Spiritualized - And Nothing Hurt

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Μία από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες της σύγχρονης ιστορίας του rock είναι ο Jason Pierce. Αρχικά με τους Spacemen 3, που συνδύασαν την υπνωτική διάθεση του shoegaze, την ενδοσκοπική ψυχεδέλεια και την ορμή του αγνού rock 'n' roll. Το αποτέλεσμα ήταν τόσο εκρηκτικό που επηρέασε και το ίδιο το συγκρότημα, με συνέπεια τα δύο μέλη του (Jason Pierce και Pete ''Sonic Boom'' Kember) να έρθουν σε ευθεία σύγκρουση, που επέφερε και την διάλυση του συγκροτήματος. Ο καθένας τράβηξε τον δικό του δρόμο και αυτός του Jason Pierce είχε το όνομα Spiritualized. Ένα συγκρότημα που αποτύπωσε ηχητικά το χάος που βρίσκεται στο μυαλό του Pierce με ιδανικό τρόπο από τις αρχές των '90ς που μας συστήθηκαν. Σε αυτόν το δρόμο τον ακολούθησαν αρκετοί μουσικοί, που στεγάστηκαν κάτω από το όνομα Spiritualized κατά καιρούς. Το αδιαμφισβήτο magnum opus τους είναι το εμβληματικό ''Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space'', που έμελλε να αποτελεί την σταθερή αναφορά και σύγκριση σε οτιδήποτε έκαναν από εκεί και πέρα. Μπορεί ποτέ να μην κατάφεραν να κυκλοφορήσουν κάτι ισάξιο, όμως το πλησίασαν πολλές φορές. Εξάλλου ένας ιδιοφυής μουσικός σαν τον Pierce δεν γίνονταν να κυκλοφορήσει κάτι κακό, ούτε καν μέτριο. Οι δίσκοι των Spiritualized είναι πάντοτε καλοί και τέτοιος είναι και το φετινό ''And Nothing Hurt''.

Οι φήμες λένε ότι αυτός είναι ο τελευταίος δίσκος που φέρει το όνομα Spiritualized στη ράχη του, έρχεται το υλικό του να ρίξει και άλλο λάδι στη φωτιά τον φημών. Ακούγοντας τον δίσκο είναι έντονο το συναίσθημα ότι ο Pierce κάνει έναν απολογισμό της πορείας του, με το τέλος να μοιάζει πιο κοντά από ποτέ. Αν το ''Ladies And Gentlemen We Are Floating In Space'' αποτελούσε την απογείωση προς ένα υπέροχο ταξίδι, το ''And Nothing Hurt'' δείχνει να σηματοδοτεί την προσεδάφιση στον τελικό προορισμό. Απόλυτο παράδειγμα αυτού η σύγκριση των εναρκτήριων κομματιών των δύο δίσκων. Με παρεμφερή βασική μελωδία και ενορχήστρωση, το ομώνυμο κομμάτι του δίσκου του 1997 είναι το soundtrack της εκτόξευσης προς το διάστημα, ενώ το ''A Perfect Miracle'' δείχνει ότι ο Pierce έφτασε εκεί που επιθυμούσε. Ο Pierce αρέσκεται να χρησιμοποιεί έγχορδα και ορχήστρες για να ντύσει τα τραγούδια του. Αυτό δεν είναι μία ένδειξη μεγαλομανίας, που κατά καιρούς έχει πλήξει πολλούς συναδέλφους του, αλλά η ολοκληρωμένη εκδοχή των συνθέσεών. Στο ''And Nothing Hurt'' συνυπάρχουν αρμονικά  κομμάτια που παραπέμπουν στις διαφορετικές περιόδους του Pierce. Στο ''On The Sunshine'' αναπολεί τις οργιώδεις ημέρες των Spacemen 3, ενώ στο ''Let's Dance'' ανατρέχει στις πλούσιες ενορχηστρώσεις του ''Let It Come Down''. Το ''I 'm Your Man'' είναι ένα σπουδαίο rock κομμάτι που άνετα μπορεί να τοποθετηθεί δίπλα στο ''Cortez The Killer'' του Neil Young και στο ''Hurricane'' του Bob Dylan. Εξάλλου ποτέ δεν ήταν κρυφό ότι ο Pierce μπορεί να συγκριθεί μόνο με τους κορυφαίους της rock. Tο ''Damaged'' είν αι ένα ενδοσκοπικό κομμάτι, όπου ο Pierce αναζητά την εσωτερική γαλήνη, ενώ στο σχεδόν οχτάλεπτο ''The Morning After'' πνευστά μάχονται με κιθάρες για να δημιουργήσουν ακόμα ένα ψυχεδελικό space rock έπος. Για το τελος έχει κρατήσει τα αργόσυρτα ''The Prize'' και ''Sail On Through'' να δημιουργούν ένα κατανυκτικό και λυτρωτικό κλείσιμο δίσκου.

Δεν ξέρουμε αν τελικά το ''And Nothing Hurt'' αποδειχθεί το κύκνειο άσμα των Spiritualized. Αυτό που ξέρουμε είναι ότι είναι ένας ακόμα καλός δίσκος από αυτούς. Ο Jason Pierce έχει εξασφαλίσει μία θέση στο πάνθεον των μεγάλων και η μουσική του είναι πηγή έμπνευσης για πολλούς νεότερους που καταπιάνονται με το rock 'n' roll. Σίγουρα θα θέλαμε να ακούσουμε και άλλα πράγματα από τους Spiritualized στο μέλλον, αλλά αν αυτό είναι το φινάλε τους, τότε αυτό είναι αντάξιο της πορείας τους. Δηλαδή σπουδαίο.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon