Into The Wild

Μήνυμα σφάλματος

  • Notice: Undefined index: taxonomy_term στην similarterms_taxonomy_node_get_terms() (γραμμή 518 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 0 στην similarterms_list() (γραμμή 221 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).
  • Notice: Undefined offset: 1 στην similarterms_list() (γραμμή 222 του /home/vasileio/www/ganymede/sites/presspop.gr/modules/similarterms/similarterms.module).

Του Σταμάτη Τζιώλα

Πέραν της εγνωσμένης ερμηνευτικής του δεινότητας και της έντονης πολιτικοκοινωνικής του ευαισθητοποίησης, ο αμερικανός ηθοποιός Sean Penn κατόρθωσε με αυτό το υπέροχο φιλμ του 2007, να αποδείξει ότι μπορεί να είναι ταυτόχρονα και ένας ικανότατος, οξυδερκής σκηνοθέτης.  

Το «Ταξίδι στην Άγρια Φύση» (σύμφωνα με τον ελληνικό τίτλο) καταπιάνεται με την πραγματική ιστορία του 19χρονου Christopher Johnson McCandless, ο οποίος, αποφοιτώντας από το πανεπιστήμιο του Emory to 1990, εγκαταλείπει πλήρως την εύρωστη και πολλά υποσχόμενη ζωή του και ξεκινά ένα μακρύ οδοιπορικό, δίνοντας στον εαυτό του το όνομα «Alexander Supertramp», με τελικό προορισμό την Αλάσκα, προκειμένου να υιοθετήσει έναν ασκητικό, μοναχικό και φυσικό τρόπο ζωής.

Η ταινία διαθέτει αρραγές φιλοσοφικό υπόβαθρο, μέσω του οποίου αναδεικνύεται η εσωτερική διαδρομή του κεντρικού ήρωα, αποτυπώνοντας ένα ευρύ φάσμα συναισθημάτων που διατρέχουν τη διαδρομή από το πάθος και τον ενθουσιασμό μέχρι την αγωνία και την απελπισία. Αν και το σενάριο (βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Jon Krakauer), είναι στιβαρό και περιεκτικό, τελικά οι σιωπές και τα βλέμματα αποτελούν την αληθινή αξία που φωτίζει αποκαλυπτικά τον ψυχισμό του.

Παράλληλα, σε ένα διαφορετικό επίπεδο ανάγνωσης, περιγράφεται ο δραματικός αντίκτυπος της επιλογής του Christopher στην οικογένειά του αλλά, αντίστοιχα, και η επιρροή που του ασκούν όσοι άνθρωποι συναντά. Ο ίδιος διαμορφώνεται και ολοκληρώνεται, την ίδια στιγμή που η χαρισματική ιδιαιτερότητα του χαρακτήρα του, δεν αφήνει κανέναν ανέγγιχτο.      

Στον πρωταγωνιστικό ρόλο συναντάμε τον νεαρό Emile Hirsch σε μια θαρραλέα και ειλικρινή ερμηνεία. William Hurt, Marcia Gay Harden και Jena Malone αποδίδουν με βάθος και τραγικότητα αντίστοιχα τους ρόλους του πατέρα, της μητέρας και της αδερφής του Christopher, ενώ οι συμπληρωματικοί χαρακτήρες που ενσαρκώνονται από τους Catherine Keener, Vince Vaughn και Kristen Stewart, αποκτούν ο καθένας το δικό του ξεχωριστό ειδικό βάρος, στηρίζοντας και προάγοντας ουσιαστικά τη δραματουργία.

Ωστόσο, είναι ο συμπαθέστατος, ευγενής, αξιοπρεπής Hal Holbrook, αυτός ο οποίος, κατά την ταπεινή άποψη του υπογράφοντα, κερδίζει τις εντυπώσεις, συγκλονίζοντας στο ρόλο του ηλικιωμένου Ron Franz που μεταδίδει ενσταλαγμένη σοφία στο νεαρό ταξιδιώτη, στο συγκινητικότερο ίσως κεφάλαιο της αφηγούμενης ιστορίας.  

Η μουσική επένδυση του τεράστιου Eddie Vedder των Pearl Jam, γραμμένη αποκλειστικά για τους σκοπούς της ταινίας, είναι ανατριχιαστική. Το αριστουργηματικό, ηπίων τόνων soundtrack, «δένει» άψογα με τη συνολικά εκπεμπόμενη αισθητική, αποτελώντας κόσμημα και προνόμιο για κάθε δισκοθήκη.

Με υπέροχα φωτογραφημένα πλάνα, εκθαμβωτικής ομορφιάς φυσικά τοπία και υποδειγματικό μοντάζ, η ταινία οδηγείται τελικά σε ένα αλησμόνητο φινάλε. Εκεί όπου ο Christopher Johnson McCandless θα αποδεχθεί εκ νέου την πραγματική του ταυτότητα, στο εγκαταλελειμμένο λεωφορείο που στέγασε τα όνειρά του για μια ελεύθερη, ευτυχισμένη ζωή στην άγρια φύση. Εκεί όπου λίγο πριν την αυλαία, κάνοντας τον απολογισμό του και συνειδητοποιώντας την αξία της ανθρώπινης επαφής, θα κατορθώσει να γράψει τη φράση «Happiness is only real when shared» προτού η ζωή του περάσει φευγαλέα μπροστά από τα μάτια του.

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon