The Fog Ensemble: Κανένα μουσικό είδος δεν έχει πεθάνει

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Οι The Fog Ensemble κυκλοφόρησαν το δεύτερο δίσκο τους από την Inner Ear με τίτλο ''Throbs''. Ένα μουσικό ταξίδι που συνδυάζει shoegaze ξεσπάσματα με κινηματογραφικούς ήχους και το groove του Μadchester με τον υπνωτισμό του trip hop. Με αυτή την αφορμή επικοινωνήσαμε με το συγκρότημα από τη Θεσσαλονίκη και μιλήσαμε μαζί τους για τα επερχόμενα σχέδιά τους, τις δυσκολίες που έχει ένα συγκρότημα αλλά πάνω απ όλα για τη χαρά που δίνει η ενασχόληση με τη μουσική.

 

Πείτε μας λίγα λόγια για το πως δημιουργήθηκαν οι The Fog Ensemble και πως έφτασαν στην κυκλοφορία του ‘’Throbs’’;
Ως συγκρότημα ξεκινήσαμε στις αρχές του 2012 με σκοπό αρχικά να προσπαθήσουμε να κάνουμε κάτι σαν κινηματογραφική μουσική αλλά στην πορεία οι επιρροές μας μάλλον καθόρισαν τον ήχο μας λίγο διαφορετικά! Εξακολουθούμε να την έχουμε ως σκέψη βέβαια και πολλές φορές έχουμε φανταστεί τη μουσική μας ως soundtrack κάποιας ταινίας.
Όλα αυτά μας οδήγησαν στην κυκλοφορία του πρώτου, ομότιτλου μας άλμπουμ το 2015. Σχεδόν ταυτόχρονα όμως μπαίνουμε  σε μια δημιουργική περίοδο όπου και προσπαθούμε να εξελίξουμε τον ήχο μας με αποτέλεσμα να γράψουμε τα κομμάτια που αποτελούν το “Throbs”.

Τα τελευταία χρόνια, πέρα από τους The Fog Ensemble, βλέπουμε αρκετά συγκροτήματα  από τη Θεσσαλονίκη. Πιστεύετε ότι υπάρχει σκηνή στην πόλη;
Υπάρχει σκηνή αλλά είναι μικρή σχετικά και μάλλον  αποτελείται από συγκροτήματα που παίζουν διαφορετική μεταξύ τους μουσική.

Ποια είναι τα σχέδιά σας για την προώθηση του ‘’Throbs’’;
Να το παρουσιάσουμε ζωντανά όσο πιο πολύ μπορέσουμε και μας το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Στον δίσκο υπάρχουν indie αλλά και post rock επιρροές. Εκεί βρίσκονται και τα μουσικά σας ακούσματα;
Ίσως όχι στο post rock εκτός αν είναι κάτι υποσυνείδητο. Οι κοινές μας επιρροές πάντως είναι το shoegaze, το Madchester και το trip hop,

Ένα συγκρότημα που έχει πρωινές δουλειές, πόσο εύκολο είναι να παρουσιάσει την δουλειά του σε άλλες πόλεις πέρα από αυτή που ζει;
Εξαιρετικά δύσκολο, ιδίως όταν πέρα από τη δουλειά έχεις και οικογένεια. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να την παρουσιάσεις ακόμα  και στην ίδια σου την πόλη! Βέβαια με ένα σωστό προγραμματισμό λύνονται πολλά θέματα.

Ποιες είναι οι σημαντικότερες διαφορές του ‘’Throbs’’ από το ντεμπούτο σας album;
Θα λέγαμε ότι έχουμε προσθέσει πιο πολλές από τις επιρροές μας στο “Throbs”.Υπάρχει ένα groove σε πολλά σημεία ενώ ο πρώτος ήταν ας πούμε πιο “ωμός”. Επίσης δουλέψαμε πιο πολύ αυτή τη φορά στο κομμάτι της μίξης.

Ποιος Έλληνας σκηνοθέτης θα θέλατε να συμπεριλάβει κάποιο κομμάτι σας στο soundtrack της επόμενης ταινίας του;
Ο Γιάννης Οικονομίδης!Θα ταίριαζε πολύ κάποιο από τα κομμάτια μας στην ατμόσφαιρα που δημιουργεί.

Θα παίζατε σε κάποιο event που προωθεί κάποιο κοινωνικοπολιτικό μήνυμα;
Γενικά κρατάμε αποστάσεις  από κάτι τέτοια. Εξαρτάται βέβαια  από το μήνυμα αλλά και από τους ανθρώπους που το οργανώνουν.

Τι απαντάτε σε αυτούς που υποστηρίζουν ότι το rock έχει πεθάνει;
Οτι ούτε το rock ούτε κάποιο άλλο είδος έχει πεθάνει! Κυκλοφορούν πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα, απλά μερικές φορές  χρειάζεται καλύτερο ψάξιμο.

Θυμάστε κάποιο ευτράπελο ή αστείο συμβάν που έχει συμβεί σε κάποιο live σας;
Όλο και κάτι συμβαίνει,  χωρίς όμως να είναι αξιομνημόνευτο τουλάχιστον από την δική μας πλευρά. Όσες φορές έχουμε παίξει live έχουμε περάσει εξαιρετικά!

Τι θεωρείτε ότι ακούει ο μέσος ακροατής των The Fog Ensemble;
Σίγουρα δυνατές κιθάρες, κάποια είδη ηλεκτρονικής μουσικής και πιθανόν λόγω του ότι είμαστε instrumental συγκρότημα, post rock.

Αν γράφατε ένα κομμάτι με στίχους, ποιος θα θέλατε να το ερμηνεύσει από τις εγχώριες φωνές;
Έχουμε σκεφτεί στο μέλλον να δοκιμάσουμε να βγάλουμε κομμάτι με φωνητικά αλλά δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε ποιος ή ποια θα τα κάνει!

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon