μαζική χρήση. Με χαρακτηριστική άνεση κινούνται μεταξύ διάφορων υποειδών του rock, πιστοί όμως στη λογική της δημιουργίας τρίλεπτων εθιστικών ύμνων. Από το punk του ''Total Football'' και του ''Normalization'', όπου ακούγονται σαν οι Clash να συναντούν τους Modern Lovers, στο "Violance'' όπου ακούγονται σαν soul ιεροκήρυκες των '70ς που μόλις ανακάλυψαν το rock 'n' roll. Ψεχεδελίζουσες μπητλικές pop μελωδίες χαρακτηρίζουν το ''Mardi Gras Beats'' και το ''Death Will Change'' δείχνοντας ένα συγκρότημα που μπορεί να γράψει σπουδαία κομμάτια ακόμα και όταν ρίχνει τους τόνους. Το ομώνυμο κομμάτι είναι ότι πιο κοντινό έχουμε ακούσει σε Talking Heads τα τελευταία χρόνια, ενώ στο ''Almost Had To Start A Fight / In And Out Of Patience'' μοιάζουν με λιγότερο χαβαλεδιάρηδες Black Lips. Στο ''Freebird II'' φορούν τα μοντάδικα κοστούμια τους και στο ''NYC Observation'' φίνονται η punk εκδοχή των Violent Femmes. H μπάντα του Jonathan Richman ξαναέχει την τιμητική της στο ''Extinction'' και στο ''Back To Earth'' φλετάρουν με μπάντες σαν τους Madness και τους Specials.

Στο ''Wide Awake'' οι Parquet Courts βολτάρουν στην ιστορία του rock, κάνοντας στάσεις όπου τους γυαλίσει το μάτι. Ανεβάζουν και ρίχνουν τους τόνους κατά το δοκούν αλλά παραμένουν πάντοτε απολαυστικοί. Έχουν τα κατάλληλα pop hooks για να γράψουν χιτάκια και ο δίσκος ρουφιέται βουλιμικά από την αρχή μέχρι το τέλος. Τα fillers απουσιάζουν επιδεικτικά, δείχνοντας ότι το συγκρότημα βρίσκεται σε μεγάλη φόρμα.

 

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon