"Αγαπημένη μου Δανάη": Μια ματιά στο νέο μυθιστόρημα του Ανδρέα Καλλιβωκά

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Του Κωστή Πλέσσα

Ένα βιβλίο. Μυθιστόρημα. Ναι με την ευρεία έννοια του όρου. Έχει πλοκή, υπάρχουν άνθρωποι οι ήρωες ιστορίας που ζουν στιγμές. Έστω απροσδιόριστος τόπος και χρόνος. Ήρωες  που αναζητούν να κάνουν την ζωή τους «καλύτερη», να σπάσουν δεσμά που άλλοι αποφάσισαν να τούς δεσμεύουν.  Μια αναπαράσταση τής σύνθετης πραγματικότητας τής καθημερινής μας ζωής. Μπορεί το αφήγημα να είναι τοποθετημένο σε έναν φανταστικό κόσμο, αλλά οι χαρακτήρες υπάρχουν. Ναι μεν  απίθανο  να αναγνωρίσει κάποιος η κάποια ολοκληρωτικά τον εαυτό του και να ταυτιστεί με τους ήρωες, αλλά  πολύ πιθανά κάπου κάποια στιγμή μέσα στις γραμμές του βιβλίου όλοι θα αναγνωρίσουμε δικά μας στοιχεία ,μια δική μας ανησυχία , ένα δικό μας προβληματισμό, μια δική μας αγωνία, μια στιγμή που καταπιέσθηκε και παραβιάστηκε  η γνώμη μας το εγώ μας , όχι όμως με την έννοια τής προσβολής του εγωισμού μας, αλλά με την έννοια τής παραβίασης της μοναδικότητας του ατόμου. Κάπου θα δείτε μια δική σας φωτογραφία η ένα δικό σας «σημείωμα» που ίσως, όπως ο ήρωας του βιβλίου έχετε κρατήσει στοργικά σε κάποιο συρτάρι. Ποιητικό μυθιστόρημα ; η πεζή ποίηση αν υπάρχει τέτοιος χαρακτηρισμός;  Ναι πέζος λόγος με έντονη ποιητική χροιά, πνοή και ύφος. Ένα μυθιστόρημα πρόκληση στην σκέψη μας, και πρόσκληση να μπούμε βαθιά στη μέσα πλευρά του μυαλού μας και να αναζητήσουμε τίς δικές μας αλήθειες.

Ένα ταξίδι διαχρονικό είναι του συγγραφέα που μέσα από τα  δρομολόγια τής ζωής αναζήτησε αλήθειες πέρα και έξω από αυτό που φαίνεται . Μια διαδρομή στο σύνολο  των αναζητήσεων ενός ανθρώπου στην διάρκεια τής ζωής του. Ένα ταξίδι από το οποίο η  διαδικασία τής εξέλιξης τής σκέψης και τής ύπαρξης του συγκρούεται με το κοινωνικό γίγνεσθαι. Σύγκρουση σημαίνει επανάσταση και αντίδραση, και ναι είναι σάλπισμα για επανάσταση, αλλά δεν μένει μόνο στο να γκρεμίσει ότι δεν είναι σωστό. Έχει προτάσεις. Έχει ηθική. Έχει τεκμήρια .Ναι σίγουρα θα βρείτε τον εαυτό σας κάπου μέσα στις αράδες του βιβλίου. Κάπου, κάποια στιγμή όλοι θελήσαμε να κάνουμε επανάσταση. Έστω με  την σκέψη το κάναμε το ταξίδι σε έναν μαγικό και ιδανικό τρόπο και τόπο ζωής.

Φιλοσοφικός λόγος καθισμένος σε ρομαντικές ράγες.

Καταλυτικό σημείο η ανάλυση και αναφορά στην μοναδικότητα του ατόμου. Και σε αυτό το συλλογισμό που είναι απόλυτα τεκμηριωμένος στηρίζει την άποψη ότι ο δρόμος που έχει να ακολουθήσει ο καθένας μας δεν μοιάζει με τον άλλων.  

Δεν είναι ο πρώτος ούτε ο τελευταίος που θα υμνήσει τον έρωτα. Και με κάθε έννοια θα διαπιστώσετε το πόσο μεγάλη απήχηση μπορεί να  έχει αυτή η πολυτραγουδισμένη ανθρώπινη σχέση και να επιδράσει στην εξέλιξη μας σαν άτομα. Μεταφέρει την αγωνία του να υπάρχει αυτός ο «ώριμος» έρωτας και του αναγνωρίζει το ρόλο τής κινητήριας δύναμης ,του εφαλτήριού για την επιτυχία τής εξέλιξης του σαν άτομο.

Μια σαφώς επιστημονικά «ψυχρή» τεκμηριωμένη άποψη, που παράγει έργο και αποτέλεσμα χωρίς όμως ποτέ να χάσει την ανθρωπιά και την τρυφερότητα πού έχει ανάγκη ο άνθρωπος να αγκαλιάζει την σκέψη του. Ναι τη σκέψη του ζητάει να αγκαλιάσουν. Και εδώ αποδεικνύεται ότι η απρόσωπή και σκληρή επιστημονική θεώρηση μπορεί να ενδύεται τον ευαίσθητο μανδύα τής ανθρώπινης ψυχής.

Ένα πολυδιάστατο και πολυσχιδές έργο που μάλλον ελάχιστα αφήνει έξω από την αναζήτηση του, από όλα όσα καθημερινά βρίσκονται μπροστά μας. Κοινωνία , ηθική, επιστήμη, θρησκεία , έρωτας, ρομαντισμός, ψυχική ευεξία αλλά και εννοείς ρεαλιστικές που ακουμπάνε με το έτσι θέλω την ζωή μας, πολιτική, οικονομία, εργασία και τίς κάθε είδους αμοραλιστικές εκφάνσεις τους.

Θεωρώ ότι το βιβλίο αγγίζει και αφορά ισόρροπα  και αμφίπλευρα και τα δύο φύλλα και αν τύχαινε ο συγγραφέας να ήταν γυναίκα η όλη δομή θα μπορούσε να αντιστραφεί και ό τίτλος να ήταν, «Αγαπημένε μου Κοσμά» όπου η Δανάη θα έγραφε τα γράμματα της στον Κοσμά. Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι η θεώρηση του βιβλίου είναι μονόπλευρη. Ο διάλογος υπάρχει και η Δανάη δεν μένει άφωνη και απλός ακροατής αλλά συμμετέχει και συνδιαμορφώνει και την δικής της, αλλά και την εξέλιξη του Κοσμά.

Το νέο βιβλίο του Ανδρέα Καλλιβωκά, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις "ΤΟ ΔΟΝΤΙ" και μπορείτε να το παραγγείλετε σε όλα τα βιβλιοπωλεία της χώρας και ηλεκτρονικά στο blog των εκδόσεων: 
https://todonti.wordpress.com/paraggelies/

Φωτογραφίες από την παρουσίαση του βιβλίου στην Πάτρα, που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 22 Οκτωβρίου στην κατάμεστη αίθουσα της Φιλαρμονικής.

Φωτογραφίες: Κώστας Ραχιανιώτης

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon