Underground Diamonds: January - February 2019

Το πρώτο δίμηνο του 2019 έχει ξεκινήσει δυναμικά, καθώς γνωστά (Ladytron, Beirut, Guided by Voices, Deerhunter, The Dandy Warhols, Ian Brown, κ.α.) αλλά και άγνωστα συγκροτήματα έχουν κυκλοφορήσει δίσκο.
Πάμε να δούμε ένα - ένα τα πρώτα underground diamonds για τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους. Καλή ακρόαση!

1. PIROSHKA - BRICKBAT

Πρόκειται για ένα supergroup βετεράνων μουσικών που δέσποζαν κυρίως την δεκαετία του 90'. Έχουμε και λέμε:  Miki Berenyi (κιθάρα - φωνητικά των Lush), KJ Mckillop ( κιθαρίστας στους Moose), Justin Welch (ντράμμερ των Elastica) , Mick Conroy ( μπασίστας των Modern English). Ηχητικά δεν καινοτομούν αλλά η αίσθηση που αφήνει ο δίσκος (το εξώφυλλο θυμίζει άλμπουμ της 4AD) είναι ότι αν είχε κυκλοφορήσει στα μέσα της δεκαετίας του 90, οι σημερινοί 40-45ηδες δύσκολα δεν θα το θυμόντουσαν.

 

 

2. FATAMORGANA - TERRA ALTA

Ντεμπούτο άλμπουμ για το (ισπανόφωνο) ντουέτο από τη Βαρκελώνη που απαρτίζουν τους Fatamorgana. Τα synthesisers έχουν την τιμητική τους και αποτυπώνεται εμφατικά στις δέκα συνθέσεις του δίσκου δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα από synthwave , coldwave και electro-pop ήχους, ενώνοντας τους πρώιμους Depeche Mode με τους Ladytron του σήμερα.


3. WEEKNIGHT - DEAD BEAT CREEP

Δεύτερος δίσκος μετά από πέντε χρόνια για το συγκρότημα από τη Νέα Υόρκη που όμως ακούγεται σαν να είναι από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Βαριές μπασογραμμές και ρυθμικές κιθάρες συνθέτουν έναν σκοτεινό δίσκο κλείνoντας το μάτι στους The Cure και τους The Chameleons.


4. DEIDRE AND THE DARK - VARIETY HOUR

Παραμένουμε στην Νέα Υόρκη και εδώ συναντάμε την Deidre Muro - τραγουδίστρια, συνθέτρια και παραγωγός. Με την βοήθεια του σύζυγου της David Perlick Molinari στην παραγωγή το Variety Hour είναι ένα πολυσυλλεκτικό άλμπουμ το οποίο συνδυάζει ρετρό μουσικές του παρελθόν με τη σύγχρονη pop του τώρα. 60s Motown & pop, soul είναι μόνο μια μικρή αναφορά για έναν δίσκο που άνετα θα μπορούσε να αποτελέσει soundtrack για ταινία.


5. LEE HARVEY OSMOND - MOHAWK

Ο καναδός Tom Wilson είναι υπεύθυνος για το project που ακούει στο όνομα "Lee Harvey Osmond'', έχοντας τη βοήθεια στην παραγωγή από τον Michael Timmins των πολύ συμπαθητικών Cowboy Junkies. Ο τίτλος του άλμπουμ 'Mohawk', προήλθε αφού ο Wilson ανακάλυψε ότι υιοθετήθηκε όταν ήταν σε πολύ μικρή ηλικία και πως οι βιολογικοί του γονείς καταγόντουσαν από τη φυλή αυτή των Μοχώκ. Η μπάσα φωνή του Wilson ισορροπεί ιδανικά ανάμεσα σε πνευστά & έγχορδα με αποτέλεσμα έναν απολαυστικό 'roadtrip' ψυχεδελικό folk δίσκο.


6. JULEAH - DESERT SKIES

Αν και αρχικά ξεκίνησε το 2011 σαν ένα solo project της Julia Hummer, σύντομα εξελίχθηκε σε μορφή συγκροτήματος με την προσθήκη ακόμα τριών μελών. Οι Αυστριακοί Juleah έχουν καταφέρει να παντρέψουν garage και surf ήχους με την dream pop και shoegaze αισθητική βγάζοντας παράλληλα groove χορευτική διάθεση σε κομμάτια όπως το analogue, black vanilia & strawberry shake.


7. FAWNS OF LOVE - PERMANENT

Η Jenny και ο Joseph Andreotti πέρα από τη συζυγική σχέση,πορεύονται μαζί και στις μουσικές τους 'ανησυχίες'. Το δημιούργημα των Fawns Of Love είναι εξ'ολοκλήρου δικό τους και σε αυτό το δεύτερο δίσκο ακούγονται σε σχέση με τον πρώτο, πιο δεμένοι - καλοδουλεμένοι. Έτσι από το πρώτο άκουσμα ο ακροατής αποζημιώνεται με τα οκτώ dream - ethereal pop τραγούδια του δίσκου υπενθυμίζοντας του, το πόσο επιδραστικό συγκρότημα ήταν οι Cocteau Twins.


8. BUSINESS OF A DREAM - RIPE FOR ANARCHY

Το 2006 οι Μagic Bullets είχαν κυκλοφορήσει το ντεμπούτο διαμαντάκι τους  με τίτλο "A child but in life yet a doctor in love'. Κιθαρίστας σε αυτούς ήταν ο Corey Cunningham όπως αργότερα και στους Terry Malts. Το project όμως που ακούει στο όνομα Business of a Dream είναι κάτι απολύτως ''δικό του'' χωρίς να μοιράζεται ιδέες και συνθέσεις με άλλους μουσικούς. Αφήνοντας τις noise, punk αναφορές των Terry Malts και τις αμερικάνικες επιρροές των Magic Bullets όπως οι Talking Heads & The Feelies, με το Ripe For Anarchy περνάει μουσικά στην άλλη άκρη του Ατλαντικού. 


9. TALLIES - TALLIES

Είναι μάλλον μόδα πλέον, να καταπιάνονται οι νέες μπάντες με τις ΄ολίγο κιθαριστική pop, ολίγο shoegaze' μουσικές, θυμίζοντας συγκροτήματα που μεγαλούργησαν στα τέλη της δεκαετίας του 80 και στις αρχές της δεκαετίας του 90. Και επειδή σίγουρα δεν αξίζουν όλα το ίδιο,οι Tallies αξίζει να έχουν το χρόνο για παραπάνω από μία τυπική ακρόαση. Το κουαρτέτο από το Τορόντο του Καναδά κυκλοφόρησε το ομώνυμου άλμπουμ στις αρχές του 2019 και μουσικά πατάει πάνω στα είδη που αναφέρθηκαν στην αρχή.


10. STEVE GUNN - THE UNSEEN IN BETWEEN

Ο Steve Gunn είναι αρκετά δημιουργικός σαν καλλιτέχνης και έχει ήδη κάνει αρκετά παρά το νεαρό της ηλικίας του. Αρκετά solo album, εξτρά κιθαρίστας για μια περίοδο στους The Violators (backing band του Kurt Vile) αλλά και split album με τον ίδιο τον Vile. Το δύστροπο Pitchfork βαθμολόγησε με 7.2 το "Τhe Unseen In Between'', ένα άλμπουμ που ηχητικά δε διαφέρει και πολύ από αυτά του φίλου του Vile ενώ παράλληλα συνεχίζει στο δρόμο που χάραξαν προ πολλού, σημαντικοί καλλιτέχνες όπως ο Bob Dylan & Neil Young. Ανακαλύψτε το δίσκο, κρύβει αρκετά διαμαντάκια μέσα του.


Σιλιντζήρης Παναγιώτης

Διαβάστε Επίσης:
Underground Diamonds: 2018 Edition

Twitter icon
Facebook icon
Google icon
StumbleUpon icon